Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Sarajevou doputovao specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida
ADAMA DIENG: POŠTIVATI SVE ŽRTVE I NE VRŠITI POLITIZACIJU NJIHOVE PATNJE
Autor: AA
Objavljeno: 01. February 2018. 13:02:32


Otvoreni i iskreni dijalog, suočavanje sa istinom i spremnost da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu jedini je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja koji su preduslov trajnog mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i cijelom regionu, zajednički je stav ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dienga, javlja Anadolu Agency (AA).

Dieng zbog nepredvidivih okolnosti prekida posjetu BiH, koju će nastaviti krajem naredne sedmice. Predviđeno je bilo da Dieng danas posjeti memorijalne centre Potočari i Donja Gradina, gdje je trebao odati počast žrtvama genocida.

Borovac i Dieng su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu ukazali na značaj saradnje u oblasti pravosuđa u cijeloj regiji.

Borovac je kazala da je fokus sastanka bio važnost i poštivanje ljudskih prava u BiH, kao i žrtava genocida.

"I zaključili smo da poštivanje ljudskih prava i odnos spram žrtava je prvenstveno pitanje ljudskosti, naše svijesti i odgovornosti za budućnost. Sjećanje na žrtve koje su ubijene, ponižene ili obespravljene samo zbog svog imena, što su pripadale drugom i drugačijem, obaveza je svih koji vjeruju i istinski rade s ciljem da se takva zvjerstva više nikada i nikome ne dogode", istakla je Borovac.

Zajednički su osudili neprimjerene provokacije i pokušaj negiranja genocida.

"Pijetet prema bilo kojoj žrtvi ne može se izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve. Naš zajednički stav je da otvoreni i iskreni dijalog, suočavanje sa istinom i spremnost da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu jedini je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja koje su preduslov trajnog mira i stabilnosti ne samo u BiH nego i cijelom našem regionu", poručila je Borovac.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: