Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

93 godine od genocida nad Bošnjacima
GENOCID NAD BOŠNJACIMA U ŠAHOVIĆIMA NAJBOLJE OSLIKAVA SUROVU ISTINU CRNE GORE
Objavljeno: 10. November 2017. 14:11:46


NVO “Broj 19” pozvala je sve zainteresovane institucije i pojedince, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost i opredijeljenost, da se uključe u organizaciju obilježavanja 93. godine od genocida u Šahovićima u Vraneškoj dolini.08. 11. 2017 -

"9. novembra 1924. godine započet je pokolj nedužnog muslimanskog življa u selima Šahovića i Pavinog Polja. Iz današnje perspektive povod za taj zločin je poznat, kao i epilog: na najzvjerskiji način pobijeno je više stotina golorukih muškaraca, žena i djece (tačan broj nikada nije utvrđen, a procjenjuje se da ih je bilo preko hiljadu). Plašeći se daljih stradanja, preostali dio muslimansko- bošnjačkog stanovništva se raselio prema drugim dijelovima Sandžaka, ka Kosovu, Bosni i Turskoj. Poslije bjekstva preživjelih, kako ništa ne bi podsjećalo na Bošnjake / muslimane i islam, porušene su sve džamije, a naziv mjesta Šahovići prekršten u Tomaševo", saopštio je Mirsad Kurgaš iz NVO "Broj 19".

Ovaj zločin, kako je kazao, nikada nije procesuiran, nije vođena bilo kakva istraga niti je ikada iko odgovarao.

"Zločini i stradanja jesu postali obilježja muslimansko-bošnjačkog naroda, ali mi ne smijemo dozvoliti da to postane način našeg življenja, pretočen u ravnodušnost koju često pogrešno nazivamo merhamet, odbijajući da priznamo da se radi o najobičnijem građanskom kukavičluku", kazao je Kurgaš.

Prema njegovim riječima, priča o Šahovićima najbolje oslikava surovu istinu Crne Gore, koja je kako je kazao, i danas mnogo bliža "istrazi poturica", nego rješavanju zadatih "poglavlja" za ulazak u Evropsku uniju, objavio kodex.me.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16