Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Žrtave i svjedoci genocida
UDRUŽENJA UPUTILA PRIGOVOR ZBOG NEPROVOĐENJA ISTRAGE PROTIV DODIKA
Autor: Fena
Objavljeno: 30. October 2017. 17:10:35

Führer Genocidne tvorevine


Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa podnijeli su danas pritužbu na odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine o neprovođenju istrage protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Krivičnu prijavu protiv Dodika te nevladine organizacije podnijele su u junu 2015. godine zbog, kako su naveli, krivičnog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Podnosioci prijave su, kao predstavnici žrtava genocida, ukazali na činjenicu da je Dodik kao predstavnik najviše izvršne vlasti počinio to krivično djelo na način da je u više navrata prilikom javnih istupa omalovažavao žrtve zločina koje su pripadnici političkog i vojnog kadra Republike Srpske počinili za vrijeme rata 1992. do 1996. godine.

Podsjetili su da je Dodik otvoreno, nekoliko puta, negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je kod žrtava, ali i ostalog stanovništva BiH izazvao nelagodu, bijes i gnjev, a sve to ima za posljedicu stvaranje razdora i netrpeljivosti među narodima BiH.

Iz udruženja su podsjetili da je postupajući tužilac u tom predmetu proveo istragu i prikupio nekoliko izjava, uključujući i izjavu Dodika, koje međutim nije pravilno interpretirao niti je dao njihovu ocjenu.

Posebno su ukazali na to da je postupajući tužilac ignorirao činjenicu da Dodik u okviru ove istrage nije sporio da je takve stvari izjavljivao, niti se ikada izvinio žrtvama za izrečene uvrede.

- Stoga predlažemo da uvažite ovu pritužbu i predmet zbog izrazito tendenciozne interpretacije dokaza po mogućnosti uputite drugom tužiocu na ponovno odlučivanje i donošenje pravilne i zakonite odluke - istaknuto je u saopćenju tih udruženja.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora: