Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OCMP u Sarajevu održao sastanak sa Udruženjima porodica nestalih lica
NEMJERLJIV DOPRINOS ICMP-A U ODVIJANJU PROCESA IDENTIFIKACIJE EKSHUMIRANIH LICA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. January 2018. 19:01:18

Detalj sa današnjeg sastanka predstvnika ICMP-a sa Udruženjima porodica nestalih lica


Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je danas (18.01.2018.) bila domaćin sastanka koji je u Sarajevu održan sa porodicama nestalih lica iz Bosne i Hercegovine kako bi se predstavila kontinuirana pomoć ICMP-a BiH i saradnja sa porodicama i organima vlasti na pronalaženju i identifikaciji 7.000 osoba, koliko se procjenju da je još uvijek nestalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-95. godine.

Do sada je pronađeno preko 70 posto od 30.000 osoba nestalih u sukobima tokom minulog rata.
Unatoč stalnim naporima koje nadlažni organi vlasti u BiH ulažu u pronalaženje preostalih nestalih osoba, broj novopronađenih grobnica se od 2009. godine smanjuje. ICMP će nastaviti pružati pomoć organima vlasti u BiH na rješavanju pitanja vezanih za neidentifikovane posmrtne ostatke koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH i pogrešne identifikacije do kojih je došlo prije nego što je ICMP 2001. godine uvela testiranje na osnovu DNK. ICMP će i dalje provoditi aktivnosti Forenzičke antropologije i arheologije i nastavit će da BiH-u omogućava pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti.

ICMP će sa porodicama nestalih, također, blisko sarađivati kako bi se osiguralo da organi vlasti u BiH izvrše izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine u cilju potpunog preuzimanja vlasništva nad INO-om od strane tih organa, i kako bi se osiguralo da BiH pristupi Sporazumu o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe (Sporazum o ICMP-u), kojim će se BiH-u pružiti jedinstvena mogućnost za nastavak značajnog partnerstva sa ICMP-om i omogućiti predstavljanje napretka bez presedana koji je BiH ostvarila u pronalaženju nestalih osoba.

Predstavnici porodica koji su prisustvovali sastanku su se jednoglasno složili da ICMP mora nastaviti sa svojim radom.

-Kao i ostali, ne slažem se sa prijedlogom da se genetski materijali porodica predaju vlastima BiH. Imamo povjerenje u ICMP i vjerujemo da će ICMP nastaviti saradnju sa vlastima BiH, izjavila je Nura Begović, iz udruženja Žene Srebrenice.

-Želja mi je da ICMP nastavi i dalje pomagati proces traženja nestalih u BiH, i dobro je da će se proces DNK analize nastaviti nesmetano, izjavila je Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, koja je, također, učestvovala na ovom sastanku.

Sjedište ICMP-a se u jesen 2015. godine preselilo u Hag, dok su nove prostorije zvanično otvorene krajem oktobra ove godine. U okviru posljednje faze prelaska, ICMP je iz Bosne i Hercegovine u Hag izmjestila svoj globalni laboratorijski sistem za analizu DNK. To je u skladu sa Sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a iz 2014. godine kojim je regulisano da ICMP treba svoje sjedište preseliti u Hag u cilju ostvarivanja svog novog međunarodnog mandata.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, je istakao da će ICMP-a nastaviti pružati pomoć iz svog novog sjedišta u Holandiji i da će prilikom provođenja testova za identifikaciju na osnovu DNK analize nastaviti primjenjivati najrigorozniji režim zaštite podataka u cilju osiguravanja zaštite i privatnosti genetskih i ličnih podataka koje su dostavile porodice nestalih.

- Kako je utvrđeno kada su porodice dostavljale podatke i kako je zagarantovano pravilnicima o zaštiti privatnosti ICMP-a i njezinim imunitetom u skladu s međunarodnim pravom, podaci koje dostavljaju porodice se trećoj strani mogu dostaviti samo ukoliko postoji izričita dozvola svake osobe koja je dostavila te podatke, rekao je Matthew Holliday. ICMP sarađuje sa vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim institucijama, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta u cilju rješavanja pitanja osoba koje su nestale usljed oružanih sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka. Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unapređenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora:
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25