Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JOVANOVIĆ: IZJAVA NIKOLIĆA DODATNO KONFRONTIRA SRPSKI NAROD U BIH SA BOŠNJACIMA I HRVATIMA
Autor: NAP
Objavljeno: 10. January 2018. 14:01:29


Izjava bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića tokom obiležavanja Dana Republike Srpske u kojoj poziva na nezavisnost, samo dodatno konfrontira srpski narod u Bosni i Hercegovini sa Bošnjacima i Hrvatima koji tamo žive, izjavio je predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, prenosi Patria.

On je rekao da umesto Nikolićevih poruka, Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su u prošlosti bili u najvećem nesporazumu, a to su Zagreb, Sarajevo i međunarodna zajednica.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik jučer je bivšem srbijanskom predsjedniku Nikoliću dodijelio Orden RS na lenti za, kako je naveo, „naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS.“

"Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini", ustvrdio je Nikolić.

Čedomir Jovanović je izjavio da Nikolić u svojim istupima najmanje vodi računa o onima koji žive i na prostoru Republike Srpske i u Srbiji i zato je posebno važno da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom provociranja sukoba u BiH.

„Naša obaveza je očuvanje celovitosti Bosne i Hercegovine, pomoć u njenom uspostavljanju kao funkcionalne države i čuvanje mira koji znači stabilan region“, rekao je Jovanović, dodajući da zbog toga Liberalno-demokratska partija godinama insistira da demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike, koja podrazumeva konačno pomirenje i trajni raskid sa politikom devedesetih koja je upropastila milione života na prostoru bivše Jugoslavije.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora: