Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima 4. Korpusa na mostarskim Šehitlucima i svečana akademija
OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 4. KORPUSA ARBIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. November 2017. 12:11:00


Danas je obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je tokom agresije na našu državu djelovao na području Hercegovine, u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima 4. Korpusa na mostarskim Šehitlucima, potom i na mjestu pogibije Midhata Hujdura Hujke u Sjevernom logoru. Svečana akademija počela je defileom zastava brigada, koje su nosili sinovi poginulih heroja korpusa.Prisjećajući se vremena formiranja korpusa predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK Suad Muharemović kazao je kako je taj korpus nastao spajanjem brigada i jedinica teritorijalne odbrane od Ivana do Vranjevića, na području Hercegovine, pošto se ukazala potreba za jedinstvenom komandom i operativnijim i efikasnijim djelovanjem tih jedinica.

Muharemović je istakao da su borci u ratu bili spremni dati svoje živote za državu, da su ih mnogi i dali, te da im danas teško pada kada vide da se "neko igra s njihovim osjećajima i njihovom domovinom Bosnom i Hercegovinom", te pozvao sve prisutne na jedinstvo i u mirnodobskim danima.Za boračku populaciju je, kaže Muharemović, jako bitno obilježavanje ove, kao i svih drugih godišnjica, jer tada mogu evocirati uspomene te uputiti zvaničnim organima vlasti i institucijama poruke o statusu boračke populacije.

Istakao je da su borci u ratu od 1992. do 1995. godine bili spremni dati svoje živote za BiH, da su ih mnogi i dali, te da im danas teško pada kada vide da se "neko igra s njihovim osjećajima i njihovom domovinom Bosnom i Hercegovinom".- Zato su nam ova okupljanja jako značajna da uputimo poruku da i dalje imamo našu jedinstvenu domovinu BiH i da je nikada nikome nećemo dati - poručio je Muharemović.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je istakao značaj Korpusa u spriječavanju namjere agresora da podjeli Bosnu i Hercegovinu. Izetbegović je također pozvao na jedinstvo, te poručio da se nikada ne smije i neće odustati od ideje jedinstvenog Mostara.

U sklopu obilježavanja godišnjice 4. korpusa prigodne svečanosti su održane i u Jablanici te Konjicu.
Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: