Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TELEVIZIJA RTRS KAŽNJENA 3000 MARAKA ZA KLEVETU PROTIV AMBASADORA MAKAREVIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. November 2017. 15:11:08

Velikosrpsko medijsko spinovanje protiv ambasadora Nedima Makarevića


Televizija genocidne tvorevine RTRS 3. august 2017. u javnom linču na najprimitivniji način, kako to samo znaju novinari ratnog zločinca Karadžića i kriminalca iz Laktaša, oklevetala je sada bivšeg ambasadora u Pakistanu Nedima Makarevića.

Nakon objave niza netačnih i neprovjerenih inforamcija od strane novinara televizije genocidne tvorevine, pozivajući se čak na izvor MIP-a BiH, kako saznaju Bošnjaci.Net ambasador Makarević je uputio demant sa pratećom dokumentacijom, ali to nije bilo dovoljno za velikosrpske novinare, kojima je očito bilo najvažnije da blate i oklevetaju pomenutog bosanskog diplomatu koji je u vremenu svog mandata u Pakistanu izuzetno bio aktivan, između ostaloga šireći prijateljstvo između dvije države, ali i potakao mreže ekonomske suradnje između Pakistana i BiH.

Ambasador Makareviće je sa opširnom dokumentacijom poslao demant da objavi pomenuta televizija, dokazujući da je osoba (Mudassir Shah) koja im poslala emailom zapravo kriminalac u bijegu protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu, te se dotični predao vlastima. Naravno umjesto da objave demant, četnička bratija sa RTRS objavljuje e-mali kriminalca, vršeći klasičan udbaški spin, sve objavljujući na dnevniku 2, 4. augusta 2017.Ambasador Makarević je uputio žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) na sadržaj objavljen u Dnevniku RTRS-a 3. i 4. augusta 2017., naglašavajući da je na najgori način oklevetan.

Televizija genocidne tvorevine neosnovano su optužili ambasadora Makarevića za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju škole u Pakistanu. Nakon prijema žalbe RAK je analizirao sporni sadržaj te je donio Rješenje u kome se navodi da je RTRS prekršila član 6. stav (4) Pravo na odgovor Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.
Za laži i utvrđeno kršenje RTRS-u je izrečena novčana kazna u iznosu 3.000 KM, koju imaju obavezu platiti u roku 15 dana. Ukoliko RTRS ne plati kaznu u propisanom roku, bit će dužna platiti i zatezne kamate, navodi se u Rješenju koje je donio RAK.

Kakos u već objavili Bošnjaci.Net, Sud u Pakistanu proglasio je krivim Mudassira Shaha za pronevjeru ličnih financijskih sredstava bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nedima Makarevića koja su bila namijenjena za izgradnju bosanskohercegovačko-pakistanske škole.

Iako je Shah tvrdio da je Makarević njemu ostao dužan novac i u tom smjeru obmanjivao javnost u BiH, sada već bivši ambasador BiH u Pakistanu je prethodno pokrenuo sudski proces. Na tom procesu je prezentirao dokaze o cijelom slučaju, uključujući i potvrde o novcu koji je dao Shahu u svrhu izgradnje škole. Makarević je i tada tvrdio da su Shahovi istupi u medijima u BiH samo pritisak na njega da odustane od sudskog postupka.

Nakon skoro četveromjesečnog bijega od pakistanskog pravosuđa, Shah se predao te je pred sudom proglašen krivim. Mora vratiti sav novac u iznosu od 38.000 američkih dolara i do daljnjeg ostaje u zatvoru. Za ovakvu vrstu krivičnog djela u Pakistanu je predviđena zatvorska kazna u trajanju od dvije do pet godina.


Sud u Pakistanu proglasio je krivim Mudassira Shaha za pronevjeru ličnih financijskih sredstava bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nedima Makarevića koja su bila namijenjena za izgradnju bosanskohercegovačko-pakistanske škole.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10