Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Preminuo Halil Đulić iz Vogošće, jedan od najstarijih vogošćanskih boraca iz Narodno-oslobodilačke borbe 1941.-1945. godine
HALIL ĐULIĆ - LJUDINA OTIŠAO NA BOLJI SVIJET
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. October 2017. 18:10:15

Klanjanje dženaze rah. Halilu ĐulićuRah. Halil Đulić
Veliki broj prijatelja i poznanika danas (18.10.2017.) je na vogošćanskom mezaru Bradići, odao posljednju počast i na bolji svijet ispratio Halila Đulića koji je u ponedeljak, 16. oktobra ove godine, u 93 godini napustio ovaj svijet. Iako se ovaj dobri čovjek naživio života, vijest o njegovoj smrti rastužila je brojne vogošćane ali i njegove prijatelje i poznanike širom naše zemlje koji su sa njim, u vremenu iza, drugovali ili u okviru Udruženja boraca i antifašista Narodno-oslobidilačkog rata 1941.-1945. godine provodili brojne projekte u okviru kojih je nesebično ulagao svoj trud, iskustvo, želju da mladima na najbolji način prezentira tekovine istinske borbe protiv fašizma. Uprkos godinama i bolesti koja ga je kopkala on se nije žali na svoje nedaće. Naprotiv, posljednji atom snage ulagao je da bude od koristi onima kojima su pomoć ili neki dobar savjet bili potrebni.

Sjećamo se jednog njegovog gesta iz 2014.godine.Nevolje koje su tada prouzrokovale poplave i pojave mnogobrojni klizišta zbližile su obične male ljude koji su jedni drugima, u granicma svojih mogućnosti, pritekli u pomoć i pomagali da se nevolje onih koji su ostali bez krova nad glavom, ako ne u potpunosti riješe, onda bar djelimično ublaže. Obični mali ljudi, nerijetko, su bili brži od sistema vlasti. Ugroženim građanima donosili su hranu, odjeću, obuću, nudili svoje domove za smještaj, uplaćivali novčane doznake u fondove namjenjene za rješavnje problema ugrožnih. Jedan od takvih ljudina bio je i Halil Đulić, aktivista Udruženja boraca i antifašista Narodno-oslobodilačkog rata, čovjek koji se kao omladinac uključio u antifašistički pokret, a kasnije postao član Dubravskog bataljona koji je, tokom Drugog svjetskog rata, djelovao unutar 29. Hercegovačke divizije. Tek što je u Vogošći bilo proglašeno stanje elmentarne nesreće uzrokovano poplavama i klizanjem tla ovaj visperni starina „banuo“ je u prostorije Operativnog centra Civilne zaštite Općine Vogošća te ljude koji su danonoćno radili na zbrinjavanju ugroženih ponudio sendvičima i pitama. Interesovao se za sudbine građana koje je u Svrakama pogodila kataklizma klizanja tla te o tome da li među stradalim ima članova njegovog udruženja.

Nedugo potom na račun Općine Vogošća u svrhu pomoći za ugrožena područja uplatio je 108,10 konvertiblnih maraka koliko je iznosilo 25 posto njegove penzije!


Obraćanje Refika Softića, predsjednika Udruženja boraca i antifašista NOR-a Vogošća


-Znam da je ova moja gesta nedovoljna da značajnije riješi probleme građana čiji su stambeni objekti porušeni u Svrakama, rekao je tada Halil Đulić. Međutim, vjerujem da će ona, uz podršku drugih humanih ljudi, moći odgovoriti izazovu koji stoji pred nama a vezanom za to da oni što prije dobiju novi krov nad glavom.

Zahvaljujući ovakvim humanistima građani koji su zbog klizanja tla ostali bez krova nad glavom danas stanuju u novim stambenim jedinicama. Mnogi se rado prisjećaju Halilovog gesta.

-Halil Đulić je uistinu bio ljudina, rekao je Refik Softić, predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Vogošća u svom obraćanju nad njegovim mezarom. Čovjek koji nije žalio sebe u trenucima kada je trebalo pomoći bilo kome a pogotovo mladima u obrazovanju, djeci bez roditelja... Bio je dobitnik niza značajnih priznanja među kojima su: Orden za hrabrost, Medalja zasluga za narod, Orden rada sa srebrnim vijencem, Zahvbalnica Općine Vogošća....
Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
22. October 2018 20:49
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
01. October 2018 20:00
» ZASIJALA SEVDAH DUŠA
11. September 2018 15:34