Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMBASADOR SAD CORMACK: POLITIKA SAD PREMA BIH VRLO JASNA
Autor: AA
Objavljeno: 21. September 2017. 15:09:04


Ambasador SAD u BiH Maureen Cormack izjavila je u Doboju da Vlada SAD dugoročno vodi konzistentnu i jasnu politiku prema BiH, poštujući Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnost njenih granica.

Cormackova je, komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska i Srbija u budućnosti biti jedno, rekla da je stav Vlade SAD u vezi sa granicom BiH nepromijenjen, kao i stav Srbije.

Na pitanje o objavljivanju odluke o referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH, ona je navela da se može čuti mnogo toga različitog o odgađanju i suspenziji, a ne o poništavanju odluke o referendumu.

"Mislim da su ovo sve distrakcije, odnosno da se odvlači pažnja od onoga što je najvažnije u ovoj zemlji, a to je otvaranje novih radnih mjesta i onoga što je stvarno potrebno građanima", kaže Cormackova.

Ambasador SAD u BiH posjetila je danas Osnovnu školu "Sveti Sava" u Doboju, za čiju su sanaciju centralnog objekta, oštećenog u poplavama 2014. godine, Evropska komanda Američkih oružanih snaga i Gradska uprava Doboj izdvojili 700.000 KM.

Direktor Škole Radmila Dakić istakla je da su radovi sprovedeni prema standardima energetske efikasnosti, što podrazumijeva zamjenu drvene stolarije, sanaciju krova sale, uređenje fasade, krečenje i ograđivanje školskog dvorišta.

Cormackova je prethodno posjetila Američki kutak u Doboju, koji danas obilježava 10 godina postojanja, i pohvalila direktora Kutka Sinišu Simića za posvećenost intersektorskim aktivnostima i drugim oblicima kulturne saradnje.

Svečanosti u Američkom kutku prisustvovao je i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji je zahvalio Ambasadi SAD na dugogodišnjem prijateljstvu i pomoći ovoj lokalnoj zajednici, a Američkom kutku na tome što omogućava da se mladi ljudi upoznaju sa kulturom i demokratijom SAD.

Petrović je dodao da se rad Američkog kutka finansira i sredstvima iz budžeta Grada.Ostali prilozi:
» DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
B.net | 19. July 2018 15:16
Ostali prilozi istog autora: