Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U čast hrabrim Bošnjacima iz 2. bosansko-hercegovačke pješadijske regimente
U AUSTRIJI OBILJEŽENO SJEĆANJE NA BOŠNJAČKE ŽRTVE IZ 1. SVJETSKOG RATA
Autor: Mahdi Mekić
Objavljeno: 02. November 2017. 14:11:08


“Svomogućim Bogom se kunem, da ću biti vjeran Njegovoj veličini, kao i caru Franji Josipu I”, bile su riječi kojima su vojni imami austro-ugarske vojske pozivali na polaganje zakletve bošnjačkih pripadnika careve vojske. Sa Kur’anom u rukama, i sa fesovima na glavi, potvrdno bi u jedan glas odgovarali postrojeni Bošnjaci sa “Vallahi billahi” tj. “Allahom se kunemo”.

Ova historijska činjenica nije do danas dan zaboravljena. Tim povodom svake godine krajem oktobra, u čast hrabrim Bošnjacima iz 2. bosansko-hercegovačke pješadijske regimente, najodlikovanije jedinice austro-ugarske vojske u 1. svjetskom ratu, na vojnom mezarju u mjestu Lebring nedaleko od Graca, priređuje se prigodna manifestacija uz sve počasti i uz prisustvo visokih predstavnika relevantnih vojnih, političkih i društvenih krugova.Tako je bilo i ove sedmice kada se uz vojni orkestar, prigodna obraćanja, polaganje cvijeća i veliki broj prisutnih obilježio dan sjećanja na sve žrtve 1. svjetskog rata sa posebnim akcentom na Bošnjake koji počivaju u čak 805 od ukupno 1233 mezarova na Lebringu. Predstavnici bošnjačkih organizacija iz Beča i iz Graca organizovano su stigli na skup kako sa mladima tako i starima, kako sa muškarcima tako i sa ženama, te prisustvovali do kraja manifestacije uprkos lošem vremenu koje ovog puta nije išlo na ruku organizatorima. Među pozdravnim govornicima koji su na ovom sjećanju na rat upućivali poruke mira bio je i Fikret ef. Fazlić, imam Islamskog kulturnog centra u Gracu kao najvećeg predstavnika Bošnjaka u regionu.Na kraju programa održan je i kratak historijski čas te proučena fatiha pored spomenika bošnjačkim šehidima na kojem uklesano stoji: “U znak sjećanja na hrabre Bošnjake, koji su u 1. svjetskom ratu do posljednjeg dana herojski branili zajedničku austrijsku otadžbinu.”

Ponosni na svoje pretke koji su i u tom davnom 1. svjetskom ratu bili na pravoj strani historije, Bošnjaci danas uzdignute glave žive i rade u Austriji, nikoga se ne stideći i polažući puno pravo na slobodan i ravnopravan život u ovoj modernoj evropskoj državi. Vjerni svojoj tradiciji, te ispoljavajući i svoj vjerski identitet, Bošnjaci u Gracu već niz godina marljivo rade i na izgradnji džamije koja je ovog mjeseca ramazana dobila i svoju upotrebnu dozvolu. Bošnjački džemat koji stoji iza ovog projekta sledeće godine puni 25 godina svog postojanja, a sledeće sedmice, tačnije u petak 10. novembra 2017. godine, obilježava i svoj tradicionalni “Dan vakifa” uz bogat kulturni i vjerski program.
Ostali prilozi:
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: SVOJU SLOBODU PLATILI SKUPOM CIJENOM
Islamskazajednica.ba | 19. December 2018 16:36
» GENERAL DUDAKOVIĆ I OSTALI NEGIRALI KRIVICU
BIRN | 19. December 2018 14:30