Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće PD PSBiH i potpredsjednik SDA
OPĆI IZBORI U BIH 2018. ĆE BITI ODRŽANI, A REZULTATI IMPLEMENTIRANI
Autor: AA
Objavljeno: 13. October 2017. 14:10:19


Opći izbori iduće godine u Bosni i Hercegovini će biti održani, a rezultati impelemntirani, i tu nema nikakve dileme, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

On je istakao kako postoje ozbiljna tumačenja postojećeg Izbornog zakona BiH i Ustava BiH kao i ustava entiteta da je to moguće uraditi.

"Nije moguće dovesti u pitanje niti održavanje izbora niti njihovu implementaciju. Ono što bi bilo bolje da se uradi u Bosni i Hercegovini, čemu treba stremiti, su izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, odluke Ustavnog suda BiH kojima će se unaprijediti i u tehničkom smislu izborni proces BiH i onda ova dilema, odnosno ovo pitanje, sasvim sigurno, u potpunosti će se staviti ad acta", naveo je Džaferović.

Ono što treba raditi u BiH, naglasio je Džaferović, prije svega, je implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav i još nekim odlukama. Za implementaciju tih odluka, naveo je, neophodna je izmjena Ustava BiH.

"Najbolje bi bilo kada bismo se mogli vratiti na aprilski paket (prijedloga izmjena Ustava BiH, op.a.) iz 2006. godine, ali situacija u BiH je u ovom trenutku takva da to po mom mišljenju nije realno očekivati. Ali, ono što moramo da uradimo je impelemntacija navedenih odluka, odnosno dovođenje Ustava BiH u sklad sa Evropskom konvencijom za ljudska prava makar kada su te odluke u pitanju. A, to podrazumijeva i izmjene Ustava BiH", navodi Džaferović.

Mantra o ugroženosti jednog naroda

On smatra da je priča o ugroženosti samo jednog naroda u BiH, u ovom slučaju hrvatskog naroda, "mantra koja nam se stalno nameće".

"Mi možemo da pogledamo statističke podatke o broju uposlenih u institucijama BiH, na nivou entiteta, kantona, po općinama gdje postoji ova ili ona etnička većina i onda ćemo sasvim jasno, kao i na osnovu drugih parametara, zaključiti da to ne stoji. Ono što stoji je da postoji diskriminacija kada su u pitanju sva tri naroda u pogledu izbora za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH kada govorimo samo o Ustavu BiH", kaže Džaferović.

On navodi kako prema sadašnjim ustavnim rješenjima, Bošnjaci i Hrvati iz RS-a ne mogu biti kandidati niti mogu biti izabrani za članove Predsjedništva BiH niti mogu biti kandidati i izabrani za Dom naroda PSBiH. Isto je i sa srpskim narodom u FBiH, jer kandidati iz srpskog naroda ne mogu biti kandidati za članove Predsjendištva BiH niti Dom naroda PS BiH.

U odnosu na građane BiH koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda koje Ustav naziva ostalima, ova diskriminacija, navodi Džaferović, postoji u oba entiteta, odnosno u cijeloj BiH i u pogledu Predsjedništva BiH i u pogledu Doma naroda PS BiH.

Za najavljenu odluku Narodne skupštine RS-a o proglašenju neutralnosti tog entiteta Džaferović je rekao kako misli da se radi o najobičnijoj politizaciji.

"BiH je još 2003. započela i dovršila reformu Oružanih snaga BiH (OSBiH). Reforma OSBiH je rađena u skladu sa NATO standardima. U dva navrata smo donosili Zakon o odbrani BiH i oba puta smo proklamirali cilj, a to je članstvo BiH u NATO savezu. Predsjedništvo BiH u mandatu od 2006 do 2010. donijelo je sve potrebne odluke za članstvo BiH u NATO savezu", kaže Džaferović.

BiH je podnijela zahtjev za MAP, za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu i sada radi na ispunjavanju uslova za aktiviranje prvog godišnjeg pregleda u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

"Mislim da nam samo čekanje i nada da će nam budući Samit NATO-a odobriti Prvi godišnji plan ne koristi napretku tog procesa. Napretku tog propcesa, članstvu BiH u NATO-u, doprinosi samo predan rad na ispunjavanju uvjeta, a to je u ovom trenutku knjiženje nepokretne perspektivne vojne imovine na državu BiH, odnosno na OSBiH", rekao je Džaferović.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: