Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu
SBIH OSUĐUJE SPORAZUM O PRIKLJUČENJU RAFINERIJE U BOSANSKOM BRODU NA HRVATSKI PLINOVOD
Autor: B.net
Objavljeno: 06. October 2017. 20:10:03


Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuje najavljeno potpisivanje Sporazuma o priključenju rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinovod. Nepoznat je primjer u svijetu da kompanije dogovaraju i ugovaraju međunarodne gasne interkonekcije, a da Bosna i Hercegovina i njene institucije posmatraju šta susjedna država radi na njenom tržištu.

Opće je poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora, pogotovo ne one koje su u svim strateškim energetskim razvojnim dokumentima označene kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te da je tačka Bosanski Brod označena kao početak Južnoevropskog gasnog prstena.

Stranka za Bosnu Hercegovinu ovaj čin smatra nedopustivim pogotovo što se time ugrožava sigurnost snabdijevanja, diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, te razvoj gasnog tržišta na najpotentnijem pravcu za razvoj gasnog tržišta u Bosni i Hercegovini.

Na kraju Stranka za Bosnu i Hercegovinu uvažava opravdane zahtjeve susjeda za smanjenjenjem zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu ali nikako parcijalnim rješenjima i konekcijama na tački Bosanski Brod, pogotovo ne na ovaj način, jer data tačka ni u kom slučaju nije privatno niti komercijalno vlasništvo bilo koga.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: