Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Richmond Hill
U BOŠNJAČKOM CENTRU U NEW YORKU, U PETAK, 3. NOVEMBRA, PROMOCIJA KNJIGE MR. AIŠE PURAK
Autor: B.net
Objavljeno: 30. October 2017. 16:10:21


U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu u petak, 3. novembra sa početkom u 7pm, bit će održana promocija knjige “Mogućnosti i izazovi bosanskih imigranata” autor Aiša Purak. Ova knjiga govori o bošnjačkim muhadžirima u Americi, njihovim teškim sudminama.

Promocija će biti održana u organizaciji Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje iz New Yorka i Bošnjačko-američke naconalne asocijacije (BANA).

Adresa:
Bošnjački islamski kulturni centar
114-07 91st Ave
Richmond Hill

O autoru:
Aiša Purak je rođena u Željeznom Polju gdje stiče svoje osnovno obrazovanje dok svoj islamski nauk dobija u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Visokoobrazovanje stiče u Rochesteru, na državnom Univerzitetu, State University of New York at Brockport, iz oblasti Informatika. Godine 2016. dobija zvanje magistra iz oblasti historije na istom univerzitetu.

U martu 2017. je objavila svoju prvu knjigu o bošnjačkim muhadžirima u Americi pod nazivom "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges."

Knjiga govori prvenstveno o putu naših Bošnjaka od Bosne do Amerike i strahotama kroz koje su prolazili, ali i o mogućnostima koje su našli u Americi.

Knjiga je satkana od razgovora i kazivanje naših Bošnjaka, iz prve ruke, koji su željeli da se njihove patnje i stradanja zabilježe i otrgnu od zaborava, da ostane pouka i poruka mlađoj generaciji koja nije, srećom, prolazila kroz ratne golgote.

Knjiga bilježi potresna kazivanja naših majki koje su izgubile svoje sinove i još im kosti nisu našle; priče naših Bošnjakinja čiji su muževi ubijeni a one ostale same sa svojim jetimima; kazivanja naših dobrih Bošnjana koji su preživjeli logore i sve strahote i patnje logora...

Ukratko, knjiga govori o životu Bošnjaka u Americi, o njihovim iskušenjima i tegobama na koje su nailazili, o gubitku njihove djece koju su doveli u Ameriku da bi im pružili bolji život, a onda ih u Americi izgubili zbog droge, ili udajom za Amerikance. Naravno, nijedna od ovih tema se nije mogla obraditi a da se ne spomene, makar usputno, historija Bosne i Bošnjaka, bosanskog jezika i prvih bosanskih migranata u Americi.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10