Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOSOVO:
PRIZREN: DEMOKRATSKA STRANKA BOŠNJAKA ZAHTJEVA DA SE ZAUSTAVE MANIPULACIJE SA BOŠNJACIMA I NASTAVOM NA BOSANSKI JEZIK
Autor: B.net
Objavljeno: 17. September 2017. 14:09:44
Demokratska stranka Bošnjaka i ostali subjekti iz Koalicije Vakat, najoštije osuđuje pokušaj pojedinaca koji zbog svojih ličnih interesa pokušavaju da ugase nastavu na bosankom jeziku.Obavještavamo javnost da se ovih dana od nekih lokalnih manipulatora ponovo pokušava da se vrati period iz jesenji 1999. godine, kada su dedovi nekih današnjih predstavnika u obrazovanju u Direktorijatu u Prizrenu htjeli da uvedu nastavu u Župi na albanskom jeziku, a imali podršku nekih umišljenih patriota iz večinskog naroda u ovom gradu, koji su zajedno imali lične intetese u svemu tome.

Naime, riječ je o dva sela Župe i Podgore, konkretno u Gornjem Selu i Ljubiždi, gdje pojedini ljudi iz svojih ličnih interesa pokušavaju da se u Gornjem Selu po prvi put uvede nastava na albanskom jeziku, a u Ljubiždi ukine nastava na bosanskom jeziku.

Da napomenemo da porodica Neziri iz Ljubižde koja je zbog ličnih interesa bila u nekoliko navrata na listi NDS-a, i s time ostvarila tri radna mjesta u nastavi na bosanskom jeziku, svoju djecu upisala u osnovnoj školi na albanskom jeziku.

Demokratska stranka Bošnjaka i ostali subjekti iz Koalicije Vakat, najoštije osuđuje pokušaj pojedinaca koji zbog svojih ličnih interesa pokušavaju da ugase nastavu na bosankom jeziku.

Tražimo i pokretanje odgovornosti nad ličnim političkim interesima nekih direktora škola koji su umislili da će mjerama koje sami ili uz znanje direktora obrazovanja donose na štetu nastave na bosanskom jeziku u tim matičnim školama, navodno dobiti na poenima kod svojih stranaka.

Podržavamo predstavnike lokalne vlasti ispred Koalicije Vakat gospođu Memnunu Ajdini i g. Musu Salihi, koji su svojim govorom u Skupštini opštine Prizren stavili do znanja da se sa Bošnjacima ne mogu poigravati.

Zahtjevali smo od direktora Direktorijata obrazovanja u Prizrenu da se u bošnjačkom naselju, Gornjem Selu, ionako malobrojnom, sa ukupno šest polaznika u prvom razredu, i sa veoma malim prostorom u zgradi seoske škole, zaustave manipulacije pojedinaca.

Demokratska stranka Bošnjaka će u najskorije vrijeme preduzeti sve zakonske i političke mjere i spriječiti sve one koji pokušavaju da ukinu nastavu na bosanskom jeziku, piše u saopćenju koje je potpisao Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka sa sjedištem u Prizrenu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: