Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu promovisana nova knjiga „Lagali su nas“ autora Seada Zubanovića
RADI BUDUĆNOSTI MLADIH NE SMIJEMO VIŠE MIRNO POSMATRATI PRIPREME ZA NOVE GENOCIDE NAD BOŠNJACIMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 03. November 2017. 21:11:37

Autor Sead Zubanivić i promotori Elmedina Muftić i Avdo HuseinovićNaslovnica knjige "Lagali su nas" autora Seada Zubanovića


Rijetko koja promocija nekog pisanog djela je izazvala veću pozornost javnosti od promocije nove knjige sarajevskog publiciste Seada Zubanovića pod nazivom „Lagali su nas“, a čija je promocija održana prvog novembra ove godine u „Bošnjačkom institutu-Fondacija Adla Zulfikarpašića“ u Sarajevu. O ovom djelu, edukativnog sadržaja, pored autora govorili su publicista Elmedina Muftić, kolumnista portala „Bošnjaci.net“ i publicista i filmski autor Avdo Huseinović čije je Udruženje „Pravda“ iz Sarajeva izdalo ovo vrijedno djelo, dok su u muzičkom dijelu programa nastupili kantautor Eldin Huseinbegović i hor „Hazreti Hamza“.Autor u ovom djelu, vrlo uvjerljivo govori o tome zašto i kako je ubijen Mak Dizdar, te kako je on svoju ljubav prema pravdi, Bosni, bosanskom jeziku i Bošnjacima, platio najvećom mogućom cijenom. Svojim životom. Također, govori i o kontroverzama vezanim za Aleksu Šantića, našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, genocidnom pjesniku Njegošu, „Despića kući“ i o drugim pojavama koje su decenijama, u vremenu iza, prikazivane u drugačujem svjetlu od onoga kakve one, uistinu, jesu bile.

Nesumnjivo, i ova Zubanovićeva knjiga, kao njegova prethodna „Ko je bio Meša Selimović, bit će dočekana „na nož“ dežurnih kritičara koji će sve činiti da opravdaju svoje zablude kojima su decenijama bili izlagani i prihvataili ih kao istinu.

-Volio bih da svaki Bošnjak ovu knjigu stavi na uvid svojoj djeci te da u sučelju sa onim o čemu sam ja pisao i onim što nam je servirano kao naše formiraju svoje mišljenje i zauzmu ispravn stav o nama kao narodu, našoj državi Bosni i Hercegovni, našoj kulturi i našem jeziku, kaže Sead Zubanovć.- Sebe ne smatram nekim ko se može staviti iznad bilo koga, nekog ko drugima želi nametnuti svoje stavove već kao neko ko u sivilu i mraku kojem smo bivali izlagani želi omogućiti da ljudi neke stvari, stavove, neke “istine“ vide i sa druge strane, da vide kako, na koji način i zbog čega su one falisifikovane i nametane kao nešto „istinito“ i „stvano“. Listajući brojne arhivske spise naišao sam na more podataka, dokumenata, izjava savremenika iz kojih se može dokučiti kako i koliko smo, kao narod, bivali izlagani falisifikovanju historijskih činjenica, a sve sa ciljem da Bošnjake kao narod diskredituju, omalovaže, prikažu u nekom jadnom i podređenom stanju da su, nerijeto, takve laži o sebi prihvatali kao istinite. Znam da ću se, u vremenu pred nama, suočiti sa silinom napada na moju ličnost, dostojanstvo, poturanje nogu. S tim ću znati da se borm jer ti kvazi kritičari mogu pljuvati po meni ali ne mogu pobiti stavove koje sam u ovoj knjizi i drugim svojim djelima izložio sudu javnosti. Neke doktore koji doktorirali na lažima lako mogu nadjačati sa istinitim činjenicama koje sam prezentirao javnosti.- Sead Zubanović je svojim publicističkim radom počeo da otvara „pandorinu kutiju“ bošnjačke zablude koja je rezultat sistemskih podvala od stran Srpske akademije nauka i umjetnosti, vlastite naivnosti koja je i zlokobnija od namjera SANU-a, kao i najopakijeg obračuna velikosrpske politike s svim Bošnjacima koji su se usudili misliti svojom glavom, rekla je između ostalog Elmedina Muftić. Da bi se zavladalo jednim narodom, odnosno da bi mu se porobila svijest o samom sebi, u njegovu kulturu se ubacuju anomalije koje mu se na prvi pogled čine posve prirodnim, a u svojoj suštini su kancercogene ćelije koje ovladaju cijelim bićem i na kraju rezultiraju smrću. Bošnjacima je kroz književnost na razne načine ispiran mozak, razni „velikani“ su pljuvali po njima, dok su oni ustajali na noge pri samom spomenu njihovih imena. Bošnjaci su kao narod vijekovima plaćali cijenu svoje naivnosti i nedostatka želje da se bave sobom, svojom historijom, kulturom, identitetom. Ono što je nametano bilo je i prihvatano, skoro bez ikakvog otpora. Rijetki pojednci koji su se tome suprostavljali ostajali su sami da se bore za prava i slobode koje se tiču svih, a koje su garant opstanka i ostanka na ovim prostorima.


Jedan od naših najboljih izviđača ilahija kasida, sevdaha i balada: Eldin Huseinbegović


- Nametanje tuđih „istina“ i danas je prisutne, rekao je Avdo Huseinović. Dobrica Ćosić je Srbima ostvio u amanet da se bore protiv „srebrenizacije“ i „markalizacije“ Srbije. Znači, ostvio im je amanet to da nas, u skorijujoj budućnosti, „ubjede“ u to kako genocida u Srebrenici, uprkos dokazima predčenim u pravsnažnim sudskim presudama međunarodnog suda u Hagu, nije bilo ili da su zločini na Markalama u Sarajevu ili Tuzlanskoj kapiji plod neke manipulacije nas samih a ne stvarnih zločina izvršenih nad Bošnjacima. Mnogi nas žele uvjeriti u nešto što je nestvarno. Primjera radi, poznati advokat Toma Fila, negirajući genocid u Srebrenici, u svojoj knjizi „Završna reč“, „naivno“ za Nasera Orića tvridi kako je on „napravio takozvani Allahov put kojim je podzemnim tunelima direktno povezivao Srebrenicu sa opkoljenim Sarajevom“ (!!??)U takvo „graditeljsko čudo“ malo ko može povjerovati. No, na laži koje nam se nameću nema reakcije sistema, a pojedinci, poput Seada Zubanovića, koji pokušavaju da nas zaštite o njih bivaju izloženi na stub sram od strane vlastitog naroda kojem pripadaju. Mi za rad budućnosti mladih ne smijmo više mirno posmatrati pripreme za nove genocide koji nam se spremaju.


Hor Hazreti HamzaOstali prilozi:
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: SVOJU SLOBODU PLATILI SKUPOM CIJENOM
Islamskazajednica.ba | 19. December 2018 16:36
» GENERAL DUDAKOVIĆ I OSTALI NEGIRALI KRIVICU
BIRN | 19. December 2018 14:30
Ostali prilozi istog autora:
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
22. October 2018 20:49
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34