Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

GENI ZMAJA OD BOSNE U BORCU EDINA VUČELJA
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 20. September 2017. 19:09:38


Dr. Bisera Suljić-Boškailo: Ja želim dokazati da je Bošnjak vrijedan da bude ponosan Evropljanin i da bude vrijedan čovjek naše planete. Ja želim da se borim da mojom Bosnom hode momci junaci, i žene pametne. Ja želim da dam dio sebe u vrijednosti koje će podići moju domovinu Bosnu i moj narod. Ja nisam ponizna životinja, koju bije ko stigne, ja sam čovjek, a vrijednost koja nas razlikuje od životinje, zove se kultura, sport, nauka.
Koje su odlike pravog Bošnjaka - da je žrtva, ili da je kao Mujo i Halil Hrnjica, junak nad junacima, Zmaj od Bosne? Koliko je ovih prvih, a koliko ovih drugih danas u našoj Bosni i Sandžaku? Prebrojte ih sami i vidjećete da je bošnjačkih viteza sve manje i manje: gotovo da ih više i nema. A zašto? Zato što su vitezovi otišli jedni u zemlju, drugi van zemlje: Mnogi naši junaci su boreći se za Bosnu i Bošnjake i njihovu slobodu poginuli, hrabro i viteški, a ono vitezova što je ostalo, nepravda, bijeda i nerazumjevanje samih Bošnjaka, koji se vide samo kao žrtva, ubila je u pojam, ili, pak, otjerala u svijet.

Bošnjak je žrtva! Dokle će vladati ta bolest kod nas? Zar nam je to jedina solucija da preživimo. Bošnjak kao žrtva? A gdje je tu ono viteško naše srce? Gdje je tu ponos? Gdje je tu opstanak i svoj na svome, u junaštvu?

I da li su baš samo drugi krivi za tu našu bijedu? Upitajte se koliko nas se imućnijih Bošnjaka trznuo i reklo - Dosta nam je bilo da budemo žrtva! Ja sam slobodan čovjek i želim biti ponosan na to što sam Bošnjak. Ja želim dokazati da je Bošnjak vrijedan da bude ponosan Evropljanin i da bude vrijedan čovjek naše planete. Ja želim da se borim da mojom Bosnom hode momci junaci, i žene pametne. Ja želim da dam dio sebe u vrijednosti koje će podići moju domovinu Bosnu i moj narod. Ja nisam ponizna životinja, koju bije ko stigne, ja sam čovjek, a vrijednost koja nas razlikuje od životinje, zove se kultura, sport, nauka. Pa, ako nemam vremena da sam čitam, istražujem, pišem, ja ću pomoći čovjeka koji ima dara za to, ako nisam umjetnik, ja ću pomoći umjetnika, unijet ću njegovu umjetnost u svoju kuću, ako nisam naučnik, ja ću dati naučniku sredstvo da može da se bavi naukom, a ako nisam vitez, ja ću naći i pomoći junaka, sportistu, i omogućiti mu da svijetu pokaže naše bošnjačko viteštvo...

Kada bi kao i zekat uzeli ovo kao dužnost, ko zna gdje bi nam bio kraj i da li bi više morali biti jadna žrtva...

Tako razmišljam često, a posebno večeras, kada sam beskonačno razočarana u svoje Bošnjake. Evo vam najsvježiji primjer da razumijete i zašto:

"Da li ću opet ostati bez prilike na Svjetskom prvenstvu?! Da li je moguće da niko nije u stanju da me podrži nakon toliko objava i nakon toliko mailova?! Da li je moguće da se dozvoljava da se pripremam svakim danom sve jače i jače, a da još uvijek nemam osiguran put na Svjetsko prvenstvo, mjesec dana pred takmičenje? Da li je moguće da se za najuspješnijeg u jednom sportu ne može izdvojiti 2000 KM za Svjetsko prvenstvo?

Kada sam osvojio medalju na Evropskom prvenstvu, prošle godine, otišao sam tamo bez financija koje su mi jedva uplaćene na dan takmičenja! Zamislite, dok se svi odmaraju i razmišljaju samo o borbama, ja sam razmišljao da li ću se moći takmičiti na takmičenju na koje sam već bio došao i ponosno sam se sa medaljom vratio, a jedva su me pustili da je uzmem na postolju, jer nisam imao reprezentativnu trenerku koju sam po pravilima morao imati!!! REPREZENTATIVNU TRENERKU?! To je samo jedan od primjera! Ja ne znam više zaista šta da kazem..."


Ove redke apela je na svom fb profilu objavio naš najuspješniji seniorski kickboxer za 2016.-tu godinu u BiH, Bužimljanin Edin Vučelj, sin našeg poznatog književnika i umjetnika fotografije Nedžiba Vučelja - Bošnjak koji nosi gene Zmaja od Bosne. I zar može čovjek da bude ponosan na naše Bošnjake koji ovo mirno gledaju? Ja kao Bošnjakinja bih voljela da pripadam narodu koji nije ovakav. Veliki narod, sa velikim srcem ne radi ovo što mi sada radimo: ponavljaju nam se genocidi, a mi i dalje čekamo da nam se dželat tamo neki smiluje i da nas ne istrijebi. Kad ćemo shvatiti da se moramo sami izboriti za svoj opstanak?! Kada ćemo shvatiti da put onih koji opstaju nije i put kojim mi sada hodimo? Zaboravili smo na vrijednosti, zaboravili smo da podržimo vrijednosti. A imamo tako moćan naraštaj! Ali naraštaj koji, nažalost, čeka da se probudimo iz svog strašnog sna da smo žrtva, te da se posvetimo svim snagama njima - tim izdancima koji liče na one nekadašnje velike Zmajeve od Bosne.

Vjerujte da imamo takve. Upravo Edin Vučelj je jedan od tih. Predstaviću vam ga, a vi odlučite kuda ćete - u tor među žrtvama, ili sa junacima na osvojena postolja.

Ko je Edin Nido Vučelj?Edin Vučelj je rođen u Cazinu 21.06.1994. godine. Osnovnu školu završio u Bužimu. U Bihaću je završava Elektrotehničku i Muzičku srednju školu. Trenutno je na završnoj godini prvog ciklusa Muzičke akademije.

Sportom se počinje baviti u ranoj dobi kada sa svojih 7 godina počinje da trenira ITF taekwon-do u taekwon-do klubu „Asim Bajrektarevic-Hamza“ iz Bužima.2007. godine uspješno polaže za majstorsko zvanje I DAN, a samo dvije godine kasnije za II DAN. Višestruki je međunarodni ali i državni, kako juniorski tako i aktivni seniorski prvak u ITF taekwon-dou.

2016. godine počinje da se takmiči u WAKO kickboxingu i već iste godine postaje državni prvak u disciplini light contact u kategorijama -84kg i -89kg gdje je predstavljao cazinski KBV „Tigar“.

Početkom 2016.godine na poziv trenera slovenskog fight cluba „Gepard“ iz Ljubljane Edin postaje njihov član te tako dobija priliku da se takmiči na velikim takmičenjima širom Evrope i svijeta. Nekoliko mjeseci kasnije Edin osvaja „Bestfighter“ svjetski kup u Riminiju u Italiji i biva proglašen za najboljeg takmičara u svojoj disciplini.
U oktobru 2016.godine Vučelj je bio jedini predstavnik seniorske kickboxing reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je donio medalju sa Evropskog prvenstva WAKO kickboxinga održanog u Mariboru u Sloveniji, a osvojio je bronzanu medalju.
Pored ovih takmičenja u toku 2016.godine Edin je osvojio jos nekoliko međunarodnih turnira kako u Taekwon-dou tako i u WAKO kickboxingu.
Na kraju 2016.godine Edin dobija niz priznanja sa svih državnih nivoa, a to su:
- Najuspješniji sportista općine Cazin za 2016.godinu,
- Najuspješniji sportista u muškoj konkurenciji općine Bužim za 2016.godinu,
- Najuspješniji sportista u muškoj konkurenciji Unsko-sanskog kantona za 2016.godinu,
- Najuspješniji seniorski kickboxer u Bosni i Hercegovini.

U februaru 2017.godine odlazi na Evropski kup WAKO kickboxinga u Karlovcu gdje u dvije discipline i tri kategorije ostvaruje maksimalan učinak, a to je:
- Pehar i zlatna medalja u disciplini kick-light -84kg,
- Pehar i zlatna medalja u disciplini light contact -84kg, i
- Zlatna medalja i pojas sa naslovom „Grand champion“ u apsolutnoj kategoriji +79 kg.
Osvojio je iste godine zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju ITF taekwond-doa u Rimu gdje je učestvovalo oko 500 takmičara iz 15 zemalja svijeta, a turnir je organizovao predsjednik ITF taekwon-do saveza Williem Jacob Bos.
Početkom maja mjeseca 2017.godine osvaja prvo mjesto u disciplini kicklight do 84kg na „Balkan open“ WAKO kickboxing takmičenju u Tešnju.
Na svjetskom kupu u Budimpešti održanom 18.-21. maja 2017.godine Vučelj nastavlja svoj niz i ostaje neporazen u disciplini kicklight do 84 kg i tako osvaja svoj drugi svjetski kup u 17-mjesečnoj kickboxing karijeri, pobjedivši predstavnike Poljske, Turske i dva predstavnika Mađarske.


Sve što je Edin Vučelj u ovim borilačkim vještinama mogao osvojiti, on je osvojio.

Edin Vučelj kao da je škola kova starih vitezova koji su nekada davno, da bi bili veliki, morali u jednoj ruci držati mač, a u drugoj harfu. Znači, morali su pored snage imati i pamet. Tada su ti vitezovi pored svoje snage morali lijepom riječju, umjetničkim darom, osvajiti dvorkinje i princeze. I da se Edin rodio tada, vjerovatno bi bio među prvima. Ali, on se rodio u najteže vrijeme i kako vidimo u pogrešnom narodu. Jer, da bi mogao otići da nas predstavi kao velike borce, on je primoran da traži i lučem i svijećom donatore koji će se smilovati da omoguće ovom vitezu (koji ima krajišnjičke i sandžačke krvi) da nas prestavi u svijetu kao što i zaslužuje jedan vitez iz Bosne.

Edin Vučelj je kao najuspješniji seniorski kickboxer za 2016.-tu godinu u BiH, već dobio poziv kickboxing saveza BiH za učešće na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj prijestolnici od 4. do 12. novembra ove godine, ali on još uvijek nije siguran da li će moći otići na to svjetko prvenstvo jer se ne mogu naći ljudi koji će skupiti 2.000 maraka za to. Zar to nije naš apsdurd? Radi 2000 maraka? A Edin je tako želio da predstavi svoj grad Bužim i svoju domovinu Bosnu na takvo velikom takmičenju. Za to je on, pored svog studija na Muzičkoj akademiji, trenirao dva puta po nekoliko sati dnevno. Najviše sam. Odricao se Edin, i njegovi roditelji, mnogo čega, da bi uspio kao sportista i borac. On je dao sve, a sada očekujem da se nađu Dobri Bošnjani koji će ga finansijski podržati.

Svoj dobrovoljni prilog možete uplatiti u Raiffeisen banci sa naznakom „Financiranje svjetskog prvenstva“ na slijedeće brojeve:

Transakcijski račun: 1613000047822607
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391613000047822607Ostali prilozi:
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
Ostali prilozi istog autora:
» NJEMAČKA, OBEĆANA ZEMLJA
23. May 2018 14:42
» DIGITALNA KNJIGA JE BESMRTNA
27. April 2018 18:35