Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Neophodna regionalna saradnja
IZETBEGOVIĆ I BRAMMERTZOM O REGIONALNOJ SARADNJI I PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA
Autor: AA
Objavljeno: 06. November 2017. 18:11:37


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza koji u Sarajevu boravi u sklopu priprema za redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti UN.

Zatvaranjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzeće preostale obaveze Tužilaštva MKSJ.
Saradnja BiH i Tužilaštva MKSJ, regionalna saradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, bile su glavne teme današnjeg sastanka u Sarajevu.

Izetbegović i Brammertz su razgovarali o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je rečeno je da je regionalna saradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Istaknuto je da će nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak biti na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza.
Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu pri MKSJ.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
Ostali prilozi istog autora: