Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike: Održana Skupština Medžlisa 3 i Večer Kur'ana, ilahija, kasida
DR. ĆEMAN: PRAVDA JE PREDUSLOV DA BUDE MIR MEĐU NAMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. January 2018. 20:01:57


Bosansko-hercegovački islamski centar u New Yorku (BHICNY) u subotu u toku cijelog dana, 27. januara, bio je domaćin Skupštine Mežlisa 3 - Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA - ICNAB). Ovaj Medžlis obuhvata džemate istočne sjevernoameričke obale. Na Skupštini su prisustvovali imami i delegati 20-tak džemata koji su u sastavu Medžlisa 3., glavni imam Medžlisa 3 je Muris ef. Neimarlija.
Specijalni musafir je bio dr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Skupština Medžlisa 3


U svojstvu domaćina ove večeri Idriz ef. Budimlić, imam u BHICNY, na početku programa poselamio je specijalnog musafira dr. Sabahudin ef. Ćemana, gl. imama IZBSA, predstavio je svoje kolege imame, ukazao im dobrodošlicu, kao i svim delegatima i džematlijama koji prisutvuju ovoj večeri u njujorškoj Astoriji gdje je smješten Bosansko-hercegovački islamski centar.Organizator je program odlično osmislio koji su nenametnuto izvodili Amsal ef. Memić, imam Bosnaske islamske asicijacije u Utica-i, Amir ef. Durić, sekretar Medžlisa 3., i Ahmedin Mehmedović, imam Američkog BH. islamskog centra u Utica-i, otvolrili su programa učenjem Kur’ana i mevluda,..., zatim obraćanja musafira, a sve je u pauzama propraćeno sa ilahijama i kasidama koje su uvježbano izvodile curice hora BHICNY "Bosanska ruža", Džemal ef. Crnkić, Amar Sharif i drugi.

U ime Medžlisa 3, prisutne je selamio Muris ef. Neimarlija, koji je inače imam Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Syracuse, NY.Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćeman u kraćem obraćanju, pored zahvalnosti džematu BHICNY na čelu sa imamom Budimlićem i predsjednikom dr. Damirom Huremovićem, na početku je rekao, da će “govoriti iz srca, da podsjeti sebe i sve prisutne, da nije ono što ja znam već što Allah dž.š. kaže”.

- Svi mi kao ljudska stvorenja ima stvari koje volimo i ne volimo. Nekada zarad tih stvari koje volimo činimo nešto što Allah dž.š. nije zadovoljan s tim, a nekada zarad stvari koje personalno ne volimo ne činimo ono što znamo da trebamo da činimo, rekao je dr. Ćeman.


DR. SABAHUDIN EF. ĆEMAN: Allah voli pravdu i pravednost. Pravda je preduslov da bude mir među nama... Allah ne voli one koji prelaze granice. Allah ne voli one koji su oholi, arogantni, koji su rasipni. Allah ne voli izdajnike i koji su konstantni u bezboštvu…


U nastavku prisutnima je pojasnio određene pojedinosti koje kao ljudska bića činimo a koje Allah dž.š. voli ili ne voli.

- Nema nam preči od našeg Gospodara Allaha dž.š., očekujemo Njegovu milost, onda da bi bio zadovoljan sa nama trebamo znati šta voli a šta ne.

Dr. Ćeman ef. je pojasnio upotrebu nekih riječi koje svakodnevno pogrešno koristimo. Naveo je kao primjer stvari, odjeće ili hrane itd., kada često znamo reći da “obožavamo”, “jedino se Allah može obožavati. Niko drugi se ne može obožavati i bilo bi dobro da izbjegavamo koristiti tu riječ u pogrešnom kontekstu.”, rekao je glavni imam.U nastavku je govorio o lijepim riječima, dobrim djelima, kajanju, strpljivošću, oprostu, bogobojaznosti, čišćenju imetka, o onima koji se uzdaju u Allaha dž.š.

- Allah voli pravdu i pravednost. Pravda je preduslov da bude mir među nama... Allah ne voli one koji prelaze granice... Allah ne voli one koji su oholi, arogantni, koji su rasipni. Allah ne voli izdajnike i koji su konstantni u bezboštvu…, - naglasio je glavni imam dr. Ćeman.

Na kraju programa vrijedne hanume BIICNY priredile su bogatu večeru.

Najvaljeno je da se 14. druženje Bošnjaka Medžlisa 3 odražava u Pokano od 17-19. februara, uz specijalne musafire: dr. Sabahudin Ćeman, glavni imam, hfz. Aziz i Lamija Alili, i dr.

Programom je predvođeno prikazivanje dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu" autora Avde Huseinovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).
Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09