Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Švicarska: Mehrzweckhalle u Zofingenu
UDRUŽENJE „PROSVJETITELJ-MUALLIM CH“ OBILJEŽILO DRUGU GODIŠNJICU DJELOVANJA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 19. September 2017. 17:09:01


Pod motom „Vrijeme je za Prosvjetitelj“, u subotu 16.septembra 2017 u Mehrzweckhalle u Zofingenu (Cofingen) nekoliko stotina ljudi je prisustvovalo manifestaciji koju je organizovalo Udruženje „Prosvjetitelj-Muallim CH“ za Švicarsku.

Uz izuzetno zanimljivu koreografiju „cvjetova Srebrenice“, preko video projekcije, pa do odabira gostiju, a uz dokazani šarm i talenat moderatora manifestacije Fikreta Hodžića, prisutni su uz druženje proveli jedno zanimljivo, posebnu veče, prožeto emocijama, sjećanjima, porukama i poukama.

Uvodno ašere proučio je hafiz Mustafa ef. Mehić, preživjeli Srebreničanin, inače imam u ovdašnjem džematu Neuchatel, koji nije krio oduševljenje ovom večeri. Od Puta smrti doći na nivo da sam djeluje širi ovu ideju je poseban osjećaj i zato iskazuje sve pohvale aktivistima Udruženja koji su se povezali diljem svijeta.

Skupu se obratio predsjednik Udruženja za Švicarsku g. Senad Džihanović, govoreći o Udruženju kao ideji koja traje već 25 godina. Ono, što ih krasi svo ovo vrijeme jeste, da se sve obaveze izvršavaju na zakonski način, uz čist obraz i moralni svjetonazor, a sve u službi svom narodu i državi.


Koreografija u znaku "Cvjeta sjećanja" Srebrenice


Vezano za djelovanje Udruženja u Švicarskoj, naglasio je, kako imaju oko 200 aktivni članova i hiljade simpatizera. Posebno je istakao dobru saradnju sa Islamskom zajednicom, kao i ostalim partnerskim i nevladinim organizacijama. Sve je to rezultiralo izuzetno vrijednom pomoći, koja je za ove dvije godine djelovanja premašila sva očekivanja.

Pored humanitarno - ekonomskog djelovanja, Sektor za afirmaciju žene muslimanke je imao svoje značajne aktivnosti, a niti omladina nije zanemarena, šo potvrđjuje primjer Adnana Ibrća, večerašnjeg gosta, inače zlatnog matematičkog olimpijca.

Većina provedenih aktivnosti dokumentovana je i video zapisom, tako da su prisutni mogli iz prve ruke vidjeti, šta se sve uradilo i gdje su njihova sredstva otišla. Lijep je osjećaj kada čovjek vidi da je njegova pomoć nekoga obradovala, usrećila vratila ljudima vjeru u dobre ljude.

S obzirom da je ova manifestacija imala dosta govornika, za malo predaha između obraćanja, prisutne je svojim melodičnim glasovima razgalio HOR „Merdžan“ iz džemata Luzern (Lucern), kao i Fermin ef. Hamzić i hor „El-Bosnawi“.
Monolog i „Ahmićka suza” koju je izveo Mujo Trako je saslušana sa izuzetnom pažnjom, a poruka je itekako poučna.

Posebnu pažnju izazvalo je obraćanje g. Muhizina Omerović, čovjeka koji je preživio Marš smrti, oživljava i osmišljava poboljšanja Marša mira, a gorostasno se bori za bosanski jezik na području manjeg bh. entiteta. Jednostavno rečeno, borac, junak, čovjek koji je shvatio svoju misiju na ovom svijetu.Također, ratna iskustva „Zlatnog ljiljana“ Edina Haračića Kleja, koja je prenio prisutnima su pomno saslušna i podsjetila na sav zločin i golgotu koja se desila u genocidu i agresiji na našu zemlju.

Njegove spektakularne akcije uništavanja neprijateljskih tenkova, kao i opis zbjegova sa iznemoglim nanama i djecom su vrijedna svakog respekta.

Ako bi se tražila istinska heroina među Bošnjakinjama, onda zasigurno Bakira Hasečića zauzima mjesto najvišeg poštovanja. Njena vlastita iskustva i borba za sve žene žrtve rata nadilaze ljudske mogućnosti. Ali Bakira se ne predaje, bori se podignute glave i širi istinu o zločinu koji nam se desio.

Još jedan izuzetno zanimljiv gost bio je Mustafa ef. Spahić Mujki. Na sebi svojstven način, slikovito, naučo i narodski uvijek predstavi islam, život, svakodnevnicu u najljepšem svjetlu. Njegove riječi su afirmativne, pamte se motivišu ljude da rade na dobru. U tom tonu je i zahvala svim aktivistima Udruženja Prosvjetitelj, na onome što rade, što su uradili i šta će još uraditi za svoj narod i državu.


Učesnici i organizatori manifestacije


Isto tako, poruku podrške i zahvale za sve učinjeno uputio je predsjednik IZ Bošnjaka Švicarske prof. Džemal ef. Fišek.

Zadnji govornik bio je Nerzdin Hajdarević, predsjednik Udruženja u BiH. Nije krio oduševljenje postignutim, uputio riječi zahvale i pozvao da se ne umore na činjenju dobra u budućnosti.
Za kraj, premijerno je prikazan video spot za Kasidu «Devet je šehida bosanskih heroja« čiji izvođač Mustafa Isaković. Inače kasida je djelo aktivista ovog Udruženja. Na prošlogodišnjoj manifestaciji je izvedena demo verzija, a ove godine je realizovan cijeli projekat. Ponajviše zasluge za ovaj značajan projekat pripadaju autoru teksta, ovdašnjem aktivisti Dževadu Ibrahimoviću, koji je naravno bio među prisutnima.Ostali prilozi:
» HODŽALINSKA TRAGEDIJA NEZACIJELJUJUĆA RANA AZERBEJDŽANSKOG NARODA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 24. February 2020 17:59
» HUMAN GEST UDRUŽENJA PENZIONERA U MELBOURNU
Suada Suljić Sokolović | 24. February 2020 00:15
» HITLER I GEBELS BI POZAVIDJELI RTRS
Tim Bošnjaci.Net | 19. February 2020 19:12
» NEDŽIB VUČELJ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 15. February 2020 09:11
» VRIJEDNI DOPRINOSI AKADEMIKA RAMIĆA
B.net | 14. February 2020 16:01
» "PRIJELAZNI TRENUTAK ZA MUSLIMANE U SLOVENIJI"
B.net | 04. February 2020 13:41
» VAZ U SULTAN AHMEDHAN DŽAMIJI U BUGOJNU
B.net | 01. February 2020 18:42
» KUĆA NAŠA, BOŠNJAČKA!
B.net | 23. January 2020 13:55
» UDŽBENIK HISTORIJSKOG SJEĆANJA
B.net | 09. January 2020 14:22
» OŽIVJELI OMLADAK
Šefka Begović-Ličina | 02. January 2020 19:32
» GLAVNI ARGUMENT U BOŠNJAČKIM RUKAMA
Ćerim Bajrami | 31. December 2019 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31