Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NOMINA SUNT ODIOSA / IMENA SU MRSKA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 18. December 2017. 20:12:20

Mr. Milan JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija: Ovi nam, Jahorinski besjednici, svojimj tiradama, likovima i očima, svakodnevno iznose svoje osjećaje, namjere i zle nakane, kuda su krenuli, čemu teže, posebno, uz ovaj njihov Jahorinski meni i krkanluk. Uz, pečenu prasetinu, čvarke i pršut, uz domaću šljivovicu i darovanu lozovaču i Isusovo vino, iz Mostarskih Bara, sa veoma bogatom trpezom, sa njihovim likovima za stolovima, bezosjećajnim dušama, iskazali su samo veliko licemjerje, mržnju sa prezirom i podcjenjivanjem, mnogo toga, što je Bosansko-hercegovačko i naše zajedničko.


Stara latinska izreka nam ukazuje, mrsko je spominjati imena. Značenje je ovoga aforizma, da je neumjesno navoditi imena kad se govori o nekom događaju ili postupku koji je za osudu.
Poštovani čitaoci, u slici i opisu događaja, sami odgonetnite aktere, nemilih događanja, njihovih nakana zlobnih navika i postupaka, te ih lično i prepoznajte.
Ovi nam razaraju državu, hoće je podijeliti i pripojiti, velikohrvatskom i velikosrpskom, izvoru agresorskih tvorevina, zvala se one Herceg Bosna ili Republika srpska. Svojim varvarizmom, primitivnim i luđačkim namjerama, životinjskog poriva, iz scenarija ideoloških zabluda, već viđenih i preživljenih, njihovog Poglavnika i Vožda.
Nije čudno, da nam jedina i voljena domovina, zvana Bosna i Hercegovina, sve viš postaje, zatamljena zemlja na geografskim mapama, kao Apsurdistan, upravo, sa brojnim apsurdima koji je karakterišu, kao da nije međunarodno priznata, poodavno, sa svojim suverinitetom i integritetom, kao zajednica svih njenih naroda i građana.
Veliki je apsurd, da nam se u najvećoj vlasti i države i jednom od entiteta“, nalaze upravo, rasturači i razbijači sopstvene države, nacionalisti i svirepi javni gmizavci, kao guslari ili orguljaši, iz mostarskih Bara i Laktaša. Njihov, svakodnevni „eho“ glazbene muzike, asocira nas na jauke, povike i vapaje, brojnih nevinih žrtava logoraša, bilo prohujale fašističke ili ovdašnje, udružene Haške družine.
Ovih dana, su kao veliki ovčari, govedari, svinjari, vinari ili planinari, krenuli preko Romanije i Igmana, do naše lijepe planinske olimpijske ljepotice , a očekivati ih uskoro, da li slučajno u gradu „slučaja“, zvanom Mostaru.
Kako bi to naši stari govorili, „Ne pada snijeg, da pokrije brijeg,već da prikrije tragove zverinjaka“, ali su nam se, ipak, ove zvijeri sastale u hotelu na Jahorini.


Guslar iz Laktaša i orguljaš iz Mostara


Na sastanku čelnika, SNSD-a i HDZ-a BiH, i njihovih najbližih saradnika, na kome je jedna od tema bio novi prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH,
Dakle, zašto ne konstatirati, da su se sastali državni neprijatelji, da se i konačno, udruženi u svojim već viđenim ideološkim matricama, ostavljenih u amanet, od Poglavnika i Vožda, njihovim Doglavnicima i Vojvodama, radi ostvarenja njihovih strateških i rasističkih ciljeva, ovoga puta pokriveni snijegom, njihovih jasnih nakana.
Prije svega, razbili bi postojeći pravni sistem države, a sudstvo i tužilaštvo, ustrojili bi po sopstvenim željama, kako bi se dwfinitivni i zameo svaki trag, ovih i drugih aktera, u postojećem kriminalu, pljački i nedoličnim potezima u brojnim ličnim aktivnostima, u vlasti.
„Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji dogovaraju HDZ i SNSD, pokušaj je da se od ove institucije napravi novi Dom naroda, jer predviđa uvođenje etničkog glasanja, bez kojeg se ne može donijeti niti jedna odluka.
Na takvim principima ne funkcioniše niti jedan sud na svijetu. To je nastavak politike razgradnje BiH i pokušaj da se BiH uredi kao konfederacija tri naroda, koja bi se, kao takva, u vrlo kratkom roku raspala na tri etničke državice.“ / citat portala StarMo /
Našem, luckastom narodu, kao i svakom od vas, umni i dobronamjerni građanine, čitaoče ovog sadržaja, da li će te i lično prepoznati, ove aktere u vlasti, jer ih od silne mučnine i gadosti, lično ne želim prozivati, po indentitetu, imenu i prezimenu.
Ukoliko nam, zaista, dotekne, ljudske pameti, lične mudrosti, želja i većih očekivanja, mira i spoznaja, ljudskog dostojanstva u našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini, znajmo naći i skorija riješenja, za potrebnu deretizaciju ovih nam prostora.
Da pripremimo, planetarni doček Nove godine i narednih praznika, ovim spodobama, kako bi se svi mi, kao građani, rahat osjećali, sigurni i bezbjedni, od razno-razne životinjske rase, koju bi u ovoj noći, ošamutili.Ovi nam, Jahorinski besjednici, svojimj tiradama, likovima i očima, svakodnevno iznose svoje osjećaje, namjere i zle nakane, kuda su krenuli, čemu teže, posebno, uz ovaj njihov Jahorinski meni i krkanluk. Uz, pečenu prasetinu, čvarke i pršut, uz domaću šljivovicu i darovanu lozovaču i Isusovo vino, iz Mostarskih Bara, sa veoma bogatom trpezom, sa njihovim likovima za stolovima, bezosjećajnim dušama, iskazali su samo veliko licemjerje, mržnju sa prezirom i podcjenjivanjem, mnogo toga, što je Bosansko-hercegovačko i naše zajedničko.
Ne znaju ovi, za ljubav i poštovanje, jer im nije isto i sadržano u naslijeđenim ideološkim matricama, vodiljama, cjelovitog scenarija, rasturanja nam zajedništva i države.
Sa, prebogate trpeze i obilja domaćih napitaka, do Isusovog vina, dovoljno ošamućeni, pored želja u dogovorima, za prikrivanjem njihovih kriminalno-pljačkaških djelatnosti, ukidanjem pravosudnog sistema i postojećeg ustroja, kako bi uspostavili totalno anarhičan sistem njihove vladavine, ovoga puta, nije im potrebna nikakva sigurnost i bezbjednost, jer im nije potreban ni NATO ili bilo koji međunarodni čimbenik, do Visokog predstavnika.

Njihov, „čistokrvni i veliki Srbin“ guslar iz Laktaša, sasvim bi se okrenuo ka Putinu, Sj. Koreji i možda Kinezima, kako bi izgradio neka postrojenja i imao dovoljnu bezbjednost. Lukavi i licemjerni, „Latin“ svakako bi ga podržao u tome, bez obzira što se isto kosi sa državnim interesima, već davno dogovorenim i prihvaćenim.
Možda su ovo sve posljedice, bogate trpeze i napitaka, jer su isti nastaqvili sa svojim „ buncanjem i samo buncanjem „, da i sami nisu svjesni dogovora i razgovora, a kada se otrijezne, možda će osjetiti i priznati njihov upad, u neželjenu, „septičku jamu“, koju im je pripremio njihov domaćin i guslar, uz pjasmu: „Da njemu, niko i ništa ne može“.
Izuzev, nedavnog blagog odgovora, našeg Bakira, u Beogradu, da se sva nastojanja, Srbije i Hrvatske, kako bi se Bosni i Hercegovini, samo naređivalo, uz pomoć razno-raznih „vazala“ i domaćih podrivača, te ponekom produženom stranom rukom, nastojala definitivno Bosna i Hercegovina, rasturiti. Nastavili su, ovom prilikom, guslar i orguljaš i dalje svoju svirku, u idiličnom sniježnom krajoliku, ljepotice Jahorine, uz note, očitog paklenpg plana, u čemu bi im vjerujem, bio na usluzi i onaj treći Srbin, iz redova“ veleizdajnika sopstvene države, da nije na našu sreću i trenutno pod virusima i prehladom.
Može se reći: „Dokazanom Neprijatelju BiH br. 1 , predsjedniku tzv. RS, nakon člana Predsjedništva BiH , Srbina,, skidajući oklop licemjerja, otvoreno se pridružio i drugi član Predsjedništva BiH, orguljaš iz Mostara. Iako su svi oni po mnogo čemu na suprotnim stranama, u jednome su jedinstveni – u nastojanju da se sruši Bosna i Hercegovina, i podijeli na takav način, da svaki od njih svoj dio kao miraz donesu Srbiji, odnosno Hrvatskoj“. / citat sa portala, Z.B./
Ako će nekome i nešto značiti, ove njihove besjede, tirade, buncanja, uz „bratske lažne dogovore“, nadati, za Mostarske Srbe, tzv. „dodikovce“. Ukoliko se, ova dva licemjerna mužičara udruže i usaglase, mogla bi se brže riješiti i njihova konstitutivnost u ovome gradu i Kantonu. Kada je riječ o ravnopravnosti, činjenice našeg realiteta na prostorima cijele države ukazuju, da su Bošnjaci i Hrvati u RS-u, građani drugog reda, da su Srbi u Federaciji, isto tako definisani, dok su u Mostaru i širem hercegovačkom prostoru, sjena i pomisao, kao misaone imenice svoga roda, upravo gdje su njihovi „lukavi“ partneri, sa HDZ- om, dominantni, kao diskriminatori sa željama i nastojanjima, sve drugo majorizirati, kako Srbe, tako i Bošnjake.
Nadajući se ovom savezništvu, u udruženom Jahorinskom poduhvatu, nadati se, da će i „dodikovci“ donekle u Mostaru, živnuti ili osjetiti neke promjene, svakako, uz blagoslov Vladike Grigorija i biskupa Ratka Perića. Ne treba zaboraviti, da je nedavno i patrijarh Irinej, podržao i zatražio od svih Srba i povjerenje i podršku, svome guslaru iz Laktaša, što je znak i njegove lične spoznaje i osjećaja čula za dobrom junačkom guslarskom svirkom.


Naše „troglavo“ Predsjedništvo, gdje svako vuče na svoju stranu


„Da sačuvamo BiH jedinstvenu, uspješnu cijelu, moramo ići naprijed i gledati u pravom smjeru. A kako da gledamo u istom smjeru, kad umjesto jedne imamo tri glave, i svaka vuče samo do svoje enklave. I dok svaka glava troglavog B-H zmaja gleda na svoju stranu, na genetskom bh stablu agresori lome jednu po jednu granu“. /citatsa portala, Z.B. /Ostali prilozi:
» BOŠNJACI SU PRVI PUTA JASNI - NJEGOŠA I KIŠA VAN IZ ŠKOLE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. October 2018 22:58
» NJEGOŠ, KIŠ, ŠERBO I BV CRNE GORE
Šemso Agović | 19. October 2018 17:47
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
» PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU
Zijad Bećirević | 15. October 2018 20:04
» SDP-U SMETA JEDINO SDA
Ajša Čišija | 15. October 2018 19:07
» LJILJANI, SA ŽELJKOM KOMŠIĆEM, ČUVARI SU, BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 15. October 2018 18:33
» IL’ MORALNA OBNOVA IL’ NAS NEĆE BITI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. October 2018 12:49
» HE IS MY PRESIDENT
Ivana Robović | 12. October 2018 13:24
» OVO JE NAŠA DRŽAVA I NAŠA ZEMLJA
Aziz Hurem | 10. October 2018 21:14
» JE LI GLOBALIZACIJA ISLAMOFOBIJE POSLJEDICA MUSLIMANSKE NEMOĆI?
Mr. Ekrem Tucaković | 10. October 2018 13:33
» MLADI, MI I BOSNA
Elmedina Muftić | 09. October 2018 15:34
» UKRADENA SLOBODA
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 05. October 2018 18:16
» POLITIKA KAO SUDBINA: NA IZBORIMA POTVRDIMO DA SMO KIČMA BOSANSKE DRŽAVE I BOSANSKOG DRUŠTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. October 2018 14:50
» TRIO ŠTETOČINA
Muhamed Mahmutović | 03. October 2018 17:19
» GLAS ZA MIRSADA HADŽIKADIĆA JE GLAS ZA NOVU BOSNU I HERCEGOVINU
Ibrahim Osmanbašić | 02. October 2018 17:12
» POTPISNICI AMANDMANA NE ZNAJU ŠTA SU USVOJILI
Mr. sci. Nurija Omerbašić | 02. October 2018 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00
» LJEVICA I „LJEVACI“
04. April 2018 19:46