Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

BATONOVE PRIČE U BUŽIMU I BIHAĆU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. January 2018. 02:01:24

Promotori knjige u Bihaću


Protekli vikend brojna ekipa koja prati porjekat promocije knjige „Batonove priče“ čiji je autor književnik i novinar Said Šteta, boravila je u Krajini. Tako je u petak, 5.januara u Kulturnom centru Bihać, u prostoru Izložbenog salona, upriličena promocija gdje su promotori bili, doc. dr. Šeherzada Džafić i general Fadil Hasanagić, uz urednika knjige mr. sci. Amira Ismića i naravno autora. Iako je posjećenost promociji u Bihaću bila daleko ispod očekivane, to nije umanjilo želju promotora i cjelokupne ekipe da knjigu „Batonove priče“ predstave u najboljem svjetlu. Početak, kao i na svakoj promociji započeo je himnom „Jedna si jedina“ koju su na violini izvele Amina Džinalić iz Visokog i Nafija Ibrišimović iz Ilijaša, inače kćerka istaknutog književnika, rahmetli Nedžada Ibrišimovića. Bez najave, priču „Pismo ocu u mezaru“ koja je izazvala posebne emocije, o čemu bi se mogla napraviti još jedna priča, recitovala je uspješna studentica prava sa prosjekom 9,9, dijete RVI, Ajša Luković.


Publika u Bihaću


Govoreći o knjizi, uvažena profesorica Šeherzada Džafić, koja je zvanje doktora književnosti stekla na zagrebačkom sveučilištu, akcentirala je svoje izlaganje na odnos fakcije i fikcije u knjizi. Po njenoj ocjeni, sedamdeset posto fakcije i trideset posto fikcije, umijeće je autora knjige, da sa malo svojih ukrasa prenese potpunu realnost sudbine njegovih junaka. Zatim je u svome izlaganju general Fadil Hasanagić podsjetio prisutne na ličnu povezanost njega i junaka priče, pokazano junaštvo i čast, te neobičnu borbu koju junaci priča nastavljaju kroz život, podižući svoje porodice, veoma uspješno, za primjer. U muzičkom dijelu još su nastupile Ajla Gluhić flauta, Sara Gluhić, gitara i Ehlimana Dedić solistica, dok je moderator bila Belma Dedić, pravnica.


Promotori u BužimuSa majkom i bratom gazije i šehida generala Nanića
Subota 6.januar, i ekipa „Batonovih priča“ stiže u Bužim, prvo na mezar narodnom heroju, generalu Izetu nNaniću, gdje je proučen Jasin. Večer, u prepunoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje, prostoru kakvog još ima Sarajevo, tačno u 18,30 sati, počela je promocija. Nakon himne „Jedna si jedina“, te recitacije priče „Gledanje u mraku“ po prvi put o knjizi su govorili njeni junaci: Sinan Gluhić, novinar i glavni urednik TV Zenica, mr.sci. Fuad Dedić i mr.sci. Amir Ismić, urednik knjige. Predasima uz muzičke numere i neobičnu pažnju bužimske publike, na kraju se obratio i sam autor, riječima: „Ustajem, jer u prvom redu vidim majku! Majku narodnog heroja, gazije, Izeta Nanića, Ali ustajem i zbog svih drugih majki koje su rađale i rađaju gazije“ Potom, ne krijući emocije pred do sada najbrojnijom publikom „Batonovih priča“ autor je recitovao pjesmu „Zašto si tužan Bošnjače“. Promocija u Bužimu zasigurno će ostati u nezaboravnom sjećanju svih učesnika, kako po brojnosti, tako i po razmjeni onih finih emocija. Ova promocija će potvrditi tezu autora, koju je izrekao u jednom malom bosanskom gradiću prije koju godinu, na jednoj književnoj večeri. „Grad je onoliko velik koliko u njemu ima kulture“. Čini se da je Bužim to večer bio velegrad.


Doc. dr. Šehrzada Džafić govori o knjizi


I nije problem u kulturi, ona će doći u svaki grad, ako joj se otvore vrata i ponudi adekvatna stolica. Svjesni ove činjenice, promotori knjige „Batonove priče“ već nastavljaju sa pripremama za dalje.


Publika u Bužimu

Promotori knjige posjetili turbe rah. Izeta NanićaOstali prilozi:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
» „BATONOVE PRIČE“ PROMOVISANE U STUPNOM DOLU
Tim Bošnjaci.Net | 21. October 2018 00:39
» NAJPRODAVANIJI SLIKAR U BOSNI I ŠIRE DANAS JE UPRAVO SAMOUKI SLIKAR
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11. October 2018 17:46
» ISPOVIJEST O ČOVJEČNOSTI
Mela Hadrović Murić | 02. October 2018 14:40
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI OBILJEŽILI ĆAMILOVIH 105 GODINA
Senada Đešević, prof. | 19. September 2018 15:20
» SAN SUADE SULJIĆ-SOKOLOVIĆ
Said Šteta | 13. September 2018 17:55
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09