Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BOŠNJACI SU GINULI ZA HRVATSKU, PRIPADNICI HV-A SU RATOVALI PROTIV BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 11. December 2017. 17:12:17


U Hrvatskoj vojsci 1991. godine bilo je oko 25 hiljada Bošnjaka. Devet hiljada ih nikad nije boravilo u Hrvatskoj, a pristupili su HV-u kao dobrovoljci. U odbrani Republike Hrvatske poginulo je 1.187 Bošnjaka. To su podaci kojima se barata u knjigama o Domovinskom ratu. O hrabrosti tih vojnika pisali su njihovi hrvatski saborci, piše agencija Patria.

Nažalost, to je Republika Hrvatska „vratila“ slanjem desetina brigada u Bosnu i Hercegovinu, kao pomoć HVO-u u ratu protiv Armije BiH. Herceg-Bosna je bila prelazni hrvatski velikodržavni projekat.

Bošnjaci su činili veliki dio jedinica HVO-a, posebno u Hercegovini. Samo u Stocu, na prevaru i bez ispaljenog metka, zarobljena su 1.683 Bošnjaka. Nakon toga, hapšenja Bošnjaka u HVO-u bilo je u Ljubuškom, Čapljini, Livnu, Mostaru. Većina tih muškaraca je bila u uniformi HVO-a, u ranim satima, dok su bili u rovovima ili u kasarnama, u domovima, dolazili su njihovi saborci, komšije Hrvati i zarobljavali ih. Svi su bačeni u konc-logore Hercegovine. U presudi šestorki HZ HB stoji da je namjera bila velikodržavni projekat i da je takvim hapšenjem svojih pripadnika i njihovim odvođenjem napravljen ratni zločin, jer ti vojnici nisu bili nikakva opasnost.

Nažalost, HV je svoje brigade masovno ubacivao u Bosnu i Hercegovinu. Hrvoje Šarinić, šef kabineta hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u knjizi „Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem“, stoji zabilježen i neobičan razgovor Tuđmana i Miloševića. Srpski lider kaže: “Vidim da ste u Bosnu prebacili pet brigada”.

Franjo Tuđman odgovara uz smiješak: “To su dragovoljci”!

Milošević, uz smiješak, odgovara: “Nisam vam ja UN”.

Na konferenciji o ratu u BiH održanoj u Budimpešti, odmah nakon rata, neko od visokih oficira je rekao. “U borbama sa jedinicama Armije RBiH poginulo je nažalost više vojnika nego u borbama na tlu Hrvatske”.

General Martin Špegelj je dodao: “Vi se sjećate kako je u svojim memoarima general Janko Bobetko napomenuo kako su njegovi vojnici skidali oznake HV-a a stavljali oznake HVO-a, a časnicima je rečeno da se predstavljaju kao časnici HVO-a i da govore da su rodom iz BiH”.

“Lijesovi su dolazili u Hrvatsku pa se vidjelo čiji su to vojnici i časnici”, nastavio je general Špegelj… “Bobetko je priznao da je u borbama sa Armijom BiH bilo 9.000 mrtvih. Generali koji su u tome sudjelovali kažu da je bilo i više od 13.000 mrtvih vojnika. Znamo da u Slavonskom Brodu, Čakovcu, Zagrebu i drugdje postoje groblja vojnika i časnika koji su poginuli u Bosni i Hercegovini, a mnogo njih uopće nije ni dovezeno”.

Ovo je istina o kojoj ljudi u Hrvatskoj malo ili ništa ne znaju, pa ih je većina i šokirana presudom u Tribunalu. Posebno dijelom koji govori o agresiji Hrvatske na BiH.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: