Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ratni zločini tokom agresije Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu
ZLOČINI POČINJENI TOKOM AGRESIJE NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI
Autor: Fena
Objavljeno: 03. January 2018. 14:01:10


Zločini počinjeni u Sarajevu i Bosni i Hercegovini tokom agresije nikada ne smiju biti zaboravljeni, poručeno je s obilježavanja godišnjice ubistva članova porodica Tatarević i Dragnić, u sarajevskoj ulici Musala, bivša Omladinska.

Na današnji dan 1994. godine, u toj ulici od granate koja je ispaljena s agresorskih položaja ubijeno je šest članova porodica Tatarević i Dragnić, od kojih dvoje djece, dok su ručali u svom stanu.

Tog dana ubijeni su: Asja (1983) i njen brat Nadan (1977). Njihov otac Adnan Tatarević (1952) i majka Dženana Tatarević (1951), te Nadžija Dragnić (1925) i Veseljko Dragnić (1949).

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica novinarima je kazao da nadležne institucije moraju procesuirati odgovorne za ovaj i druge zločine u Sarajevu i cijeloj BiH. Naglasio je da porodicama žrtava dodatno otežava činjenica da niko za smrt njihovih najbližih nije odgovarao.

- To je značajno za buduće generacije, da bi gradili sebi i drugima bolju i ljepšu budućnost - poručio je Grabovica.

Istakao je da je roditeljima ubijene djece i članovima porodica žrtava posebno teško kada se nađu na mjestima gdje s počinjeni zločini.

- U ulici Musala je ubijena cijela porodica, dok su večerali u svom stanu, to je pokazatelj da tokom agresije nije bilo sigurnog mjesta gdje se moglo sakriti od zločinaca - naveo je Grabovica.

Danas su članovi porodice ubijenih i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježili godišnjicu stradanja šest članova porodica Tatarević i Dragnić.

;center:;-center:Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: