Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRAMMERTZ: ZATVARANJE SUDA U HAGU NIJE KRAJ PRAVOSUđA ZA RATNE ZLOČINE U BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 06. November 2017. 18:11:35


Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić danas je u Tužilaštvu BiH razgovarala s glavnim tužiocem MKSJ-a i Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom o potrebi za osiguranjem kontinuiteta u domaćem procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i čvrste saradnje tužilaštava BiH i MMKS-a.

Suglasili su se da zatvaranje MKSJ-a ne predstavlja kraj pravosuđa za ratne zločine u BiH, već početak idućeg poglavlja. Tužilaštva u regiji, uključujući i Tužilaštvo BiH, sada mora nastaviti rad MKSJ-a tako što će dovesti više počinioca pred lice pravde, dok će Ured tužioca MMKS-a pružiti punu podršku i pomoć njihovim naporima.

Dogovoreno je da će najviši prioritet za Tužilaštvo BiH biti procesuiranje preostalih kompleksnih slučajeva protiv osumnjičenih na višem i srednjem nivou ili onih koji uključuju osjetljive zločine kao što je seksualno nasilje povezano sa sukobom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa Stategijom okončanja rada MKSJ-a, Tužilaštvo MKSJ-a i Tužilaštvo BiH su od 2003. godine imali čvrstu saradnju, koja je uključivala i uspješno prosljeđivanje predmeta iz MKSJ-a u Bosnu i Hercegovinu, omogućavanje pristupa bazi podataka sa dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, program angažovanja oficira za vezu koji je finansirala Evropska unija, te blisku saradnju u konkretnim predmetima.

Tužioci su suglasni da je nužno da se ta saradnja nastavi i ojača, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tadić pozdravila je namjeru Tužilaštva MMKS-a da nastavi i pojača svoju podršku domaćem pravosuđu za ratne zločine u BiH. Naglasila je svoju želju za još bližom saradnjom s Tužilaštvom MMKS-a, uključujući i onu kroz stručnu pomoć u konkretnim slučajevima, programe obuke koji će se proći zajedno s lekcijama naučenim u područjima kao što su seksualno nasilje povezano sa sukobom i izgradnja kapaciteta za poboljšanje rada svog ureda.

Naglasila je da pomoć Tužilaštva MMKS-a neće samo dati podršku u procesuiranju ratnih zločina u BiH, već i drugih kompleksnih zločina poput korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.

Tužioci su razgovarali i o tekućim pitanjima kao što su regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina. Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tadić je izrazila zahvalnost za podršku Tužilaštva MKSJ-a na tim pitanjima i zatražila nastavak angažmana Tužilaštva MMKS-a u procjeni napretka, identificiranju izazova i razvoju rješenja.

Brammertz je ukazao na snažne pokazatelje pravosudne suradnje Tužilaštva BiH, s posebnim naglaskom na međusobni prijenos predmeta i koordiniranje istraga sa srbijanskim Tužilaštvom za ratne zločine i dao je podsticaj vršiocu dužnosti glavnog tužioca da nastavi s još većom suradnjom njenih kolega u narednim godinama.

Tadić je u posljednjih šest mjeseci izvještavala Brammertza o aktivnostima njezinog ureda. Glavni tužilac Brammertz ju je pohvalio za poboljšanja i reforme koje je nadzirala od preuzimanja odgovornosti za vršioca dužnosti glavnog tužioca, uključujući pitanja utvrđena u OSCE-ovom izvještaju kojeg je sačinila sutkinja Joanna Korner. Potaknuo ju je da nastavi s ostvarivanjem pozitivnog napretka i pružio punu podršku svog Ureda.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
Ostali prilozi istog autora: