Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Salkić poručio: RS nije, niti će ikada biti srpska država, dok dr. Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina
KAKO SE DOGAĐALO SRPSKO RUKOVODSTVO I NAROD NA DAN GENOCIDNE TVOREVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 09. January 2018. 14:01:06

Defile devet srpskih genocidnih policijskih ešalona


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS reagovao na antiustavno djelovanje Milorada Dodika u povodu 9. januara

RS NIJE, NITI ĆE IKADA BITI SRPSKA DRŽAVA

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS reagovao je u utorak 9. januara 2018. godine na antiustavno djelovanje Milorada Dodika. Salkić je nakon odavanja počasti ubijenim civilima Bratunca i polaganja cvijeća na šehidskom mezarju Memorijalnog centra Veljaci, kazao kako je ideologija zla preživjela i da se mora nastaviti borba protiv nje demokratskim sredstavima.
-Ovi mezari su najvjerniji svjedoci zločinačke ideologije Slobodana Miloševića, koju su u Bosni i Hercegovini proveli ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i njihovi saradnici. Međunardni tribunal za ratne zločine dokazao je provođenje udruženog zločinačkog poduhvata, dokazao je genocid, a desetine sljedbenika te ideologije osuđene su za najstravičnije zločine u povijesti. Da bi se provelo etničko čišćenje i načinila ekskluzivno srpska teritorija provedena je krvava agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Civilizirani svijet treba biti zabrinut zbog jačanja ideologije zla u bh. entitetu RS, kroz slavljenje ratnih zločinaca, negiranje Genocida i pravosnažnih sudskih presuda, kroz „suptilno“ provođenje etničkog čišćenja kršenjem Ustava, koji garantuje ravnopravnost, na temelju konstitutivnosti, ali i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kazao je potpredsjednik Salkić.Govoreći o obilježavanju 9. januara kao Dana bh. entiteta RS on je istakao kako Bošnjaci ne mogu prihvatiti taj dan za svoj praznik, ali da se treba dogovoriti o datumu koji ne bi vrijeđao osjećaje žrtava. Na upit novinara da prokomentira izjavu Milorada Dodika da je bh. entitet RS srpska država, on je kazao:

-Milorad Dodik očigledno već duže vrijeme ne živi u realnom svijetu i prilično je opasno takvu osobu pustiti da se bavi ozbiljnim stvarima koje mogu ugroziti živote ljudi. Država Bosna i Hercegovina je jedinstvena, cjelovita i međunarodno priznata, a u okviru nje postoje administrativne jedinice, dva entiteta i Brčko Distrikt. To je činjenica – sve ostalo su podmetanja, insinuacije, laži, ili nerealne želje. Jasno je da je u ovom trenutku dio Bosne i Hercegovine, koji je danas administrativna jedinica – entitet RS, većinski srpski. Hajde da se podsjetimo kako je došlo do toga. Agresijom, Genocidom, etničkim čišćenjem, logorima... Tako je napravljen etnički čist prostor. Ali to ne znači da je to srpska država. Na svakoj stopi Bosne i Hercegovine Bošnjaci su svoji na svome. Tu je naša zemlja, neši mezari, tu je naša budućnost!!! Na području bh. entiteta RS živi 200.000 Bošnjaka. Mi smo odlučni da na tom prostoru gradimo budućnost, da gradimo miroljubivu koegzistenciju, ali nećemo dopustiti da nas neko istjeruje, otima zemljište, uskraćuje prava... Prošla su ta vremena, Milorad Dodik to zna. Bosna i Hercegovina je zemlja gdje imaju i uvijek će imati ista prava i Srbi, ali poručujem Miloradu Dodiku da ni jedan pedalj ove zemlje nikada neće biti srpska država. To je Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih naroda i građana.


Bosansko-hercegovački mir uz neustavni Dan RS-a (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Svjedoci smo naglog jačanja tih krvavih ideologija, koje nažalost u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu poražene. Također, svjesni smo da te snage sistematski, čak sa zvaničnih nivoa, ruše državni poredak, ruše Ustav, ruše Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jer svima je jasno, kada se u Bosni i Hercegovini uspostavi vladavina zakona, poštivanje ljudskih prava i sloboda, tada će ta velikosrpska ideja biti i poražena. Ta ideja ne korespondira sa slobodnom mišlju demokratske Evrope, ne korespondira sa postulatima religije, ona je potpuno anticivilizacijska. Na svu sreću njihovo vrijeme curi. Nažalost sporo, ali je neupitno da prolazi. Oni su toga svjesni i zato su nervozni, zaključio je potpredsjednik Ramiz Salkić.

Dr. Bećirović uputio inicijativu da se 9. januar
proglasi danom sjećanja na žrtve ratnih zločina
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je zahtjev članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH da u dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma uvrste tačku dnevnog reda: „Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske“
Bećirović je zahtjev uputio predsjedavajućoj Borjani Krišto, kao i njenim zamjenicima Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću, javlja agencija Patria.

Ovaj državni poslanik SDP-a BiH podsjeća da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara.

„Dakle, i sudski i naučno je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata“, navodi Bećirović u pismu rukovodstvu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Bećirović navodi da je potpuno ispoštovao sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove tačke nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, te je pozvao rukovodstvo Parlamenta da prestanu opstruirati uvrštavanje u dnevni red "legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga."

Neuvrštavanem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma, podsjeća Bećirović, je grubo prekršeno više odredbi Poslovnika.

„Dok Kolegij Predstvaničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou, u bosanskom entitetu RS nastavlja se nelegalna praksa flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH. Time se očigledno nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenju ustavnog poretka države Bosne i Herecgovine. Antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu RS predstavlja nesagledivo opasno kršenje suštinskih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, kaže Bećirović,

„Očigledno je da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, zajedno s njegovim mentorima iz Beograda, i dalje otvoreno i brutalno ruše ustavni poredak države Bosne i Hercegovine“, navodi Bećirović dalje.

On smatra da je nelegalno proglašenje „Srpske republike BiH“ bilo u funkciji ostvarenja zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije i pripreme oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana je, podsjeća, grupa odmetnutih poslanika legalne Skupštine Bosne i Hercegovine suprotno Ustavu proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije. Zbog toga, smatra Bećirović, Srpski narod u Bosni i Hercegovini treba da se ugleda na antifašiste Srbe koji su zajedno sa antifašistima iz drugih naroda učestvovali na zasjedanjima ZAVNOBIH-a, a nikako na presuđene ratne zločince koji su proklamovali politiku razdvajanja naroda i ukidanja odluka ZAVNOBIH-a.

„Nažalost, političko rukovodstvo i druge strukture bosanskog entiteta RS, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, i dalje falsificiraju historijske činjenice i negiraju počinjeni genocid nad Bošnjacima, te na sve moguće načine opstruiraju jačanje države Bosne i Hercegovine i konstantno sprovode antidejtonsku politiku secesije, uništavanja i uništenja države Bosne i Hercegovine. To se mora zaustaviti!“, kaže Bećirović.

Dodaje da je obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu uvredljivo i za modernu Evropu i Ujedinjene nacije jer predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i sprovela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid. Ta politika je, između ostalog, dodaje dalje, osmišljena i u neustavnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji države Bosne i Hercegovine upravo 9. januara 1992.

„Imajući u vidu da zvaničnici bosanskog entiteta RS nastavljaju kontinuirano negiranje Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine, pozivam i ovlaštene predstavnike međunarodne zajednice da odlučno reagiraju na ovo očito kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“, naveo je Bećirović u pismu.

Na kraju, dodao je, entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da „nepoštivanjem ustavne odredbe o Ustavnom sudu BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini“, prenosi NAP.ŠTA SE DOGAĐALO U SRBOCIDNOJ GENOCIDNOJ TVOREVINI, 9. JANUARA 2018. - NA DAN POČETKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U BOSNI I HERCEGOVINI
Održan defile u povodu neustavnog Dana RS-a
Devet policijskih ešalona ispred kojih je bio zastavni vod policije RS-a danas je učestvovao u defileu centrom Banje Luke u povodu 9. januara, "dana RS-a", koji je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

Počasna jednica MUPRS-a bila je postrojena u čast predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojem su predali raport, a pozdravio ih je riječima "Pomoz Bog junaci“.

Osim policije, u defileu koji je brojao oko 1.800 učesnika, a koji su s posebne bine pratili srpski predstavnici vlasti RS-a predvođeni predsjednikom Miloradom Dodikom, bili su i pripadnici civilnog sektora, poštari, vatrogasci, sportisti, kulturno-umjetnička društva, studenti...

Skup u Banjoj Luci osigurava više od 700 pripadnika MUPRS-a, a direktor policije RS-a Darko Ćulum je rekao da su pripreme za defile trajale oko mjesec dana, ali ove godine nije bilo učešća Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

Defile su posmatrali predsjednik Južne Osetije Anatolije Bilibov, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a Vladu Srbije predstavlja potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, te ministar obrane Aleksandar Vulin, a, između ostalih, prisutan je i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, sin haškog optuženika Ratka Mladića te princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Nastupio je i policijski orkestar svirajući "Paradni marš“, a defile su posmatrali građani noseći zastave RS i Srbije, javlja FENA.

Nikolić: Od srca želim samostalnost i nezavisnost RS-a
Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc-Kristijan Štrahe, zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, reditelj Emir Kusturica, po odluci entitetskog predsjednika Milorada Dodika dobitnici su odlikovanja Republike Srpske (RS).
Nikoliću je dodijeljen orden RS-a s lentom za, kako je rečeno, "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS-a i Srbije te drugih država te za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a".

U obraćanju nakon što je primio odrden u Palati RS-a u Banjoj Luci, Nikolić je rekao „da od srca želi samostalnost i nezavisnost RS“.

- Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini – ustvrdio je Nikolić.

Za dio međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.

- Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu... Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da 'ovim pečatimo sudbinu RS'. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio... Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu - rekao je Nikolić.

Hajnc-Kristijan Štrahe je također odlikovan ordenom RS-a na leneti za, kako je obrazloženo, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS-a i Austrije, a zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus dobio je orden zastave RS-a sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge "na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između RS i Austrije".

Odrenom zastave RS sa zlatnim vijencem, po Dodikovoj odluci, odlikovan je Emir Kusturica, te između ostalih, i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a posebna priznanja dobili su i posthumno Ljubiša Savić Mauzer, ratni komadant specijalne brigade „Panteri“, Hor „Banjalučanke“ te pojedina humanitarna udruženja i pojedinaci, sportisti...

Dodik je rekao da su pažljivo izabrani oni koji su danas dobili odlikovanja te da su "svojim radom i postignutim uspjesima dali snagu RS-a", javlja FENA.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10