Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SRETAN 20. NOVEMBAR - DAN SANDŽAKA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. November 2017. 14:11:07

SRETAN 20. NOVEMBAR - DAN SANDŽAKA
Želi vam,
Tim Bošnjaci.Net

DR. ZUKORLIĆ: Generacije prije nas su nam u nasljeđe ostavile ideju Sandžaka


Danas obilježavamo sedamdeset i četvrtu godišnjicu osnivanja ZAVNOS-a, dana kada su narodi Sandžaka proklomovali samosvijest i težnju za jedinstvom, suživotom i zajedništvom kao formulu opstanka na ovom blagoslovljenom prostoru u jednom od najodsutnijih trenutaka u našoj historiji. Dogovor u Pljevljima o osnivanju Autonomije Sandžaka, svjedoči o snazi narodne volje i neophodnosti zajedničkog djelovanja kako bismo budućim generacijama ostavili moderan, multikuluralan, bogat i prosperitetan Sandžak.

Generacije prije nas su nam u nasljeđe ostavile ideju Sandžaka i dobre osnove za djelovanje na tom polju, na nama je da kroz politiku pomirenja ujedinimo i okupimo Bošnjake, Srbe, Crnogorce, Albance i ostale narode sa kojima dijelimo ovo sandžačko nebo oko suštinskih vrijednosti i potreba. Danas, obilježavamo ovaj dan kao nacionalni praznik Bošnjaka, a ako Bog da uskoro ćemo ga slaviti kao zajednički praznik svih naroda Sandžaka, jer on to u svojoj biti i jeste.
U tom duhu, svima koji osjećaju Sandžak svojim, svim Sandžaklijama mubarek olsun i sretan
Dan Sandžaka, piše u čestitci u povodu 20. novembra - Dana Sandžaka koju je uputio muftija dr. Muamer Zukorlić, narodnik poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije.
Čestitka NVO “Kosovo za Sandžak” povodom Dana Sandžaka


NVO “Kosovo za Sandžak” sa sjedištem u Prištini, Bošnjacima i svim žiteljima Sandžaka čestita 20. novembar – Dan Sandžaka, kojim narod Sandžaka čuvaju sjećanje na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) kao izraza vlastite antifašističke orijentacije i tradicije multikulturalnog, multientičkog i multikonfesionalnog načina suživota.

Na žalost, autonomija koju je Sandžak uživao kroz historiju a potvrdile odluke ZAVNOS-a ubrzo biva ukinuta zarad teritorijalnih interesa Srbije i Crne Gore. Rezultate teritorijalne podjele najviše osjećaju sandžački narodi koji nakon okupacije 1912. podijeljen međudržavnom granicom.

Udruzenje ‘”Kosovo za Sandzak” podržava sva nastojanja Bošnjaka i Albanaca Sandžaka u njihovoj borbi za ostvarenje svojih ljudskih i etničkih prava koje im veliko-nacinalne politike svakodnevno i njihovi istomišljenici pokušavaju uskratiti, piše u čestitci koju je potpisao Ismet Azizi predsjednik NVO ”Kosovo za Sandžak”.

Čestitka BKZ Luksemburga povodom Dana Sandžaka


Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, u svoje lično ime i u ime odbora Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga, svim građanima Sandžaka – Bošnjacima, Srbima, Albancima, Crnogorcima i ostalim, upućujem srdačne čestitke. Posebne čestitke ovim povodom upućujemo Sandžaklijama koji žive i rade u Luksemburgu, ponosni na svoj Sandžak.

Istovremeno, na ovaj značajan dan, izražavamo nadu da sve građane Sandžaka očekuje bolja budućnost, ispunjena mirom, tolerancijom, socijalnom pravdom i blagostanjem.

Neka Sandžak kao autonomna, moderna, prekogranična euro-regija bude naš zajednički cilj u okviru kojeg će biti omogućeno da sve naše zajedničke želje budu ostvarene, stoji u čestitki koju je uputio Muhamed Ćeman, predsjednik BKZ Luksemburga.
Čestitka Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije

U povodu 20. novembra - Dana Sandžaka, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija iz New Yorrka građanima Sandžaka i svim Sandžaklijama širom dunjaluka upućuje srdačne čestitke sa porukom, volite Sandžak – svoju rodnu grudu i borite se za njega svim pravnim sredstvima!


Si ia hoqën autonominë, dhe si e ndanë Serbia dhe Mali i Zi Sanxhakun?


color=black>


Këshilli Vendor Antifashist i Çlirimit të Popullit të Sanxhakut ishte organi më i lartë politik në Sanxhak gjatë luftës antifashiste. U themelua në Plevla më 20 nëntor 1943.
Kryesia e Këshillit Antifashist të Çlirimit të Popullit të Jugosllavisë në Sesionin e Dytë të 29 nëntorit 1943 në Jajce mori një vendim në të cilin ndër të tjera, thuhet se ZAVNO (KNAÇ) të Sanxhakut në funksion të organit themelues të pushtetit popullor në Sanxhak.
Historikisht është e njohur se Krahina e Sanxhakut me qendër administrative në Novi Pazar ishte një trevë e banuar me shqiptarë, boshnjakë dhe sllavë në një përqindje minore. Gjatë luftës antifashiste në këtë krahinë ishte zhvilluar një luftë e drejtë antifashiste, ku dalloheshin shqiptarët dhe boshnjakët. Por, me të mbaruar lufta, politikanët e Serbisë dhe Malit të Zi do të bëjnë pazare dhe do ta ndajnë këtë trevë ashtu si provuan ta ndajnë edhe Kosovën. Ndarja ngjau me fajin e faktorit të brendshëm, por edhe në sajë të raportit të forcave politike dhe ushtarake.
Dokumenti i shuarjes së Sanxhakut si Krahinë Autonome, por edhe i ndarjes administrative në mes të Malit të Zi të cilin përfaqësonte Millovan Gjillas dhe Serbisë Aleksandëar Rankoviqi.

Vendimi i “Zavno”-sit -Këshillit Antifashist të Vendit (krahinës) Sanxhakut për Shpërbërje, Novi Pazar, më 29 mars 1945
Këshilli Antifashist Popullor për Çlirimin e Sanxhakut, në kuvendin e vet më 29 mars 1945 në Novi Pazar konstaton:
Që rrethet e Pribojit, Maleshevës, Zllatarit, Sjenicës, Dezhevës dhe Shtavicës pas Luftës Ballkanike para krijimit të Jugosllavisë centraliste i kanë takuar Serbisë, ndërsa rrethe të Plevlës (me ish-rrethin e Bolanicës) dhe Bjellopolës (me ish-rrethin e Llozanës) i kanë takuar Malit të Zi. Këshilli Antifashist i Çlirimit Popullor të Sanxhakut nuk sheh asnjë arsye që ashtu të mos jetë edhe sot kur në bazë të vendimit të AVNOJ-it nga 29 XI 1943 ndërtohet Federata e re Demokratike e Jugosllavisë.
Që në kuvendin themeltar të këtij këshilli që është mbajtur më 20 XI 1943 në Plevle, e pastaj edhe më vonë, nuk është shtruar kërkesa për status të posaçëm të Sanxhakut në shtetin e ardhshëm.
Prandaj Këshilli Antifashist i Çlirimit të Sanxhakut pas dëgjimit lidhur me statusin e Sanxhakut në shtetin tonë të ri dhe pas diskutimit thelbësor për këtë çështje
VENDOS:
Që rrethet e Pribojit, Mileshevës, Zllatarit, Senicës, Dezhevës( Pazarit të Ri, vrejte e autorit I. A.) dhe Shtavicës ( Tutinit) t’i takojnë Serbisë federale, ndërsa rrethet e Plevlës (me ish-rrethin e Bolanicës) dhe Bjellopolës (me ish-rrethin e Llozanës) t’i takojnë Malit të Zi.
2. Që Këshilli Antifashist i çlirimit të Sanxhakut të shpërndahet menjëherë;
3. Që këshilltarët e deritashëm të rretheve të Pribojit, Mileshevës, Zllatarit, Dezhevës dhe Shtavicës menjëherë t’i mbajnë kuvendet dhe ta zgjedhin Këshillin e përkohshëm ekzekutiv nacionalçlirimtar të rrethit;
4. Këshilli ekzekutiv Antifashist i Çlirimit Popullor të Sanxhakut pushon së funksionuar, pasi ky vendim të aplikohet në vepër;
5. Këshilli Antifashist i Çlirimit të Sanxhakut e lutë Kryesinë e AVNOJ-it (KÇKJ),Këshillin Antifashist të Çlirimit Popullor të Serbisë si dhe Këshillin Popullor Antifashist të Çlirimit të Malit të Zi që këto vendime t’i zbatojnë në vepër.
Vdekje fashizmit -Liri e Popullit!
Për Këshillin Popullor Antifashist të Çlirimit të Sanxhakut
Këshilli ekzekutiv:
Anëtarë: Milivoje Dobrashinoviq, Jaksha Bogdanoviq, Misho Paviqeviq, Edib Hasanagiq, Marinko Golluboviq, Zhiko Zhizhiq, Nënkryetari i Parë Murat Sheqeragiq, Nënkryetari idytë Dushan Ivoviq (të gjithë e nënshkruajnë).
Në Kuvend kishte dalë edhe propozimi që Malit të Zi t’i bashkohen edhe Kosova dhe Rrafshi i Dukagjinit. Këtë propozim e kishte mbështetur dhe kërkuar Marko Vujaqiqi. Sreten Vukosavleviqi sipas dokumenteve kishte kërkuar që Sanxhaku me çdo kusht të ndahet sepse nuk mundet të ekzistoi si tërësi. E vërteta ky protagonist kishte propozuar që me këtë ndarje mos të ngutemi. Ndërsa Eduard Kardeli dhe Sreten Zhujoviqi meqë i pari kishte marrë territore të Italisë duke përfshi edhe Trieshtën kishte theksuar se Sanxhaku duhet të likuidohet si njësi territoriale administrative e posaçme. Të përmbajtur kishin qëndruar Mosha Piade, Rade Pribiqeviqi dhe Mile Perunqiqi në mënyrë që këta të marrin pjesë në Këshillin (ZAVNO) Antifashist të Sanxhakut dhe aty të maten qëndrimet e përfaqësuesve. Vendimi për ndarjen e Sanxhakut është bërë pa e pyet fare popullin ndërsa disa politikanë kishin theksuar se me Sanxhakun është bërë gabim dhe këtë vendim nuk duhet zbatuar. Por Tito, Gjillas, Rankoviq dhe Kardel ishin ata që kishin bërë copëtimin e viseve etnike në Jugosllavi ashtu si bënë Churchilli dhe Stalini në Moskë në tetor 1944. Lejet pra i kishin “blanko” nga fuqitë fituese të luftës.

Ismet Azizi
Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: