Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRAMMERTZ I TADIĆ RAZGOVARALI SA UDRUŽENJIMA ŽRTAVA RATNIH ZLOŽINA
Autor: NAP
Objavljeno: 07. November 2017. 17:11:42


V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić, glavni tužilac MKSJ/MMKS Serge Brammertz, zajedno sa zvaničnicima i tužiocima Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, sastali su se sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na sastancima je razgovarano o očekivanjima žrtava kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina, aktivnostima na izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, regionalnoj saradnji, kao i pitanjima vezanim za proces traženja i identifikacije nestalih osoba u BiH.

Također, na sastancima su prisustvovali i tužioci koji rade na predmetima ratnih zločina za određena područja, za koje su zainteresovani predstavnici žrtava, a koji su mogli dati precizne odgovore na određena pitanja žrtava.

Najviši zvaničnici Tužilaštva MKSJ/MMKS i Tužilaštva BiH saslušali su zahtjeve i sugestije žrtava, a posebno je značajno što je na svim sastancima istaknuta važnost vladavine prava, kažnjavanja konkretnih počinilaca ratnih zločina, kao i potreba promovisanja i jačanja mira i pomirenja u BiH, što su u svojim obraćanjima istakli predstavnici žrtava iz svih naroda.

Zvaničnici Tužilaštva BiH su upoznali predstavnike žrtava sa aktivnostima Tužilaštva BiH i intenzivnim radom na većem broju optužnica čije se podizanje očekuje do kraja godine.

Glavni tužilac Brammertz je istakao da nakon okončanja mandata Haškog tribunala, Mehanizam za međunarodne krivične sudove nastavlja svoj rad i saradnju sa pravosuđem BiH u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u čemu će Tužilaštvo pri MMKS pružati podršku kolegama u Tužilaštvu BiH.Ostali prilozi:
» GENERAL DUDAKOVIĆ I OSTALI NEGIRALI KRIVICU
BIRN | 19. December 2018 14:30
Ostali prilozi istog autora: