Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VKBI: OBILJEŽAVANJEM 9. JANUARA, DODIK POZIVA NA RUŠENJE USTAVNO-PRAVNOG PORETKA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 05. January 2018. 14:01:10


Ustrajnost rukovodstva entiteta RS, na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, kojem se nažalost pridružio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, na obilježavanju 9. januara, i pored pravosnažne presude Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine, prevazilazi okvire politikanstva, predizbornih „spinova“ i „homogeniziranja“ građana srpske nacionalnosti u entitetu RS.

Najava obilježavanja 9. januara, kao dana entiteta RS, koji je neustavan, predstavlja poziv na direktno kršenje važećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

U Krivičnom zakonu BiH, Glava XX – Krivična djela protiv pravosuđa –Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, članom 239. propisano je:

„Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Dakle, najveći funkcioneri entiteta RS, uz podršku člana Predsjedništva BiH iz reda srpksog naroda, sasvim jasno pozivaju na rušenje ustavno-pravnog poretka, čime se na najbrutalniji način provodi anarhija, samovolja, ruše temeljni principi vladavine prava, što u konačnici sasvim jasno doprinosi destabiizaciji same Države Bosne i Hercegovine. Postavlja se ozbiljno pitanje funkcioniranja vladavine prava, uloge Tušilaštva Bosne i Hercegovine, sudova BiH, odnosno cjelokupnog funkcioniranja pravosudnih i policijskih institucija Bosne i Hercegovine.Moramo izraziti zabrinutost na šutnju OHR-a, koji Ustavom BIH ima mandat da poduzme sve mjere u cilju zaštite vladavine prava i Ustava BiH.

Pored pravnog aspekta, koji je očigledan u svojim negativnim posljedicama koje će produbiti krizu u Bosni i Hercegovini, želimo posebno istaći i društveni aspekt, koji je očigledno proizvod neinformiranosti građana u entitetu RS, šta se zapravo obilježava 9. januara, odnosno šta se desilo 9. januara 1992. godine.

U tom smislu VKBI će, u saradnji sa Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem – Pokret za ravnopravnost održati Javnu tribinu u utorak 9. januara 2018. godine sa početkom u 15,oo sati, u prostorijama Vijeća, gdje će uvodničar biti prof.dr. Smail Čekić.

Na javnoj tribini će se prezentirati i rasvjetliti historijske činjenice i dokumenti o 9. januaru 1992. godine, koji mogu pomoći svim progresivnim snagama u BiH, posebno u entitetu RS, da se suoče sa zabludama i pogrešnim ideologijama, koje nažalost traju već 25 godina, a koje onemogućavaju vladavinu prava i eurupski put Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: