Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ne može neistinama djelovati protiv Bosne i Hercegovine
AMBASADOR HRLE: POJAČANO DJELOVANJE GRUPA U SAD KOJE UGROŽAVAJU INTERESE BIH, DEJTONSKI SPORAZUM I REGIONALNU SIGURNOST
Autor: Fena
Objavljeno: 08. November 2017. 01:11:08

AMBASADOR HRLE: Ne može neistinama djelovati protiv Bosne i Hercegovine


Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle je izjavio da Ambasada bilježi pojačano djelovanje grupa i pojedinaca čije bi se aktivnosti mogle posmatrati dvostrano – kao pokušaj ugrožavanja interesa Bosne i Hercegovina u SAD i kao pokušaj ugrožavanja Dejtona i regionalne sigurnosti.

- Traže se sastanci s američkim funkcionerima bez znanja Ambasade, suočavamo se sa zloupotrebom dolazaka na konferencije i sastanke koji služe kao alibi za djelovanje suprotno načelima vanjske politike BiH, feudaliziraju se etnički strahovi, umanjuje se pravni i politički značaj slučaja Sejdić-Finci, koketira se s teorijama zavjere, „objašnjava“ daleka historija, priziva vjerski princip u artikulaciji redovnih društvenih i individualnih potreba - od onih dnevnih, običnih, do socijalno urgentnih kao što su zapošljavanje i problem iseljavanja, nude se nemogući scenariji - kaže ambasador Hrle.

Dodaje da su nadležni funkcioneri američke administracije primijetili takvu aktivnost te smatraju da se unutrašnji politički predizborni obračuni ne bi trebali prenositi u SAD, niti bi se trebao podgrijavati animozitet jednih bh. zajednica protiv drugih.

Hrle nije htio govoriti o tome da li su takve aktivnosti vezane za novčane tokove kojima se pokušavaju zastupati osobe na američkoj crnoj listi ili za podupiranje i potpirivanje učestalih klevetanja američkih diplomata i funkcionera.

- Kakogod, nije došlo do ozbiljnijeg ugrožavanja bh. interesa. Svi navedeni pokušaji neprimjećeno su završili u političkom i diplomatskom plićaku - tvrdi ambasador BiH u SAD.

Zaključuje da se ne može neistinama djelovati protiv Bosne i Hercegovine.

- Takve su okolnosti, takva je naša pozicija, takva je historija, ali i materijalna, sigurnosna i simbolička narav naše države. Demokratska, republikanska, pluralna i država vladavine prava, to je BiH kakvu žele Sjedinjene Države - završava Hrle.Ostali prilozi:
» MILORADE, SAV GRUNT NOSAŠ NA CIPELAMA!
B.net | 21. September 2018 15:42
» HUMANITARNA VEČER U AMBASADI BIH U OSLU
Fena | 21. September 2018 15:33
» DžAFEROVIĆ: SNAŽNA SDA JE SNAŽNA BIH
B.net | 19. September 2018 05:23
» AKADEMIK DR. CERIĆ: INZKO VIŠE VOLI SVOJ ZLATNI POLOŽAJ U SVILI I KADIFI, NEGO BOSANSKU DRŽAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2018 03:51
Ostali prilozi istog autora: