Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Čiji je dokument Daytonskog sporazuma pronađen na Palama, koje ukrao primjerak koji je imala Srbija?
ORIGINALNI DOKUMENT DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA BIH U SEFU ARHIVA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Autor: AA
Objavljeno: 01. November 2017. 14:11:34


Originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je ekskluzivno za Anadolu Agency (AA) od izvora bliskog kolektivnom šefu države.

"Samo su države dobile originalne dokumente, a onaj koji pripada državi BiH sigurno je u sefu Arhiva Predsjedništva BiH. Dakle, ni u kom slučaju dokument koji je MUP RS-a pronašao sinoć na Palama ne pripada originalnoj verziji dokumenta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini", potvrđeno je za AA.

Naš sugovornik tvrdi da postoje dvije mogućnosti o dokumentu koji je sinoć pronađen na Palama. Ili da je originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Srbije, jer Srbija se žalila da nemaju svog originalnog dokumenta, ili da ono što su našli na Palama, što je vrlo izvjesna mogućnost, nije uopšte original.

"Treba sačekati vještačenje, jer postoji mogućnost da to uopšte nije original. Naime, taj primjerak koji je trenutno u rukama MUP-a RS možda uopšte nije original ili da je original iz Srbije, jer je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je srbijanski primjer nestao", navodi naš sugovornik.

Tvrdi da su se, čak, prošle i pretprošle godine dijelili faksimili orginalnog dokumenta iz Hrvatske.

"Čak je i kabinet člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dobio jedan takav primjerak", kaže sugovornik Anadolu Agency.Ćulum: Smatramo da je pronađeni Dejtonski sporazum originalna verzija koja pripada RS

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da istraga tek treba da pokaže odakle originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma kod Željka Kuntoša i na koji način je do njega došao.

"Imali smo tu informaciju određeno vrijeme, a Uprava za organizovani i teški kriminalitet zajedno sa Republičkim tužilaštvom izdejstvovala je naredbu kod suda za pretres prostorija. U pretresu je nađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada Republici Srpskoj", rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se provjeravaju informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda ovaj dokument.

Ćulum je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka.

On je naglasio da je juče uhapšeni Kuntoš predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, te da je pod istragom koja se nastavlja.

"Svako ko bude doveden u vezu sa ovim dokumentom biće saslušan", dodao je Ćulum.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić potvrdila je ranije danas Srni da je Željko Kuntoš /48/ pušten da se brani sa slobode. Ona je navela da je Kuntoš ispitan i da ne postoje uslovi za njegovo dalje zadržavanje.

Kuntoša su juče na Palama uhapsili pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog sporazuma.

Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Podsjetimo takođe da je potvrđeno ekskluzivno za Anadoliju od izvora bliskog kolektivnom šefu države, da se originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini nalazi u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja SRNA.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora: