Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo Pokreta Majka enklava Srebrenica i Žepa glavnoj tužiteljici Gordani Tadić
TUŽILAŠTVO BIH SE BAVI NEČASNIM POSLOVIMA KOJI SU TOLIKO VIDLJIVI I JASNI NAMA ŽRTVAMA GENOCIDA
Autor: NAP
Objavljeno: 12. December 2017. 14:12:52


Udruženje - Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je pismo v.d. glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić povodom posljednjih hapšenja Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine. U pismu su napisali:

- Poštovani,
Posljednji postupci Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čijem ste Vi čelu pokazuju naše davno objavljene sumnje da se Tužilaštvo BiH stavlja na stranu onih koji su izvršili agresiju na BiH i počinili zločine nad Bošnjacima i Hrvatima.

Žrtve genocida su potpune svjesne postupaka koje provodite sa namjerom izjednačavanja krivice i relativizacije genocida sa namjerom da prikažete lažnu sliku kako su svi narodi na ovom prostoru podjednako krivi i da su svi podjednako činili zločine. Istina je da je bilo zločina na svim stranama ali ne u obimu i u mjeri kako se vi borite da to prikažete javnosti.

Ne želimo na bilo koji način uticati na rad Tužilaštva BiH ali imamo obavezu ukazati na pojavu pokušaja da se izjednači žrtva i agresor. Posljednja optužnica protiv Bošnjaka u Konjicu za koju je optuženo dvadesetak Bošnjaka za isto toliko pobijenih Srba pokazuje vaš nakaradan pristup dvostrukih aršina.

Tražimo da na isti način optužite toliko srpskih zločinaca za genocid u Srebrenici, Prijedoru i drugim mjestima pa bi onda po takvom pristupu trebalo dići optužnice za najmanje 15.000 Srba. Da li je moguće da su žrtve jedne nacionalnosti mnogo puta vrijednije od drugih.

Tužilaštvo BiH za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima tokom 1992. godine nema interesa niti želi da podiže optužnice za te zločine nego su meta postali branioci koji su svojim životima branili državu i svoj narod od velikosrpske agresije. Tužilaštvo BiH se bavi nečasnim poslovima koji su toliko vidljivi i jasni nama žrtvama, jer valjda mi najbolje znamo ko nas je branio a ko napadao ubijao silovao i progonio.

U posljednje vrijeme Tužilaštvo BiH je podiglo nekoliko optužnica protiv Bošnjaka za navodne zločine nad civilima u Podrinju mada je svakom preživjelom iz Podrinja poznato da se radi o Komandantima srpske vojske i cetnickim vojvodama o kojima su opjevane pjesme a za koje se bez sumnje zna da su prije nego sto su poginuli bili organizatori progona i ubistva hiljada Bošnjaka i Hrvata u Podrinju, i da su poginuli u borbi.

Sve tvrdnje o navodnim zločinima Tužilaštvo je pokušalo dokazati preko plaćenih i lažnih svjedoka čije smo svjedočenje mi žrtve pratile i ukazivale da su procesi montirani, a naše tvrdnje je na kraju potvrdio i Sud BiH kroz oslobađajuće presude.

Pozivamo nadležne institucije i javnost BiH da se zaustavi pogrešna strategija Tužilaštva BiH koja nama žrtvama genocida i cijeloj državi BiH nanosi nepopravljivu štetu. Tražimo da Tužilaštvo BiH javno objavi spisak od oko 800 osoba za koje je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu dao oznaku “A” i da se te osobe hitno procesuiraju, uključujući i preko 19 500 učesnika u genocidu u Srebrenici od kojih nekoliko stotina radi u institucijama vlasti. Isto tako pozivamo građane BiH da pratimo rad Tužilaštva BiH i da javno tražimo da se bavi svojim poslom umjesto politikom - navodi se u pismu.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: