Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: REPUBLIKA SRPSKA MORA BITI DEINSTALIRANA JER JE POSLJEDICA I UZROK GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. October 2017. 01:10:07
AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: Postoje profesori internacionalnog prava koji govore da je RS-u presuđeno tom presudom, ali da nije izvršena ta presuda. Znači, mi se nalazimo u toj fazi gdje je RS određena kao tvorevina koja je odgovorna za genocid i ona mora biti deinstalirana, jer je ona posljedica i uzrok genocida, ali da presuda nije izvršena.


U petak večer (6. okt. 2017.), gost Dnevnika TV1 je bio akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, novi član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). On je govorio o važnosti Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti, kao nacionalnoj instituciji, odnosno bošnjačkom akademskom tijelu. Ukratko je govorio o svečanoj sjednici Skupštine BANU i inauguraci 14 novih članova pomenute akademije.
Akademik dr. Kurtćehajić je naglasio: - “Bošnjačka intelegencija sredinom 19. vijeka, u vremenu Omer paše Latasa, je bila sasječena gotovo u korijenima, i izgleda po mišljenju, ne samo mom, da se do danas nije oporavila. I ono što se želi jeste da intelektualnu elitu oformi kroz Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Znači jednu elitu koja će biti sposobna da da odgovore na brojna pitanja”.

On se kratko osvrnuo i na Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH): Ona, ANUBiH, nije dala neki konkretan doprinos opstanku i borbi BiH, bila je poprilično jalova u tom djelovanju.

Između ostaloga akademik dr. Kurtćehajić je govorio o uređenju Bosne i Hercegovine, Daytonskom mirovnom sporazumu, presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, djelovanju srpskog establišmenta…

- Presuda Međunarodnog suda pravde od 26. Februara 2017. Godine kaže da su Vojska i policija RS osmisle i izvršile genocide u Srebrenici. Gotovo svi srpski vojni i politički su završili u Haagu ili im je presuđeno ili će im biti presuđeno, uključujući sada i Karadžića i Mladića. Tako da presuda za genocide postoji. To je veliko opterećenje i ne znam kako će se to opterećenje izdržati i koja adresa da to izvrši. Mislim da je jedina adresa Ujedinjene nacije, jer one su stvorile taj sud i njima treba postaviti takvo pitanje, kako je moguće da nakon takve presude BiH ima takav entitet koji se zove “Republika srpska”?!
Postoje profesori internacionalnog prava koji govore da je RS-u presuđeno tom presudom, ali da nije izvršena ta presuda. Znači, mi se nalazimo u toj fazi gdje je RS određena kao tvorevina koja je odgovorna za genocid i ona mora biti deinstalirana, jer je ona posljedica i uzrok genocida, ali da presuda nije izvršena.
A to da će taj entitet ikada biti samostalan, ne postoji nikakva šansa, jer nema ni jedan ozbiljna politika u okviru EU ne funkcioniše na takav način. Neće to podržati, to treba Dodik da zna. Mislim da Dodik igra ulogu populiste za buduće izbore koji se približavaju, ali on zaista sa takvom pričom unesrećuje srpski narod koji je sve siromašniji i siromašniji.
Također je govorio o određenim deklaracijama koje pripremaju srpski čelnici iz Beograda i Banja Luke, akademik Kurtćehajić je mišljenja da Bošnjaci također trebaju usvojiti iste takve deklaracije za bošnjački narod, po sistemu “Copy paste”.

Preporučujemo vam da pažljivo pogledate i poslušate cijeli intervju:

< center>Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: