Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vilfranš na jugozapadu Francuske: Obilježavanje 74. godišnjice otpora Bošnjačke handžar divizije
U VILFRANŠU ODRŽANA KOMEMORACIJA MLADIĆIMA IZ BOSNE I HERCEGOVINE KOJI SU OTKAZALI POSLUŠNOST HITLEROVIM OFICIRIMA
Autor: Azra Smailbegović - Bećić
Objavljeno: 19. September 2017. 15:09:09


Kao i prethodnih godina, grad Vilfranš, na jugozapadu Francuske sa brojnim sugrađanima, organizovao je komemoraciju stradalim borcima porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Inače poznat kao grad „umjetnosti i historije“ ovaj srednjovjekovni grad je u toku 2. svjetskog rata zabilježio jednodnevnu pobunu unutar SS trupa koja je tu bila stacionirana na obuci. U pobuni su učestvovali mladići iz Bosne i Hercegovine koji su otkazali poslušnost Hitlerovim oficirima i odbili da se bore protiv francuskih partizana.Francuzi ovaj dan obilježavaju i cijene žrtvu Bošnjaka i Hrvata za njihovu slobodu, dok mnogi iz Bosne i Hercegovine nisu nikada ni čuli da u Francuskoj postoji spomenik podignut našim ljudima, bezimenim herojima. Vjerovatno historija i mnoga politička previranja pomogli su da se još jednom sakrije herojstvo i pravednost po kojim su Bošnjaci poznati.Nadam se da sjećanja na ovu grupu mladića 118 njih (po nezvaničnim svjedočenjima 156) kao i brojni drugi koji su dali svoje živote da Bošnjacima omoguće mir i sigurnost, neće biti zaboravljena. Uvijek u svakom pokoljenju ostajali su svjedoci, kao što su danas u ovom malog gradu to francuski građani, koji nas podsjećaju da borbu protiv nepravde će pamtiti i cijeniti.
Ceremonija se odvijala uz obraćanje gradonačalnika grada Vilfranša, gospodina Serge Roques, našeg uvaženog savjetnik bosanske ambasade u Francuskoj, gospodina Muaza Dedaića, ambasadora Republike Hrvatske, gospodina Filipa Vučaka.
Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Bošnjačkog džemata iz Pariza (Šefadil Ličina, Sabahudin Delibašić i dr), delegacija hrvatskih veterana među kojima je bio i počasni Bošnjački vod, kao i predstavnici vatrogasne brigade i žandarmerije i predstavnici Udruženja veterana Vilfranša.

Postavljanjem vijenca, uz pratnju bosanske, hrvatske i francuske himne, a zatim minutom šutnje zaključeno je 74. sjećanje na naše Bošnjačke i Hrvatske borce.

U rahmetu mirno počivajte bošnjačkki sinovi, u ovom francuskom pejzažu koji podsjeća na našu Bosnu, i neka vam dragi Allah podari vječni mir i džennetsku nagradu.
Ostali prilozi: