Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

LJUBLJANA/BLED
BRAMMERTZ I JANEVA PRIMILI VISOKA PRIZNANJA INSTITUTA IFIMES
Autor: IFIMES
Objavljeno: 29. November 2017. 14:11:43


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dodijelio je visoko priznanje »Svjetska ličnost decenije na području pravosuđa« glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) barunu Serge Brammertzu, a Tužilaštvu ICTY dodijeljeno je visoko priznanje za izvanredan doprinos istini, pravdi i pomirenju. Visoko priznanje „Najbolji šef tužilaštva na Balkanu“ dodijeljeno je šefici Specijalnog javnog tužilaštva Republike Makedonije Katici Janevi, dok je visoko priznanje „Najbolje tužilaštvo na Balkanu“ dodijeljeno Specijalnom javnom tužilaštvu (SJO) Republike Makedonije.
Priznanja je uručio potpredsjednik Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta IFIMES prof. dr. Ernest Petrič, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije i sadašnji član i bivši predsjednik Međunarodnopravne komisije UN (ILC UN). Dr. Petrič je naglasio ulogu i značaj Tužilaštva ICTY i baruna Brammertza, koji su svojim dosadašnjim radom opravdali osnivanje ICTY. ICTY je kroz svoj rad značajno doprinio razvoju međunarodnog prava, posebno međunarodnog krivičnog prava. Pravno naslijeđe ICTY biće dragocjeno za dalji razvoj međunarodno pravne struke. Procesuiranje ratnih zločina i počinioca ratnih zločina je dugotrajan skoro beskonačan proces. Standardi, koji su uspostavljeni na ICTY i iskustva biće dragocjeni prilikom procesuiranja ratnih zločina u svijetu. Nažalost, u regiji mnogi zločini još uvijek nisu procesuirani i odgovorni kažnjeni i tu je uloga ICTY, koji u ovakvom obliku završava svoj rad neće biti prekinuta, jer će kroz rezidualni mehanizam (IRMCT) nastaviti svoje djelovanje.
Dr. Petrič istakao je značaj stabilizacije prilika u Republici Makedoniji, jer učvršćivanje demokracije, jačanje institucija pravne države i razvijanje suživota različitosti doprinosi uspostavljanju stabilnosti i mira u regiji. Pri tome je od izuzetne važnosti osnivanje i rad Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) i djelovanje specijalne javne tužiteljice Katice Janeve, koji su svojim dosadašnjim radom opravdali svoje osnivanje. Rad SJO sa velikom pažnjom se prati u Makedoniji, u regiji ali i šire, jer uspjeh rada SJO neće biti samo u uspjeh Makedonije, nego uspjeh cijele regije. Pri tome je važno da se u radu SJO poštuju visoki pravni standardi i da se kroz rad SJO povrati ugled u institucije pravne države i jednakosti pred zakonom odnosno da se svakom građaninu Makedonije osigura pravna sigurnost i zaštita. To je težak, mukotrpan posao, koji će s obzirom na dosadašnji rad, nadam se, uspješno izvršiti svi zaposleni na SJO. Specijalni javni tužilac Janeva i njeni suradnici pokazali su se ne samo stručnim nego i hrabrim da u jednom takvom ambijentu u Makedoniji pokrenu pravu pravnu revoluciju u interesu svih građana. Vraćanje povjerenja je zahtjevan posao, to je misija u pravom značenju te riječi, ali ipak ta misija je ostvariva, jer se radi na njenom ostvarenju.

Prisutnima se na dodjeli obratio direktor instituta doc. dr. Zijad Bećirović, koji je između ostaloga naglasio, da živimo u svijetu neizvjesnosti, nestabilnosti, kriza u kojima je često ugrožen pojedinac-građanin. Uloga institucija pravne države je u takvim situacija izuzetno važna. Tužilaštva kao sastavni dio pravnog sistema su garant da nitko u suvremenom svijetu ne može izbjeći odgovornost za nezakonito počinjena djela. Uloga Tužilaštva ICTY vratila je nadu žrtvama počinjenih ratnih zločina, da nisu prepušteni sami sebi i da će se kroz procesuiranje počinitelja ratnih zločina utvrditi istina, postići pravda i ostvariti prijeko potrebno pomirenje i barem minimalna satisfakcija za žrtve. Specijalno javno tužilaštvo (SJO) Republike Makedonije susreće se sa drugom vrstom krivičnih djela, koji su posljedica „ukradene“ države i demokracije odnosno šta se dogodi u jednoj državi kada nosioci javnih funkcija zloupotrijebe institucije sistema za postizanje nekih svojih ciljeva. Usprkos svemu postoje pojedinci, koji su svojim radom postali inspiracija i uzor mnogima. Istupaju, prepoznatljivi su po svojoj stručnosti, predanosti, hrabrosti i ustrajnosti, i zbog toga je nam čast, da im se uruče priznanja i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za svoje državljane, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas. To su sasvim sigurno Serge Brammertz i Katica Janeva.Barun Brammertz se zahvalio za priznanje u svoje ime i u ime Tužilaštva ICTY. U svečanom govoru naglasio je ulogu Tužilaštva ICTY i izazove pred kojima se našao pri procesuiranju krivičnih djela ratnog zločina i genocida. Posebno je istakao saradnju sa žrtvama i dodatni motiv kojeg su mu žrtve davale da ustraje u ovom teškom, kompleksnom poslu, jer su pojedini nosioci javnih funkcija u regiji sa kojima je moralo surađivati Tužilaštvo ICTY, odmah poslije osnivanja ICTY, bili i počinitelji ratnih zločina. Brammertz je istakao da se, ipak, moglo puno više uraditi, međutim, to bi se desilo da nije bilo brojnih opstrukcija u cijelom lancu prilikom istraga pojedinih slučajeva na Tužilaštvu ICTY. Na kraju je obećao da će nastaviti dalje svoj rad preko rezidualnog mehanizma IRMCT, a sve u interesu pravde, satisfakcije žrtvama i pomirenja slanjem jasne poruke, da će eventualne nove počinitelje zločina u budućnosti uvijek stići zaslužena kazna. Bez suočavanja sa prošlošću teško se može graditi svjetla budućnost.

Tužiteljica Janeva zahvalila se na priznanju u svoje ime i ime svih zaposlenih na SJO i istakla da će joj pored svakodnevne podrške građana Makedonije ovo priznanje biti podstrek i dodatno ohrabrenje za budući rad. Očekuje nas još puno posla, svi zaposleni svjesno smo se prihvatili ovog zahtjevnog posla. Ovo priznanje pripada svim zaposlenima, ali i građanima Makedonije, koji su inicirali demokratske promjene, a ključ tih promjena je jačanje i razvijanje institucija pravne države. Građani žele pravnu sigurnost i zaštitu. Upravo je naše djelovanje da pored procesuiranja odgovornih za različita krivična djela, koja su nastala na osnovu nezakonitog prisluškivanja građana da vratimo povjerenje građanima u pravnu državu. Prilikom stvaranja povjerenja kod građana, potrebno je sudjelovanje mnogobrojnih aktera društva, jer je društvo kompleksna pojava i svaka kockica u jednom takvom mozaiku ima i daje mu smisao. Obavezali smo da ćemo poštivati visoke pravne standarde i da će kroz procese koje vodimo doći do sankcioniranja odgovornih za počinjena krivična djela i time povratiti povjerenje građana u institucije pravne države. Iskreno se nadam, da će kroz proces euroatlantskih integracija može cijeloj regiji donijeti samo dobro. Želimo da građani Makedonije budu ponosni na svoju državu, koja se odlučila da se suprotstavi organiziranom kriminalu i korupciji.

Svečanosti u čast laureata između ostalih sudjelovali su vodstvo IFIMES-a i drugi predstavnici javnog života iz Slovenije i regije. Prisutnima se obratio bivši zastupnik u Evropskom Jelko Kacin, koji naglasio značaj tužilaštava za pomirenje poslije ratova na Balkanu i izgradnju i jačanje institucija, koje su preduvjet za uspješnu tranziciju i euroatlantske integracije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) Valentin Inzko u pozdravnom pismu je naglasio doprinos Glavnog tužitelja Brammertza međunarodnom pravu u predmetima, koji uključuju najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Rad Ureda Tužitelja i ICTY generalno su rezultirali obimnom dokumentacijom događaja u regiji zapadnog Balkana, što je doprinijelo objektivnom razumijevanju događaja iz 90-tih godina prošlog stoljeća. Ova dokumentacija će služiti kao podrška nepristranom historijskom istraživanju i suprotstavljanju poricanja zločina i veličanju ratnih zločinaca, što je nažalost danas slučaj. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je također pohvalio rad glavnog tužitelja Brammertza u vezi sa podrškom žrtvama zločina u njihovoj potrazi za pravdom kao i doprinos Ureda Tužitelja ICTY u provođenju pravde, mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

U kulturnom programu nastupio je doajen slovenskog filma međunarodne reputacije glumac Demeter Bitenc.Ostali prilozi:
» POVEDITE BRIGU O VAŠIM OGNJIŠTIMA
Bošnjaci.Net | 19. September 2021 14:57
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA OBILJEŽAVA 464 GODINE POSTOJANJA
Anadolu Agency (AA) | 18. September 2021 16:02
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
Ostali prilozi istog autora: