Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

UDRUŽENI ZLOČINAČKI KRIMINAL U ALUMINIJU
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 10. December 2017. 01:12:26

Aluminijski jastrebovi i njihovi „čistokrvni“ hranioci!
Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / bivši inžinjer Aluminija /: Očiti sudari oligarhijskog stečenog kapitala, pljačkom i kriminalom, od strane klero-nacionalističkih politika HDZ-a i SDA, u procesima nakaradne privatizacije i upravljanjem javnih firmi, popoput ovoga Aluminija, Elektroprivreda BiH i HB, Telekoma i Eroneta, kao i brojnih drugih u državi, dokazani su neposredni učesnici u privrednom kriminalu i pljački, raznih vidova i oblika, kako materijalnih vrijednosti državne imovine, još je gore i diskriminacije njihovih radnika i prava, po nacionalnoj osnovi.


Aluminijski jastrebovi i njihovi „čistokrvni“ hranioci!
Piše, Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / bivši inžinjer Aluminija /
Ovih dana, aktuelna tema u javnosti i svim medijima, svakako su presude iz Haga, šestorki Herceg Bosne i generalu Ratku Mladiću.

Uz istrajan i sistematski rad, tužiteljstva i sudstva, ove svjetske i ugledne institucije, formirane odlukom Ujedinjenih nacija, konačno je svijetlo dana ugledala i konačna presuda, šestorke sa Jadrankom Prlićem na čelu, kao i Prvostepena presuda Mladiću.

Za njihova zlodjela, u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i agresorsko djelovanje, u međudržavnom sukobu, sa istoka Srbije i sa zapada Hrvatske, dokazalo se što je i izrečeno sadržajem presuda, kao i odmjerenim kaznama zatvora. Ma kolika i kakva bila satifakcija, njihovim žrtvama, mnogo toga smo već slušali, čitali i gledali, stavljena je jedna velika tačka, te mi i nije namjera, ovim mojim sadržajem i dalje nešto dodavati ili oduzimati. Neka se istorija i dalje bavi, ovom temom i njenim sadržajima, u nužnoj i potrebnoj mjeri, shodno dostupnim dokumentima i informacijama, kao i ulogama živih svjedoka, prije svih rodbine i preživjelih žrtava, sveobuhvatne zvjerske torture.

Istina je, da sam godinama, lično, kao živi svjedok događaja, na ovim našim mostarsko-hercegovačkim prostorima, često i uporno iznosio ličnu spoznaju i tvrdnju, da je bila dvostruka agresija, na državu i ove prostore, sa istoka i sa zapada, što mi lično i može zadovoljiti, konkretne konstatacije navedenih presuda.

Međutim, ovim sadržajem i po ko zna koliko prilika, želim, našoj uspavanoj i učmaloj javnosti, iznijeti i ukazati, na udruženi zločinački kriminal u firmi Aluminij iz Mostara.

Upravo, mi obespravljeni radnici, nehrvati, ove firme, već punih 22 godine, vodimo našu neravnopravnu borbu, protiv vjetrenjača, iste ideologije agresorskog oružanog sukoba i nasrtaja, na ljude i državna dobra, na ljudske živote i konačno i na naša nekadašnja radnička prava.

Očiti sudari oligarhijskog stečenog kapitala, pljačkom i kriminalom, od strane klero-nacionalističkih politika HDZ-a i SDA, u procesima nakaradne privatizacije i upravljanjem javnih firmi, popoput ovoga Aluminija, Elektroprivreda BiH i HB, Telekoma i Eroneta, kao i brojnih drugih u državi, dokazani su neposredni učesnici u privrednom kriminalu i pljački, raznih vidova i oblika, kako materijalnih vrijednosti državne imovine, još je gore i diskriminacije njihovih radnika i prava, po nacionalnoj osnovi.

Naša šira javnost i građani, često ošamućeni i sospstvenim neprilikama i lošim standardom, neće da sazna pravu istinu ili su nezainteresovani, za ovaj kriminal i pljačku, a o našoj vlasti, u slučaju Aluminija, šta novoga i reći, kada su isti, neposredni učesnici u višegodišnjoj pljački.
Domaći predstavnici vlasti, iz reda Bošnjaka, od prvog premijera Edhema Bičakčića, do današnjeg Fadila Novalića, isto su se ponašali, u radu ili neradu, kada je bila u pitanju očita pljačka državne imovine u Aluminiju. Kada je u pitanju, očita diskriminacija radnika, nehrvata, posebno radnika srpske nacionalnosti, svoju neljudsku i kriminalnu ulogu je ispoljio i dokrajčio, premijer Nermin Nikšić, tzv. „borac za čovjeka i državu“. Njegova Vlada i on sa svojim ministrom Trhuljem, eleminisali su Srbe, iz dioničarskog kapitala, od 44%, koje je na svoj agresorski način, najveći kriminalac Mijo Brajković i Ivo Bradvica, podjelio radnicima Hrvatima, mizeriju su dodjelili Bošnjacima, a nama Srbima je ostalo „duplo golo“.

Rasparčavanje, državne imovine, vrijednosti preko milijardu i pet stotina miliona maraka, bez analiza i uvida početnog bilansa vrijednosti, započeo je još, premijer rah, Hadžipašić, da bi ga docnije slijedili svi njegovi Bošnjaci, premijeri Vlada i sve do Fadila Novalića.
Bili su to tajnoviti dogovori, sa „lukavim čimbenicima“ i njihovim strukturama u vlasti, u interesu Herceg Bosne i po ideološkom receptu, oca nacije, njihovog Franje Tuđmana, koji im je za amanet i ostavio poruku:

„Aluminij iz Mostara je strateški interes Hrvatske“!A njegovi doglavnici i izvršioci kriminalnog poduhvata u firmi, znali su to i umjeli licemjerno iskoristiti, upravo, zahvaljujući, ulizicama i poltronima naših domaćih Bošnjaka u vlasti.Da li je znao, premijer Fadil Novalić, da im je stranački jaran i sunarodnjak, jedan od prethodnika, Edhem Bičakčić, poklonio i hidroelektranu Mostar i doprinio formiranju EPHB, da je isto tako u startu digao ruke od Aluminija, Sokola i inih privrednih kapaciteta u Hercegovini, darujući ih Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.
Da li zna premijer Fadil Novalić, da je, isto tako, jedan od njegovih stranačkih jarana, nažalost Bošnjak, Ahmet Hadžipašić, kao premijer ustrojio formulu po kojoj se trebala rasturiti imovina države i radnička prava u firmi Aluminij ?
Da li znao, premijer Fadil Novalić, da su mu prethodnici i sunarodnjaci Bošnjaci, jedan je borac “za državu i čovjeka,“ premijer Nermin Nikšić i njegov SDA-ovac, ministar Erdal Trhulj, konačno i definitivno, realizirali zamisli premijera Hadžipašića, ozvaničili su rasturanje imovine u Aluminiju, oskrnavili su i radnička prava, pogotova radnika srpske nacionalnosti, radeći na štetu i radnika Bošnjaka, kojima su osigurali mrvice sa stolova njihovih “ dželata“, diskriminatora i agresora, u firmi Aluminij, da bi ovaj i drugi Bošnjak, premijer Branković, radeći po zakonima famozne Herceg Bosne, izjavio je: “Aluminij i EPHB su rezultat političkog kompromisa“.
Da li je znao, premijer Fadil Novalić, gdje i kako je otišlo 44% kapitala iz firme Aluminij, tj. finansijskih sredstava, koja su tako velikodušno, njegovi prethodnici, sunarodnjaci, Bošnjaci, Nermin Nikšić i Erdal Trhulj, darovali već dokazanim kriminalcima firme Aluminij i tim su činom uspješno i konačno istjerali srpsku komponentu iz firme Aluminij.
Poslije svega ovoga, kao i pojedinih odgledanih scena iz tvoga dugometražnog filma, ti izjavljuješ kako je realno da sve pripada HDZ-u, dozvoljavaš da samo njihovi „ “čistokrvni“ Hrvati budu zastupljeni u Nadzornom vijeću Aluminija, prepustio si im sva upravljačka prava, uz cirkusantski smiješak, dok pričaš o nekakvom filmu ministra Reufa Bajrovića, u kojem se on našao, vašim prljavim i lukavim radnjama i dogovorima, na relaciji HDZ- SDA.
Premijeru Fadile Novaliću, upravo mi radnici i građani ove opljačkane i zemlje i svih naših firmi, a posebno Aluminija iz Mostara, želimo gledati samo nove filmove, poput najnovijeg filma u kojem se našao naš mlađani, ali skromni, pametni, civilizovani i još uvijek neiskvareni ministar Reuf Bajrović. Tvoje iskustvo iz “realnoga sektora“ i nerealnih i ostrašćenih stranačkih poriva i nakana, sa vezanim zastavama HDZ-a i SDA, očito nas i dalje vode u totalno propadanje ili, bolje reći, u naručje lukavom latinskom “izvorno scenskom dokumentarcu,“ koji je za ove prostore pripremio i nametnuo “Otac nacije i lijepe njihove“, a već davno odgledan.
Pitam se, koja je tvoja i takvih poput tebe domovina, koja te je mater izrodila ?!!
Premijeru Fadile Novaliću, još uvijek imaš vremena da instaliraš svoj “horoz“ na dimnjaku sopstvene kuće, jer se mijenja ruža vjetrova a time i njegov položaj. Lijepo se, uvijek ljubakaš sa Željkom Cvijanović, pri vašim susretima, ali nemoj griješiti, nedaj Bože da bi se poljubio i sa Bojanom Krišto, nisam siguran, da bi ti predsjednik i koalicioni partner Dragan, baš bio ravnodušan.
Evo, upravo je u toku i sudski proces, pred Opštinskim sudom u Sarajevu po našoj tužbi, u vezi sa udruženim kriminalnim poduhvatom, Vlade Federacije i firme Aluminija, po pitanju diskriminacije nas radnika srpske nacionalnosti, manjeg broja nepodobnih Hrvata i Bošnjaka.
Skupljani su potpisi Srba iz Mostara i istočne Hercegovine, organizovano u Nevesinju, Gacku, Trebinju, u dijaspori i hotelu „Ero“ u Mostaru.


Nekada je na ulazu pisalo „Srbima, Bošnjacima i psima ulaz zabranjen“


Općinski sud u Sarajevu
Tužitelj: 1. Jovičić Milan, BNR 23a, 88000 Mostar
2. Stjepan Prskalo, Biskupa Buconjića 32 A, 88000 Mostar

koje zastupaju advokati Branko Marić, Dijana Ivanović, Višnja Dizdarević, Predrag Radovanović, Ezmana Turković, Džana Smailagić-Hromić i Selma Demirović - Hamzić, iz Advokatskog društva Marić & Co d.o.o. iz Sarajeva, Mehmeda Spahe 26, po punomoći koja se u prilogu dostavlja

TUŽENI: 1. Aluminij d.d. Mostar, Baćevići bb, 88000 Mostar
2. Federacija Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Alipašina 41, 71000 Sarajevo, zastupana po federalnom pravobranilaštvu

RADI: zaštite od diskriminacije i naknade štete

Nažalost, naše radne kolege iz firme Aluminij, radnici Bošnjaci, su nas izdali, jer su se zadovoljili sa bačenom i dodjeljenom mizerijom, od po sedam dionica, nisu se solidarisali sa nama radnicima, srpske nacionalnosti i svim drugim nepodobnim radnicima, po aršinima nacionalističkog menadžmenta, Brajkovića, Bradvice i inih saradnjika, kako bi zajednički nastupili, u našim realnim i opravdanim zahtjevima, u našem pravnom sistemu odlučivanja.Neka ih dragi Allah, urazumi, hvala im ?
Iščekujući i konačnu presudu ovoga suda, prema našem tužbenom zahtjevu, želja nam je da se isti ugledaju na dosljednost primjene pravičnih i pravnih načela, za osudu ovoga udruženog privrednog kriminala i diskriminacije naših radničkih prava, po svim međunarodnim konvencijama.
Svakako će javnost uskoro i biti detaljno obavještena o sadržaju presude i zadovoljenju nas, obespravljenih radnika, kao žrtava ovoga poduhvata.Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00