Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Zenica
IZVJEŠTAVANJE O TEMI RODNO ZASNOVANOG NASILJA
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 28. October 2017. 13:10:04

U toku predavanja


U organizaciji Udruženja BH novinari, asocijacije ”Isključimo nasilje, mediji protiv nasilja nad ženama” te organizacije pri UN-u Vomen, u petak, 27.oktobra 2017. godine, u hotelu Fontana u Zenici, održana je radionica pod radnim naslovom ”Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”. U radu radionice učestvovali su novinari i predstavnici zeničkih medija, kako printanih tako i elektronskih, ali i PR organizacija i institucija, kojih se ova tema dotiče u praksi. Pored predavača: Ljiljane Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu i dugogodišnja novinarka, Milkice Milojević, novinarka Euro Blica i aktivistica, Lejle Heremić, Udruženje „Medica“ Zenica i Dajane Pašić, PR u Asocijaciji XY.

Na samom otvaranju rada radionice, Ljiljana Zurovac je istakla: Izvještavanje o nasilju obično se dešava kada je isto u završnoj fazi. Neprofesionalnost i neetičnost u smislu objave imena žrtve, posebice kada se radi o maloljetnoj žrtvi, pa i slike, samo je dodatno nasilje nad žrtvom, koje u ovom slučaju čine mediji. Zato ova radionic a ima za cilj:
- doprinijeti poboljšanju uredničke politike u bh. medijima i znanja novinara/ki i blogera/ki kako bi mogli izvještavati sa najvišim profesionalnim standardima o rodno zasnovanom nasilju i objavljivati priče u štampanim, online i elektronskim medijima, čija će osnova biti promoviranje prava i interesa žrtava, kroz kontekstualiziranje pitanja rodno zasnovanog nasilja u BiH;
- pomoći medijskim stručnjacima i blogerima u BiH da učinkovitije sarađuju i razmjenjuju informacije sa javnim i drugim institucijama i civilnim sektorom koji se bave zaštitom prava žrtava, provođenjem zakona i kreiranjem politika u oblasti rodno zasnovanog nasilja,
- idenifikovanje novinara/ki i blogera/ koji će formirati mrežu i poslije pilot–edukacije nastaviti izvještavati o pitanjima rodno zasnovanog nasilja, čije su najčešće žrtve žene i mlade djevojke;
- ustanoviti novinarsku nagradu i osigurati takmičenje novinara/ki i blogera/ki koji/je istražuju i objavljuju teme u vezi sa rodno zasnovanim nasiljem na profesionalan i rodno osjetljiv način.Učesnici radionice


Ono što je važno istaći da je radionici prisustvovao i zapažen broj mladih budućih novinara, koji su također iznijeli svoja stajališta i time obogatili sadržaj radionice. U interakciji razmjene iskustava kao i iznošenja svojih stavova u pogledu medija i njihove učinkovitosti u datom problemu, učestvovali su svi učesnici radionice.

Nije izostao ni vrlo kritički stav izrečen spram određenih medija čiji novinari su svojom nestručnošću, neetičnošću i u konačnici neodgovornošću, samo otežali položaj žrtve i time pokazali kako ustvari jedan novinar ne treba raditi. Zatraženo je od Udruženja novinara da putem Vijeća za štampu i Regulatorne agencije za komunikacije, na ovaj i svaki naredni ispad reaguje promptno kako bi se medijske kuće za koje isti radi, novčano kažnjavale, čime bi se svakako unaprijedio kvalitet informisanja o temi rodno zasnovanog nasilja. Bilo je sučeljavanja mišljenja oko toga da li je zakazao sistem, nakon čega se došlo do zaključka, da sistem ima instrumentarij za efikasno djelovanje, ali je primjena istog različita od sredine do sredine, tačnije od grada do grada.


U toku radionice


Ovo je bila osma po redu radionica koja se održava u gradovima širom BiH i potvrđeno je da ona nije nikako sebi svrha, već nudi jasne smjernice pravilnog djelovanja novinara. Uz to naglašava, da se poštujući zakonske propise o samom izvještavanju te odgovrnošću i profesionalnošću izvještača, umnogome može pozitivno uticati na smanjenje broja nasilja ili bar zaustavljanja davanja nepotrebnog publiciteta istom, čime se žrtva dovodi u još teži položaj.

Na kraju treba reći i to, da nasilje kao društvena anomalija nije novost, ali da se putem mogućeg tehnološkog pristupa istom,(internet, društvene mreže, op.a) ovoj anomaliji stvara se pogodno tlo za njeno razvijanje čemu se teško suprostavljaju i mnogo uređenije zmelje nego je Bosna i Hercegovina.

Koordiniranim djelovanjem novinara sa organima, ustanovama, institucijama i organiacijama društva, na stalnom educiranju i ukazivanju na razmjere posljedica kakvo nasilje ostavlja u društvu, nikako ne iskuljučujući porodicu ka njegov nukleus, možemo se nadati ozdravljenju našeg društva i kvalitetnijem radu medija.


Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu i Said Šteta, knjžvnik i novinarOstali prilozi:
» RUPA U KAMENU
Said Šteta | 05. August 2018 15:42
» EMANET VJERE I EMANET DOMOVINE
ICNAB | 21. July 2018 12:38
» SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U PODRINJU
Said Šteta | 06. July 2018 13:40
» NEKA PROŠLOST BUDE SNAGA ZA BUDUĆNOST
Mensud Alićušić | 04. July 2018 14:52
» ZNAČAJ I METODOLOGIJA SOCIJALNE ANAMNEZE
Said Šteta | 30. June 2018 12:52
» "HEROJSKA CERSKA" AUTORA ELMEDINA SELIMOVIĆA
Eset Muračević | 27. June 2018 16:54
Ostali prilozi istog autora:
» PORED PUTA STRAŠILA
16. September 2018 20:25
» SAN SUADE SULJIĆ-SOKOLOVIĆ
13. September 2018 17:55
» PJESMA SINU
08. August 2018 13:20
» RUPA U KAMENU
05. August 2018 15:42
» MOJOJ NEJRI
14. July 2018 12:31
» AMINA ILI MELEK
01. June 2018 16:28
» IFTARENJA
21. May 2018 18:41
» ODRAZ U OČIMA
18. April 2018 18:15
» MAJKA SALIHA
29. March 2018 14:38