Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS održao tribinu
SALKIĆ U DUBROVNIKU: BOSNA I HERCEGOVINA MORA BRINUTI O DIJASPORI, ALI I DIJASPORA O DOMOVINI
Autor: B.net
Objavljeno: 29. October 2017. 23:10:56


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 29. oktobra 2017. godine, u Dubrovniku sastao sa predstavnicima Bošnjaka u ovom gradu i održao tribinu na kojoj je govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o važnosti uključivanja u Aktivnu mrežu Bošnjaka.

Na tribini, koju su organizovali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika i SDA Hrvatske – ogranak Dubrovnik, istaknuta je važnost nastavka borbe za Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, ali i za vrijednosti koje stoljećima krase našu zemlju.

Iako je Bosna i Hercegovina i nakon okončanja rata konstantno izložena raznim nasrtajima i napadima politika koje su završavale na smetlištima historije, Salkić je istakao da se uprkos svemu ne smije nikada odustati od izgradnje moderne evropske zemlje, u kojoj će bh. dijaspora biti izuzetno važan faktor.


Dio prisutnih na tribini


-Naša domovina je suočena sa velikim iskušenjima i izazovima. Destruktivne politike i političari još uvijek ne odustaju od podjele naše zemlje. Naša obaveza kao najmnogoljudnijeg naroda je da čuvamo jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i da sve ostale koji vole ovu zemlju okupljamo oko izgradnje moderne multietničke zemlje. Svakako, u ovom procesu bh. dijaspora mora imati veliku ulogu. Jedan od naših prioriteta treba biti čvrsto uvezivanje dijaspore sa domovinom. To uvezivanje mora biti realizirano i kroz ekonomiju, kulturu, obrazovanje, ali i kroz učešće u demokratskim procesima. Kako Bosna i Hercegovina mora brinuti o dijaspori, tako i dijaspora mora brinuti o svojoj domovini. Svaki bh. građanin koji živi u inostranstvu ima obavezu da pomogne domovini, poručio je Salkić.

Potpredsjednik je istakao da ga posebno raduje dobra organizovanost Bošnjaka u mnogim gradovima u inostranstvu, kao što je slučaj sa Dubrovnikom, gdje su bh. građani dobro uvezani kroz razne organizacije, te uz razne manifestacije i projekte desetljećima čuvaju i njeguju vlastiti identitet.

-Vaša dobra organizovanost je za pohvalu i taj primjer trebaju slijediti i mnogi drugi. Pozivam vas da tu organizovanost iskoristite i da snažnije učestvujete u demokratskim procesima u Bosni i Hercegovini, te da se uključite u Aktivnu mrežu Bošnjaka, koja će donijeti višestruku korist i za vas i za domovinu, kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10