Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TRIBUNAL O IZJAVAMA GRABAR-KITAROVIĆ: ODLUKE I PRESUDE ZASNOVANE SU ISKLJUČIVO NA PRAVU I NA DOKAZIMA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. September 2017. 16:09:03


Iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za N1 su reagirali na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Haški tribunal izgubiti kredibilitet ukoliko se potvrdi prvostepena presuda za udruženi zločinački pothvat protiv Jadranka Prlića i drugih.
Iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za N1 su reagirali na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Haški tribunal izgubiti kredibilitet ukoliko se potvrdi prvostepena presuda za udruženi zločinački pothvat protiv Jadranka Prlića i drugih.

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je nezavisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče njihovim sudijama. To je jedini komentar koji mogu da dam, obzirom da je riječ o postupku koji je još u toku", rekao je portparol ICTY-a Nenad Golčevski.

Haški tribunal sigurno neće izgubiti kredibilitet, ukoliko potvrdi prvostepenu presudu Jadranku Prliću i ostalima, kako to tvrdi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Rekao je to za N1, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac.

On kaže da se Hrvatska plaši, jer bi u slučaju potvrđivanja presude, o udruženom zločinačkom pothvatu, Hrvatska žrtvama morala isplatiti odštetu.

"Izjava predsjednice Hrvatske je logički nerazumljiva i čudna. Da su Tuđman, Šušak i Bobetko to što su radili, radili kao privatne osobe - to bi imalo smisla. Međutim, sve što su radili, radili su kao najznačajniji činioci tadašnje Hrvatske. Na taj način su sve svoje resurse stavili na raspolaganje Herceg-Bosne. Upravo onim što je stavljeno na raspolaganje Herceg-Bosni učinjeno je sve što je učinjeno, logori i tako dalje. Bez podrške Hrvatske, Herceg-Bosna ne bi mogla sve to učiniti. Djelujući tako, Tuđman, Bobetko i Šušak su Republiku Hrvatsku uveli u udruženi zločinački pothvat. I to je činjenica", stav je Halida Genjca.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u izjavi za N1 kazala da smatra da će Haški sud "izgubiti svaki kredibilitet" ako šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženih za zločine nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, osudi za udruženi zločinački pothvat.

"Ne želim prejudicirati, ali sud bi, po meni, u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Uzmimo jednostavno činjenice. Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, a njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Franje Tuđmana do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Janka Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način, govoreći kolokvijalnim jezikom, na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda", izjavila je Grabar-Kitarović gostujući na televiziji N1.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
Ostali prilozi istog autora: