Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Konvoj mladih iz Dubrovnika, Splita i Zagreba u posjeti Memorijalnom centru žrtava genocida u Potočarima
KONVOJ SA 270 MLADIH BOŠNJAKA I NJIHOVIH PRIJATELJA IZ HRVATSKE U POSJETI SREBRENICI
Autor: AA
Objavljeno: 30. September 2017. 15:09:23


U posjeti Srebrenici danas borave članovi 11. konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske, a “Da se nikad ne zaboravi” poruka je s kojom su stigli.

- Ove godine imamo oko 270 sudionika. Jedan dio je iz Dubrovnika, jedan dio iz Splita, te iz Zagreba. Ovdje su učesnici svih generacija. Nama je cilj da dovedemo mlade ljude u Srebrenicu i Bosnu da vide šta se to dešavalo na ovim prostorima. Mi moramo razmišljati o budućnosti, približiti se jedni drugima, i pogotovo ne želimo da mladi prolaze ono kroz što je prošla moja generacija. Moramo živjeti zajedno, i možemo. Zbog toga je bitno dolaziti u Srebrenicu. U ovom konvoju je 30 posto Bošnjaka, a ostalo su pripadnici drugih naroda - rekao je Ekrem Bećirević, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).U konvoju je bila i Senija Smajilagić iz Zagreba.

- Dolazimo da se poklonimo svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini - rekla je Smajilagić.

Hana Mustafa i Ivana Metić su prijateljice koje su prvi put u Srebrenici.

- Došli smo ovdje da prenesemo poruku mira i ljubavi kako iz zagrebačke džamije, tako iz pravoslavne i katoličke crkve. Želimo dati podršku narodu koji je propatio - kazala je Hana Mustafa, dok njena prijateljica Ivana smatra da je bitno dolaziti u Srebrenicu i naučiti lekcije iz prošlosti.- Bitno je da se govori o prošlosti, doći i vidjeti ono o čemu smo čuli. Teško je i zamisliti sve što se dešavalo, ali govoriti se mora - dodala je Ivana.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, dočekao je učesnike 11. konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja u Potočarima.

- Ovo je jedanaesti konvoj u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. Oni dolaze iz Hrvatske sa jasnom porukom da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici. U ovom konvoju nisu samo Bošnjaci, nego su tu i Hrvati i drugi pripadnici naroda. Mi kao opština Srebrenica imamo dobru saradnju sa gradom Zagrebom. Oni pomažu Srebrenici, a svake godine naša djeca idu na more zahvaljujući gradonačelniku Zagreba - rekao je Alivuković.Učesnici konvoja mladih Bošnjaka su posjetili i Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu gdje su odali počast žrtvama genocida.

Ove godine konvoju su se prvi put pridružili mladi iz Stranke rada i solidarnosti 365 Milana Bandića, mladi Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) te grupa studenata sa hrvatskih studija.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: