Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivši Jugoslaviju počelo je čitanje presude ratnom komandantu Vojske genocidne tvorevine Ratku Mladiću
MKSJ POČEO ČITANJE PRESUDE RATKU MLADIĆU
Autor: AA
Objavljeno: 22. November 2017. 10:11:57


U sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju počelo je čitanje presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, javlja Anadolu Agency.

Mladić se pojavio u sudnici i prisustvuje izricanju presude, mada je njegova odbrana prethodnih dana tražila da se termin izricanja presude odgodi, pravdajući to "lošim zdravstvenim stanjem" optuženika.

Optužnica haškog tužilaštva protiv Ratka Mladića sastoji se od 11 tačaka.

Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. Godine, zatim za progone Bošnjaka i Hrvata na području cijele Bosne i Hercegovine koji su u šest općina - Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Kotor-Varoši - poprimio razmjere genocida.

Mladić je optužen i za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona o običaja ratovanja.

Optužbe protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS uključuju pokretanje o provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu od maja 1992. do novembra 1995. godine pri čemu je ubijeno najmanje 10 hiljada civila među kojima 1.601 dijete.

Mladića optužnica MKSJ, koja je podignuta 1995. godine, tereti i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce tokom zračnih udara na položaje VRS koje je u maju i junu 1995. godine provodio NATO.

Tužioci Peter McCloskey, Alan Tieger i Dermon Groome zatražili su da sud izrekne Mladiću kaznu doživotnog zatvora, maksimalnu koju ovaj sud može izreći.

Sa druge strane, Mladićeva odbrana je sve vrijeme suđenja negirala sve tačke optužnice i tražila oslobađanje optuženika.

Prvostepenim sudskim vijećem predsjedava sudija Alphonse Orie, a članovi su sudije Bakone Justice Moloto i Christoph FLugge.

Mladić se koristeći lažni identitet skrivao se 16 godina, a uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine nakon čega je izručen Haškom tribunalu.

Suđenje mu je trajalo pet godina.

Žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari pratit će izricanje presude Mladiću


U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice žrtve genocida danas će, u organizaciji Udruženja logoraša "11. juli Potočari - Srebrenica", pratiti izricanje presude haškom optuženiku Ratku Mladiću, bivšem komandantu nekadašnje Vojske Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Više desetaka osoba, žrtava genocida u Srebrenici, okupilo se u Spomen sobi Memorijalnog centra u Potočarima kako bi pratili izricanje presude Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici i još šest opština u Bosni i Hercegovini (Vlasenica, Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Kotor Varoš), opsadi i teroriziranju građana Sarajeva, kršenju zakona ili običaja ratovanja, zločine protiv čovječnosti, zarobljavanju vojnih posmatrača i pripadnika mirovnih snaga UN-a, formiranju logora za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1996. godine.

Presudu iz Haga u Potočarima će pratiti i čuveni fotoreporter Ron Haviv, koji je svojim fotografijama širio istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Brojne novinarske ekipe stigle su u Potočare kako bi pratili reakcije žrtava genocida tokom izricanja presude u Hagu.

Očekuju, kako ističu, "djelimično zadovoljenje pravde, doživotnu zatvorsku kaznu za Mladića", pod čijom su komandom vojne i policijske snage bh. entiteta RS, te paravojne formacije iz RS i Srbije nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice 11. jula 1995. godine u dokazanom, već presuđenom genocidu ubile najmanje 8.372 osobe bošnjačke nacionalnosti.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37