Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vogošća
OBILJEŽENA 25.GODIŠNJICA BITKE ZA ŽUČ
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. September 2017. 13:09:34

Porodica Muje Sejte polaže cvijeće na Spomen obilježju na brdu Žuč


-Ne propuštajmo danas ni jednu šansu da ne učinimo bar mrvu dobra kako bi se na taj način odužili hrabrim sinovima Bosne i Hercegovine kakvi su bili Mujo Šejto i njegov saborci koji su nam svojom žrtvom omgućili da danas živimo i radimo u slobodi, rekao je Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća, danas (18.09.2017.) na brdu Žuč iznad Sarajeva gdje je, u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća, održana manifestacija vezana za obilježavanje 25. godišnjice Bitke za Žuč i godišnjice stradanja logoraša u živom štitu.


Muharem Fišo polaze cvijeće na Spomen obilježje Muji Sejti


Na ovom prostru vođena je odsudna i dramatična bitka za zaustavljanje agresora koji je intenzivno pokušavao da probije linije odbrane boraca Armije Republike BiH i tako otvori put prema Sarajevu. U namjeri da zauzme linije odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovin, kao živi štit, agresor je gurao ispred sebe prisilno zatočene Bošnjake iz svojih logor u Vogošći. U tim borbama poginulo je pet, a lakše ili teže ranjeno 68 boraca Armije Republike BiH. Među poginulima bio je i kapetan Mujo Šejto, posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zalatni ljiljan“. Smrtno je ranjena i Fadila Odžaković Žuta koja je nakon dva dana preminula u bolnici. Ovoj heroini posthumno je dodijeljeno ratno priznanje "Zlatni ljiljan", a odlikovana je i Ordenom Zlatnog grba sa mačevima. U živim štitovima tokom ovih borbenih dejstava poginulo je 15, a teže ili lakše ranjeno 36 logoraša.Program obilježavanja ove važne godišnjice započeo je okupljanjem učesnika manifestacije ispred Spomen obilježja šehidima Ugorskog, a nakon pohoda na brdo Žuč, nastavljen je na lokalitetu „Tri bukve“ gdje su, prije polaganja cvijeća na Spomen obilježju Muji Šejti, o značaju ove godišnjice, pored Edina Smajića, govoriili i Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća o Ramiz Halilovć, jedan d Bošnjaka kojeg je agresor gurao u živom štitu.
-Molio sam dragog Allaha da moj smrt što prije dođe, rekao je, izmđu ostalog, Ramiz Halilović. Pomalo sam zaboravljao vlasttu golgotu jer sam razmišljao šta mi je sa bratom Muhamedom kojeg su, isto kao i mene, agresori gurnuli u živi štit.Zahid efendija Mujkanović proučio je Jasin, a svoje, vrlo nadahnute, literarne radove na temu ove bitke pročitale su Merima Kadrić, Ajdin Tabić i Hana Hadžihasanvić, unuka rahmetli Muje Šejte.

Pored građana i članova porodice Muje Šejte na ovom skupu su bili prisutni brojni borci Prve slvne-111. viteške motorizovane brigade, Muharem Fišo, Ministar za boračka pitanja u Vladi Kanton Sarajevo, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, Sabahudin Šehić, predsjednk Saveza logoraša Kantona Sarajevo...
Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53