Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pravda u genocidnoj tvorevini
U OSNOVNOM SUDU U BANJOJ LUCI POČEO PROCES PROTIV SEJFUDINA TOKIĆA ADNANA BAJRIĆA
Autor: Fena
Objavljeno: 13. December 2017. 17:12:41


U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održan glavni pretres u sudskom procesu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je 2015.godine podiglo optužnicu protiv Tokića i Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U optužnici se navodi da Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme, „raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

Na današnjem pretresu saslušana su dvojica svjedoka tužilaštva, Radovan Jović i Mladen Pandarić, a nastavak suđenja je 5. februara 2018. godine.

Tokić je za Fenu rekao da je to vidi kao „politički proces, koji je organizovan u režiji Milorada Dodika i dijela policije RS“.

- Ja sam tada lišen slobode i to u trenutku kada sam organizovao konferenciju za novinare, a povodom godišnjice prijema RBiH u punopravno članstvo UN-a – ustvrdio je Tokić podsjetivši da je prošlo dvije godine od tog slučaja i sada je tek počelo suđenje.

Kaže da on, kao predsjednik, i Bajrić kao izvršni direktor Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatraju da zastava s ljiljanima, koja se u optužnici navodi kao glavno inkriminisano dijelo legalna i legitimna zastava BiH, koju će uvijek i na sa svakom mjestu u BiH s pravom isticati.

Tokić se ne osjeća krivim te kaže da kao patriota BiH očekuje satisfakciju, budući da je bio lišen slobode.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: