Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POSJETA GRABAR KITAROVIĆ: GOMILA NERIJEŠENIH PITANJA I UZP
Autor: NAP
Objavljeno: 19. January 2018. 15:01:59


U posjetu Bosni i Hercegovini stiže predsjednica R Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Razlog dolaska nije poznat. Bit će to dvodnevna posjeta BiH. Sutradan ide u posjetu srednjoj Bosni i Tuzlanskom kantonu. Ako pogledamo neriješena pitanja koje Bosna i Hercegovina ima sa R Hrvatskom, onda bi se hrvatska predsjednica trebala zadržati kojih mjesec dana u Sarajevu.

Uoči samog dolaska Kitarović u BiH u medijima se iznova pojavila vijest o gradnji Pelješkog mosta, koja je još jednom zaustavljena. Već godinama Pelješki most pokazuje samovoljnu politiku R Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Naime, već se dokazalo da je lažirano pristajanje vlasti u BiH na njegovu gradnju, što je bio skandal.

Samo nekoliko dana prije Kitarović je gostovala u Turskoj kod predsjednika Režepa Erdogana. Bilo je skandalozno kada je od Erdogana zatražila da posreduje za izmjene Izbornog zakona BiH. Javnost u BiH je tim zahtjevom Kitarovićke turskom predsjedniku bila iziritirana. Bila je to savršena hipokrizija: mjesecima prije u više navrata upravo je Kitarović zahtijevala izmjene Izbornog zakona BiH, što je prihvaćeno gotovo kao normalno.

Već smo imali od Kolinde Grabar Kitarović i previše miješanja u unutrašnje stvari BiH. Sjetimo se njenih izmišljotina o stranim ratnicima i konstrukcijama terorističkih prijetnji iz BiH. Hrvatska obavještajna služba nije raspolagala sa podacima koje je iznijela Kitarović, što je bilo skandalozno.

To nije ni dio brojnih scenarija problematičnog i češće nekorektnog odnosa prema Bosni i Hercegovini.


PAMETNI MAGO (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Već godinama BiH ne može da dođe do svoje imovine. Riječ je o hotelima, ljetovalištima i vilama koje su pripadale bosanskim firmama, a danas propadaju kao ruševine na hrvatskoj obali. Neizvjesna je imovina Energoinvesta u Hrvatskoj. Riječ je o zgradama i 14 pumpi Energopetrola, koje BiH ne može vratiti. U isto vrijeme već godinama smo imali sudske procese zbog kriminalne dokapitalizacije Energopetrola, koji je prodat kriminalno, tako da je INA-i vraćeno više novca nego što je INA platila za Energopetrol.

Već su i ptice na grani naučile priču o Buškom jezeru, čiju vodu R Hrvatska koristi za proizvodnju električne energije i to godinama sa nikakvim izdvajanjima za općine koje bi trebale imati prihode od koncesije.

Još uvijek se vodi proces za povrat nekoliko stotina miliona vrijedne Luke Šibenik, koja je vlasništvo BiH. Već četvrt vijeka se BiH voda po sudovima zbog ove izuzetne vrijednosti. Ali, sve je to nažalost uzalud.

Uostalom, BiH je svojim sredstvima izgradila luku Ploče, a danas joj se zabranjuje bilo kavo pravo na nju.

Konačno, ključnu temu nesporazuma nominirao je Tribunal u Hag presudom Prliću i šestorki. Naime, prema toj presudi R Hrvatska je kriva za agresiju na BiH i udruženi zločinački poduhvat. Radi se u masovnim ljudskim tragedijama. O toj temi se nakon presude više i ne govori u hrvatskim medijima. Već dugo šute i sarajevski mediji. Zašto? To bi, nažalost, moglo biti pitanje za psihijatriju.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: