Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

ZLOČINAC MLADIĆ TRAŽI HITNO ROČIŠTE ZA RASPRAVU O ZDRAVSTVENOM STANJU
Autor: BIRN
Objavljeno: 09. November 2017. 15:11:02


Odbrana Ratka Mladića zatražila je održavanje hitnog ročišta na kojem bi se raspravljalo o zdravstvenom stanju optuženog, kao i zahtjevu da ljekar u pritvoru Haškog tribunala Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

U “hitnom” zahtjevu, koji je danas objavio Tribunal, Mladićevi branioci su ponovo zatražili i da izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U danas objavljenom podnesku, Mladićeva Odbrana tvrdi da je doktor Falke obavijestio optuženog da mu u posjetu neće doći ljekari spolja. Mladić je to prenio braniocu Draganu Ivetiću, koji ga je posjetio 3. novembra.

To je, po tumačenju Odbrane, “impliciralo da će Falke osigurati da ne dođe do posjete srpskih ljekara Mladiću, zato što ima adekvatnu njegu u pritvoru”.

“Ako je to tačno, takav stav doktora Falkea bi kompromitovao čitav proces i izazvao ozbiljne dileme o ranijim ljekarskim izvještajima, naročito onim bitnim za Mladićevu sposobnost da mu bude suđeno”, ocijenila je Odbrana.

Podsjećajući na činjenicu da je upravnik pritvora ranije već odobrio posjetu ljekara iz Srbije Mladiću, zastupnici Odbrane tvrde da bi navedena izjava i ponašanje doktora Falkea “mogli činiti namjerno opstruisanje legitimnog procesa i odluke upravnika pritvora”.

Odgovarajući na tvrdnju Sekretarijata Tribunala da im je predložio “tri grupe termina” za posjetu srpskih ljekara Mladiću, Odbrana je navela da su svi termini poslije izricanja presude, nasuprot njenom zahtjevu.

Na naznaku Sekretarijata da je posjetu moguće organizovati i prije tih termina, branioci Ivetić i Branko Lukić su uzvratili da su za tu mogućnost prošli rokovi.

Odbrana je zatražila i da se o svim tim pitanjima raspravlja u terminu zakazanom za izricanje presude Mladiću, čije odlaganje takođe traži.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je krajem maja 2011. – poslije 16 godina bjekstva – uhapšen u Srbiji.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: