Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GENOCIDNA BRATIJA: Veliko srpski udar na BiH
VUČIĆ I DODIK OPET UDARILI NA TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: NAP
Objavljeno: 01. October 2017. 15:10:06


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS-a Milorad Dodik otvorili su danas dionicu autoputa „9.januar“ dugu 10 kilometara od Mahovljana do Drugovića, piše agencija Patria.

Pored njih dvojice otvaranju su prisustvovali predstavnici Vlade RS-a predvođeni premijerkom Željkom Cvijanović, zatim ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukčević, samo nije bilo predstavnika BiH – države na čijoj teritoriji se nalazi autoput.

Otvaranje deset kilometara duge dionice autoputa bila je još jedna prilika da dvojac Vučić-Dodik demonstrira silu i pokaže da ni najmanje ne poštuje teritorijalni integritet BiH.

- Mi smo ove godine nešto više pomogli nego prethodnih godina. Uspjeli smo svoju zemlju da pomognemo. Pomogli smo Republici Srpskoj, pomoći ćemo i u Federaciji. Mi ljude dijelimo po tome da li su dobri ili loši, a ne po tome kojoj naciji pripadaju. Želim vam svima dobro zdravlje, a znam da se uspjesima i u sportu i u svemu drugom, radujete jednako koliko se raduju i građani Srbije. A nekako ove godine imamo više uspjeha nego ikada. Mi poštujemo integritet BiH, ali volimo RS, nikad to nismo krili. Živjela RS, živjela Srbija – kazao je Vučić prilikom današnjeg obraćanja.

Po ko zna koji put Vučić je ponovio da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali u istoj rečenici je povezao Srbiju i Republku Srpsku kao da se radi o jednoj državi, a uz to ni na koji način nije reagovao kada je Dodik govorio o povezivanju Srbije i RS-a.

Mogao je Vučić, ako zaista toliko poštuje cjelovitost BiH, kako tvrdi, prije dolaska na otvaranje dionice autoputa sugerisati Dodiku da se tu nađe i poneki prestavnik države BiH, najmanje ministar prometa i komunikacija, ali nije.

- Nastavićemo dalje da gradimo autoput, a od Bijeljine do granice ću zamoliti predsjednika Vučića da pogleda i nastavi, to baš i nije mnogo, 100 miliona. Tako da RS uđe direktno u Srbiju, bez zadržavanja i naplatnih rampi. Ovo je saradnja koja se traži koja se podstiče i koja se ne nagoni. Želim da kažem da su neki htjeli da zaustave izgradnju ovih autoputeva, govorili su da ne treba baš sada, zato nismo odustali, nismo stali, išli smo jer put ne služi da se stane, put služi da idete. Ovo je izgradio ovaj narod koji je imao viziju. Ovo je način na koji mi šaljemo poruku. Želimo da se zahvalimo svima koji su radili na ovome. Ovaj narod će ovo da vrati jer je odlučio napraviti ovaj autoput. Hvala evropskim bankama, ovo je put u budućnost koji pokazuje ko smo i šta smo. Čestitam narodu RS na velikoj radnoj pobjedi. Ovo ne treba pričati, ovo se treba vidjeti. Neka živi Srbija, neka živi RS – kazao je Dodik.

Predsjednik RS-a je u svom govoru potpuno ignorisao činjenicu da se RS nalazi u BiH. Govorio je kao da otvara dionicu autoputa negdje daleko od BiH. I tu je Vučić, da mu je zbilja stalo do dobrih odnosa s BiH, mogao reagovati, a nije.

Otvaranje svih dionica autoputa kroz RS Dodik je pretvorio u držanje nacionalističkih govora, a potreba građana za kvalitetnim putevima gurnuta je u sasvim drugi plan.

Poznati komentator društvenih i političkih događaja u BiH Srđan Puhalo iz Banja Luke na svoj prepoznatljiv način prokomentarisao je današnju ceremoniju otvaranja.

- Otvoriće se autoput od Laktaša do Prnjavora još najmanje tri puta – napisao je Puhalo na svom Twitter profilu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: