Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS pozvao na promjenu Ustava ovoga entiteta
BOŠNJACI SE ZALAŽU ZA IZMJENE USTAVA RS
Autor: B.net
Objavljeno: 06. November 2017. 18:11:32


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS dao je u ponedjeljak 6. novembra 2017. godine izjavu za medije u kojoj je naglasio da Bošnjaci podržavaju izmjene Ustava ovoga entiteta, jer su postojeća ustavna rješenja nekvalitetna i da su dovela do diskriminacije nesrpskog stanovništva. On je naglasio da su Bošnjaci u RS neravnopravni, te da se usljed različitih tumačenja Ustava provodi diskriminacija u obrazovanju, da se negira pravo na jezik, a narušeni su i elementi konstitutivnosti. U svojoj izjavi potpredsjednik Salkić je kazao:

- Bošnjaci i Hrvati u postojećem Ustavu bh. entiteta RS nisu tretirani ravnopravno sa Srbima. Stoga je interes Bošnjaka da se uđe u proces izmjene Ustava. Popis iz 2013. pokazao je da su se Bošnjaci izjasnili da govore bosanski jezik. Dosadašnja rješenja ostavljala su nejasnoće i dolazilo je do pogrešnog, pa često i do zlonamjernog tumačenja Ustava, pri čemu su srpske etnonacionalističke politike i ideologije, da bi načinile štetu Bošnjacima, bosanski jezik protivustavno, protivzakonito i anticivilizacijski imenovali nepostojećim imenom. Bošnjaci imaju interes da se izvrši harmonizacija ustavnih rješenja u entitetima, kako bi Bošnjaci imali ista prava kao što imaju Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku Srbi imaju mnogo bolje mehanizme za zaštitu svojih vitalnih interesa u Federaciji Bosne i Hercegovine nego Bošnjaci i Hrvati u RS. Zato je neophodno ući u transformaciju Ustava, u kojem se, novim rješenjima, mora ojačati uloga Vijeća naroda RS-a, ali i kapacitet institucije potpredsjednika RS-a. Te institucije trebaju imati ulogu kao što imaju u drugom bh. entitetu. Postojeća rješenja su skoro ukinula realnu političku moć Bošnjaka u bh. entitetu RS. Uvjeren sam da interes srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini nije narušavanje demokratskog ambijenta i diskriminacija drugih naroda, ali moram kazati da aktualna politička situacija, ustavna rješenja i stanje u društvu, vode upravo ka tome. Bošnjaci su diskriminirani i društvo se već naviklo na to. Društvo koje diskriminaciju smatra kao temelj svoga djelovanja sutra će takve principe primjeniti prema drugim društvenim kategorijama: danas su to Bošnjaci. Sutra će na sličan način biti diskriminirani profesori, radnici, ljekari, novinari... Ali, tada će biti kasno da bilo šta poduzmu. Zato očekujem da intelektualci Srbi u ovome entitetu podignu glas i stanu u zaštitu Bošnjaka, odnosno naših prava – kazao je Salkić.

On je pozvao Javni servis bh. entiteta RS da prestane Bošnjake tretirati kao strani faktor, smetnju i opasnost.
-Bošnjaci su konstitutivni narod u ovome entitetu i na svakoj stopi Bosne i Hercegovine. To znači da nemaju ni veća ni manja prava od drugih. Negiranje te činjenice znači i negiranje Dejtona. Ako se Mirovnim sporazumom garantuju prava svakom narodu a neko ih uskraćuje, onda treba jasno kazati da se ovdje radi o otvorenom i opasnom kršenju Dejtona. Stoga smatram da je neophodno ući u proces izmjene Ustava bh. entiteta RS, - zaključio je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10