Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Političko srozavanje Narodna skupština i Dodika, predsjednika genocidne tvorevine
AMBASADOR SAD CORMACK: NE SUSPENDOVATI, VEĆ POTPUNO UKINUTI REFERENDUM O SUDU I TUŽILAšTVU BIH
Objavljeno: 05. November 2017. 16:11:52


Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti, istakla je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

- Mi smo od samog početka bili vrlo jasni što se tiče referenduma. Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti - ukazala je Cormack u razgovoru za Radio RS-a.

Komentarišući činjenicu da se ne sastaje s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, naglasila je da nema problem RS, srpskim narodom ili institucijama, već s političarima koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

Navela je i da se političari moraju okrenuti životnim temama, čemu bi doprinjelo provođenje Reformske agende, koju su ranije podržale sve političke partije u BiH.

Jedna od odluka koja bi mogla pozitivno da utiče na živote građana u BiH je i ona o izmjenama Zakona o akcizama, javlja Oslobođenje.
Vlast RS-a povlači odluku o referendumu Vlast RS-a
povlači odluku o referendumu Milorad Dodik


Ppredsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima nakon sjednice Kolegijuma održane 3. novembra da je za posebnu sjednicu predloženo i stavljanje van snage odluke o izboru članova komisije za sprovođenje referenduma, prenosi portal Vijesti.ba.

U Banjaluci će sutra biti održana Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti predložena odluka o povlačenju ranije skupštinske odluke o održavanju referenduma o radu Suda i tužilaštva BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima nakon sjednice Kolegijuma održane 3. novembra da je za posebnu sjednicu predloženo i stavljanje van snage odluke o izboru članova komisije za sprovođenje referenduma.

Čubrilović je naveo da za ovakav prijedlog dnevnog reda na sjednici Kolegijuma nisu glasali predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a.

On je dodao da je planirano da sjednica, zajedno sa glasanjem, traje jedan dan ili, ako se ukaže potreba, da bude nastavljena sutradan, te izrazio nadu da će to biti "normalno zasjedanje koje će se uspješno završiti".

Početak Posebne sjednicnj Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za 10.00 časova.

Narodna skupština je 15. jula 2015. godine donijela odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH na insistiranje predsjednika RS Milorada Dodika.

Iako je odluka o referendumu donesena ona nikada nije stupila na snagu, jer nije bila objavljena u Službenom glasniku.

Dodik je nakon posljednjeg razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem realizovao ideju povlačenja sporne odluke preko poslaničkih klubova skupštinske većine SNSD, DNS, SP i nekolicine poslanika, koji su iz opozicije prišli ovim strankama.

Iz međunarodnih krugova se traži potpuno ukidanje odluka o referendumu, koju je skupštinska većina donijela, a poznato je i da je Republika Srpska u svojevrsnoj izolaciji upravo zbog ovih poteza Milorada Dodika.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16