Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

New Yorku
SAIPOV JE BIO POVEZAN SA ISIL-OM, PRONAĐENE PORUKE U KOJIMA VELIČA TERORIZAM
Autor: Fena
Objavljeno: 01. November 2017. 20:11:06


Uzbečki imigrant koji je u Njujorku ubio osam osoba u najgorem terorističkom napadu u ovom gradu još od 11. septembra 2001. godine, planirao je napad sedmicama i ostavio u vozilu poruke na arapskom jeziku u kojima veliča terorističku organizaciju ISIL, javlja AFP.

Policija je ranila 29-godišnjeg Sayfullo Saipova u stomak nakon što je pregazio bicikliste i prolaznike pa se zabio u školski autobus. On se saslušan u bolnici i očekuje se da će preživjeti. Ranjen je kada je sa pištoljem za paintball izašao iz uništenog kamioneta.

Guverner države Njujork Andrew Cuomo, je potvrdio da je napadač povezan sa ISIL-om i nazvao ga podlom kukavicom“.

- U poruci koja je pronađena u vozilu slavi ISIL i tvrdi da će ostati vječno - rekao je John Miller, šef obavještajnog i antiterorističkog odjela njujorške policije.

Policija je navela da nije poznato kada je Saipov radikaliziran, ali vjeruju da se to dogodilo nakon što je došao u SAD putem lutrije za „zelenu kartu“. Miller je rekao da Saipov nije ranije bio na radaru u pogledu terorističke prijetnje niti je bio predmetom nekih istraga.

Trump: Lutrija za "zeleni karton" je kriva za teroristički napad u New Yorku

Američki predsjednik Donald Trump okrivio je danas useljenički program SAD u kojem se lutrijom izvlače dobitnici "zelenog kartona" za napad koji je izveo imigrant iz Uzbekistana u New Yorku, javlja Reuters.

Trump je zatražio da se vize izdaju samo na osnovu relevantne odluke. On je rekao da je Sayfullo Saipov, napadač koji je pregazio kombijem bicikliste i šetače u New Yorku, pri čemu je ubio osam osoba, došao u SAD putem programa State Departmenta za izdavanje viza putem lutrije koji je uspostavljen 1990.

Prozvao je za to demokratskog senatora Chuck Schumera, iako su taj program podržali obje stranke, a potpisao ga je bivši predsjednik George HW Bush.

"Terorist je ušao u našu zemlju kroz program lutrije. Mi se borimo za imigraciju utemeljenu na odlukama, a ne na lutriji. Moramo postati čvršći", rekao je Trump.

Nepotvrđene informacije da je napadač ušao u SAD putem vize koju je dobio na lutriji koja promovira različitost su objavljene ranije u medijima.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora: