Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

Mizerne kazne za ratni zločin
PRIPADNIK KAŽNJENIČKE BOJNE SAVINOVIĆU 8 GODINA ZATVORA ZA RATNE ZLOČINE NAD BOŠNJACIMA U MOSTARU
Autor: BIRN
Objavljeno: 30. October 2017. 14:10:39

Ratni zločinac Saša Savinović pripadnike zlikovačke jedinice HVO "Kažnjenička bojna - Benko Penavić"


Sud Bosne i Hercegovine je nakon godinu i po dana suđenja osudio Sašu Savinoviću na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru 1993. godine.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi Saša Savinović, kao pripadnik Antiterorističke grupe "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", od maja 1993. do kraja iste godine je učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara – prenosi BIRN.

- Dokazi su cijenjeni pojedinačno i u međusobnoj vezi i sa punom sigurnošću upućuju na jedini mogući zaključak izrečen u ovoj presudi - kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić.

Kako se navodi u presudi, Savinović je sa još trojicom vojnika HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) 15. jula 1993. godine, oko 21 sat, upao u stan Nade Franjo. U stanu je bilo nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, među njima jedna beba.

Izveli su iz stana pet osoba. Jedna se uspjela spasiti, a tijela ostale četiri žene, među kojima je bila beba, nađena su otprilike pola sata kasnije na Bijelom brijegu.

Savinović je, prema presudi, upao u stan, u kojem su živjeli S2, S3 i njihova majka. Nasilno ih je izveo iz stana, te odveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju BiH (ABiH). Pucajući oko i iznad njih, ujedno sa drugim vojnicima HVO-a, natjerao ih je da bježe na stranu grada pod kontrolom ABiH.

Uhapšen je u oktobru 2015., a suđenje Savinoviću je počelo pet mjeseci kasnije.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: