Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Halid GENJAC, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA BiH
DODIK ZAIGRAO VRLO TVRDU I BRUTALNU IGRU SA RUSIJOM
Autor: AA
Objavljeno: 11. January 2018. 18:01:38


Bosna i Hercegovina sa ovakvim ustavnopravnim aranžmanom podložna je ucjenama i blokadama svake vrste i takve poruke jasno šaljemo ka Evropskoj uniji, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA BiH.

"Kome god se u BiH, a kad to kažem, mislim na političke predstavnike nekog od naroda ili grupacije, prohtje da ostvaruje neke sebične ciljeve ponekad i ciljeve koji nisu dobri za BiH može ispostaviti fakturu, povući mehanizme blokade i zaustaviti BiH u mnogim pitanjima, u reformskim zakonima, pa čak i na putu euroatlantskog integrisanja BiH. Mi tome svjedočimo. To je jednostavno činjenica da BiH ima takav ustavnopravni aranžman, takvu strukturu, ustave koji omogućavaju neviđene kombinacije blokada. To je tako", poručuje Genjac.

Teško se dogovarati sa nekim ko želi da otcjepi pola države

S druge strane, cijeni, da je EU dugo vremena nastupala kao da nije razumjela problem u BiH.

"Oni su to iskazivali u smislu dogovorite se vi u BiH. Reći dogovorite se u BiH, a pri tome imate sagovornika koji direktno najavljuje odcjepljenje pola BiH i sve radi da osigura mehanizme za to odcjepljenje je pomalo sadistički, neka vrsta sadizma. Hajde to što su imali taj nekakav odnos dugo vremena. Međutim, posljedice su opasne. Prvo što je strašno vremena izgubljeno, što su izgubljeni neki povoljni momenti koje je BiH u odnosima sa Evropom i EU sa BiH itekako imala", ističe Genjac.

A, da je tako, kaže, treba se sjetiti početka integrisanja BiH u EU, kada je BiH imala 2002. najbolju Direkciju za evropske integracije u regionu, kada je bila situacija da smo u BiH imali niz reformski usvojenih zakona, te prilično brzo ostvarivali određene ili prelazili određene etape na evropskom putu.

"Umjesto da se razumije ta bh. realnost i sve opasnosti za BiH pred nju su postavljani iznova neki ciljevi ponekad i nerealni kao što je promjena Ustava da bi se kretalo uopće na evropskom putu. Ja razumijem uslov promjene Ustava BIH da on dođe pred ulazak, na kraju kandidatskog statusa, ali za podnošenje aplikacije za članstvo, kandidatski status ispostavljati uslove promjene Ustava BiH, ovakvog Ustava, u ovakvoj BiH ja mislim da je bilo vrlo pogrešno. To je jedna posljedica tog izgubljenog vremena", kaže Genjac.

Ubrzano dobivanje kandidatskog statusa nerealna obećanja

S druge strane, navodi, svjedočimo da se u regionu odnosi sa protokom vremena nimalo ne poboljšavaju u smislu eliminisanja "sebičnih interesa država, ponekad i interesa koji nisu prijateljski prema susjednim državama". Tako, navodi Genjac, imamo prisutan problem oko Piranskog zaljeva između Slovenije i Hrvatske koje su obje članice EU. Tu je navodi i problem u Srbiji, njihov odnosa prema BiH, odnos Hrvatske prema BiH, pitanje Kosova, Makedonije...

"Protokom vremena otvaraju se sve veći i veći problemi. I ne manje važan problem pojavljuju se novi igrači u regionu. Pojavljuje se Rusija sa vrlo otvorenim pretenzijama da ostvari uticaj na ovom prostoru i da omete planove EU i da oslabi EU i na ovim prostorima. To je jedna izuzetno opasna igra. U toj igri Rusija uzima lokalne igrače i od te igre isključivo ti lokalni igrači imaju koristi, a nijedan narod, niti jedan građanin. Sve to skupa mislim da zahtijeva da EU napravi određeno resetovanje svoga odnosa prema ovim zemljama koje su još uvijek na evropskom putu", poručuje Genjac.

Navodi da možda ohrabruju najave određenih skupova koji će se narednog mjeseca održati u Briselu, pa i Samit u Sofiji koji se u maju najavljuje i koji će isključivo biti posvećen ovim zemljama koje su na putu, a još nisu članice EU. To je nakon Solunskog samita, kaže Genjac, prvi skup evropskih faktora koji je isključivo posvećen pitanju integrisanja zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Iz ovih odgovora mislim da je jasno koliko su bili nerealni, rekao bih, i dnevnopolitički orjentisane najave lokalnih političara u smislu ubrzanog dobijanja kandidatskog statusa. Mislim da je to bilo vrlo često motivisano davanjem neke pozitivne slike. A, iza toga nije bilo realnog pokrića imajući u vidu i funkcionisanje BiH, kompleksno donošenje odluka, složene mehanizme koordinacija, teško odgovaranje na pitanja, opterećenost unutarnjim pitanjima. Tu su i iluzije o podjeli BiH koje još nisu ostavljene. Značajni politički igrači igraju na toj platformi i u svakom pitanju nastoje da ostave mehanizme koji će ostaviti mogućnost ostvarivanja tih iluzija", cijeni Genjac.

To navodi, sve skupa otežava donošenje odluka, te usporava evropski put BiH. Stoga, cijeni Genjac, kada se govori o evropskom putu smatra da se mora biti vrlo realističan i svjestan svih tih ograničenja.

"Mi realno jesmo u blokadi euroatlantskih integracija", stava je Genjac.

RS želi samo evropski novac, ali ne i standarde

Kada je integrisanje BiH u EU u pitanju, navodi, tu je situacija donekle drugačija u odnosu na NATO. Svi igrači, kaže, žele da iskoriste sredstva koja su raspoloživa kao podrška od Evropske komisije na putu integrisanja u EU. Nastoje, ističe, da iskoriste prilično izdašne grantove, donacije...

"Pri tome se ponekad ogolijeva taj pristup na način i do te mjere da se samo želi uzeti novac, a ništa ne promijeniti, pa čak ni kurs usmjerenja. Mi imamo predstavnike RS-a koji se ponašaju tako da bi željeli da uzmu sav novac koji se nudi od EU, a da ništa što je standard EU i što omogućava uključivanje BiH i njenih entiteta u EU ne promijene i ne prihvate. To smo imali primjerice kod Strategije ruralnog razvoja gdje je EU dala ogromna sredstva da se ta strategija napravi, da se napravi mehanizam plaćanja, mehanizam korištenja sredstva za poticaj u poljoprivredi.. To je bilo oko deset miliona KM EU dala samo za te projekte", navodi Genjac.

Predstavnici RS-a, ističe, učestvovali su u izradi tih projekata, a kada je došlo do kraja, onda su odbili to, obrazlažući da to nije nadležnost države nego entiteta. A, EU je jasno rekla, podcrtava Genjac, da je to obaveza za svaku državu članicu i onu koja je na putu da postane članica.

"Dakle, iz EU su jasno poručili taj model je obaveza za svakoga i mi nećemo standarde EU mijenjati da bi se prilagodili nekoj od članica. Naravno, i dalje su iz RS-a insistirali da ide sve preko tog entiteta i zbog tog insistiranja mi smo pretrpjeli ogromne štete, zaustavljene su mnoge etape na tom putu da bi se konačno pronašlo neko kompromisno rješenje ovih dana", naveo je Genjac.

To je kaže, naveo kao ilustraciju tog odnosa koji usporava i na neki način jeste blokada, donekle sofisticiranija kada je u pitanju EU.

"Kada je u pitanju NATO, tu imamo predsjednika entiteta RS koji je zaigrao vrlo tvrdu i brutalnu igru sa Rusijom u smislu odnosa prema NATO-u i to je razlog što mi nemamo još uvijek aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) za BiH. Mislim da je to dovoljno upozorenje za ovo usporavanje koje su i EU, ali na neki način i NATO pokazali u pristupu BiH. Mislim da je dosta povoljnijih trenutaka propušteno, nepotrebno. Da su ti povoljni trenuci iskorišteni i mi bi bili daleko u povoljnijoj situaciji, cijeli region. Jer, na neki način na cijeli region se reflektira situacija iz BiH", stava je Genjac.

Govoreći o odnosima BiH sa susjedima, prvenstveno Hrvatskom i Srbijom Genjac kaže da na prvi pogled izgleda da su ti odnosi pogoršani, međutim ako se uđete u dublju analizu tu, navodi, nije došlo do pogoršanja, odnosno sve je isto kao što je bilo.

"Zašto? Sve dok se govori diplomatskim rječnikom o općim pitanjima svaki političari iz svake od država nastoji da ostavi utisak mirotvorca, poštivanja suvereniteta, doprinosa regionalnoj saradnji, međudržavnim odnosima, prijateljskoj saradnji. Svaki od tih lidera nastupa sa takvim izjavama. I to je lako, a kao tako i moguće, dok se radi o općim stvarima i dok se to na diplomatskoj razini iznosi. I tako je bilo uglavnom cijelo vrijeme", tvrdi Genjac.Ostali prilozi:
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
» LJAJIĆ I UGLJANIN SE NE BOJE BOGA
Esad Krcić | 28. January 2019 19:38
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
AA | 26. January 2019 15:11
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora: